Експерти та військові висловили свою думку про переформатування АТО

АТО на Донбасі матиме назву операція Об’єднаних сил. Із такою заявою виступив голова Генерального штабу Збройних сил України Віктор Муженко. За його словами, закон про реінтеграцію систематизує використання ЗСУ і виконання бойових завдань.

Експерти та військові висловили свою думку про переформатування АТО

Крім того, він змінює формат операції. Як вплинуть такі нововведення на хід війни з Росією і чи не означатимуть вони тільки зміну назви без зміни суті, i-ua.tv, поцікавився у екcпертів та бійців. Їхні думки ми зібрали у цьому невеличкому бліцопитуванні

АТО на Донбасі матиме назву операція Об’єднаних сил. Із такою заявою виступив голова Генерального штабу Збройних сил України Віктор Муженко. За його словами, закон про реінтеграцію систематизує використання ЗСУ і виконання бойових завдань. Крім того, він змінює формат операції. Як вплинуть такі нововведення на хід війни з Росією і чи не означатимуть вони тільки зміну назви без зміни суті, i-ua.tv, поцікавився у екcпертів та бійців. Їхні думки ми зібрали у цьому невеличкому бліцопитуванні.

Святослав Стеценко, полковник запасу

Чи наблизить переформатування АТО нашу перемогу? Відповідь — ні. Чи покращують такі зміни організацію управління військами? Думаю, так. Об’єднані сили — це оперативне угруповання військ, створене для певної мети. Якщо виходити суто з військово-технічної точки зору, то це — крок вперед у порівнянні з АТО. Тепер у безпосереднє підпорядкування ЗСУ передадуть всі сили, які діють в зоні операції. Зокрема, підрозділи МВС і СБУ. А це — безумовно, позитивний крок. Також сподіваюся на покращення логістики, матеріально-технічного забезпечення, управління частинами і об’єднаннями, які беруть участь в операції.

Але я не впевнений в ефективності змін у контексті визволення окупованих територій. Вони залежать не стільки від збройних сил, скільки від політичних рішень. Ми багато разів уже встигли пересвідчитися, що верховний головнокомандувач Збройних сил України не збирається і не хоче воювати. Він прагне за будь-яку ціну домовитися з Московією і вже давно імплементував би усі мінські договорняки, якби не боявся гніву українців.

Віктор Шишкін, Суддя Конституційного Суду України у відставці

Це лише завуальована зміна назви АТО. Як треба діяти під час війни — давно і добре розписано у Законах «Про оборону України» та «Про правовий режим воєнного стану». Якби їх застосували, створили б Ставку Верховного Головнокомандувача, а за бойові дії взяв би на себе всю відповідальність Генеральний штаб. У згаданих вище законах написано, кому і що треба робити, все інше — від лукавого. На жаль, наш верховний головнокомандувач безвідповідальний. Його ніде немає. Ще раз кажу: треба діяти за Конституцією та іншим законодавством. Нащо вигадувати велосипед, якщо його вже давно створили?

Валерій Матвійчук, позивний «Дорожник», офіцер, який воював у складі 93-ї ОМБ, виконувач обов’язків голови Всеукраїнської профспілки ветеранів АТО і волонтерів.

Насправді, хочеться вірити, що зміна формату АТО на операцію об’єднаних сил вплине позитивно на хід війни. Але, поки ми намагаємося жити за мінськими домовленостями, зрушення у бік звільнення окупованих територій — дуже малоймовірні. Цей політичний договорняк заважає відновити територіальну цілісність України. Під його виглядом проходять і «контрабаси» (контрабанда — ред.) і домовленості з приводу сумісного бізнесу. У результаті, в Німеччині натякнули на подвійні стандарти в нашій державі. Мовляв, поки Європа і США намагаються обкласти Росію санкціями, Україна з нею торгує. Хотілося б вірити, що ситуація на передовій після зміни формату АТО стане кращою. Але, напевно, матимемо тільки нову назву, а ось дії залишаться незмінними.

Віталій Баранов, позивний «Біба», підполковник запасу. Виконував обов’язки командира 90-го батальйону.

Чесно кажучи, до цієї заяви більше питань, ніж ми можемо у ній знайти для себе відповідей. Думаю, ми їх все одно не знайдемо. Петро Порошенко, підписавши закон про реінтеграцію, сказав про перехід на новий рівень. Після цих слів його підлеглі почали робити різні заяви. Однією з них є висловлювання Муженка про переформатування АТО. Але, на жаль, далі слів ми нікуди не підемо. Я це знаю точно.

Для мене не зрозуміло, що Муженко мав на увазі, коли говорив про об’єднанні сили. Мова йшла про ЗСУ, Національну гвардію, підрозділи поліції та СБУ? За такою логікою, поліція підпорядковуватиметься збройним силам. Однак це не відповідає законодавству. Навіть за законом про реінтеграцію Донбасу, де Росія визнана агресором жодного слова про війну немає. Конституція каже, що ЗСУ можуть використовуватися тільки для захисту від зовнішнього агресора. Як вони зможуть об’єднати командування, якщо вони на це не мають права?

На жаль, у нас всі реформи проводяться тільки на папері. Тому, сподіватися на якісь зміни не варто. Ця заява Муженка — лише замилювання очей партнерами з Європи і українським громадянам перед президентськими виборами 2019 року. Там немає нічого крім піару і переслідування цілей, які не йдуть Україні на користь.