Микола Голомша: миротворці ООН на Донбасі — це цілком резонне рішення

Міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович виступив із заявою про введення миротворчого контингенту ООН на Донбас. На його думку, це стане запорукою безпеки його держави. Чи потрібні блакитні каски в Україні і про що свідчить така заява польського керманича МЗС, i-ua.tv розпитав лідера партії «Патріот» Миколу Голомшу.

Микола Голомша: миротворці ООН на Донбасі — це цілком резонне рішення

Міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович виступив із заявою про введення миротворчого контингенту ООН на Донбас. На його думку, це стане запорукою безпеки його держави. Чи потрібні блакитні каски в Україні і про що свідчить така заява польського керманича МЗС, i-ua.tv розпитав лідера партії «Патріот» Миколу Голомшу.

— На Вашу думку, чи можуть стати миротворці панацеєю від війни на Донбасі?

— Давайте по порядку. Україна — одна з найбільших держав Європи. Ось вже чотири роки вона веде неоголошену війну з Росією. Вона повинна намагатися розв’язати цей конфлікт сама усіма доступними способами. Нам треба нагадати світовій спільноті про Будапештський меморандум (у ньому йшла мова про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Підписанти — Україна, США, Росія та Велика Британія — ред.). Якщо окупанти не виведуть з території нашої держави свою живу силу та техніку — дається команда «ховайтесь», а потім — звернення президента до нації, вогневе ураження і зачистка від кримінально-терористичного елементу. Представники міжнародних організацій, таких як ОБСЄ і НАТО, мають засвідчити, що на Донбасі є війська Путіна. Колись міністр оборони США сказав дуже правильні слова: «Якщо вас там нєт, то вас там і не буде».

Це я розповів про перший варіант владання ситуації на Донбасі. Ще існує другий — дипломатичний. Мова йде про введення миротворців ООН. Як на мене — це добрий спосіб завершення бойових дій. На нашій території розв’язано гібридно-терористичну війну. Росія відправила на Донбас свою амуніцію і озброєння та нахабно діє під маркою бойовиків «Л/ДНР». Думаю, не для кого не секрет, що з усієї території Московії завозять криміналітет, наркоманів та інших неблагонадійних людей. У цей же час Росія намагається усьому світу запудрити мізки про «іх там нєт». Але вони cамі зізналися у захопленні Криму. Це вкотре свідчить про їх брехливу візантійську політику і юродство.

З моєї точки зору, блакитні каски ООН були б доречними на Донбасі, бо наявний сегмент місії ОБСЄ не використовується за призначенням. Вони не хочуть бачити, як бойовики стріляють навіть по окупованим територіям. Крім того є питання і до місії ООН. Її представниця Ірина Ніжинська, яка виїздила на місце катастрофи малайзійського боїнгу, була звільнена своїм керівником-феесбешником. Вона відмовилася підписувати документ про причетність України до збиття літака. Через засилля феесбешного сегменту, спостерігачі ОБСЄ та місії ООН мають викривлену інформацію і надають міжнародній спільноті недостовірні данні. Звісно, такі місії були б дуже доречними, якби вони позбавилася російського впливу і могли показати реальну картину на сході.

Аби довести, що росіяни на Донбасі є, представники ОБСЄ могли б запросити відповідні дані в країн, які мають супутники. Таке підтвердження дасть змогу винести питання про перебування окупантів в Україні на розгляд міжнародних судів. Але ми маємо це ініціювати самі. На жаль, я досі не побачив розробленої керівництвом держави стратегії національної безпеки. У ситуації війни, її президент має вносити на затвердження парламенту кожен рік. Питанням номер один цієї стратегії повинна стати перемога над ворогом і врегулювання збройного конфлікту з Росією.

Тому, введення миротворців ООН — це цілком резонне рішення. Їх буде рівно стільки, скільки російсько-терористичних військ перебуває на окупованій території. Миротворці матимуть право на необхідну матеріально-технічну базу для оборони спокою в нашій країні. Зараз бійці ЗСУ і добровольці потерпають від дуже цікавого способу ведення війни. Російські терористичні війська їх обстрілюють, а вони можуть відповісти тільки з дозволу керівництва. Це — неправильно. Тому, введення блакитних касок піде нашим захисникам тільки на користь. Але на жаль, люди які гріють руки на війні будуть висловлюватися проти миротворців. Вони понад усе не хочуть, аби їм перекрили корупційні канали для збагачення.

— Однак дуже часто на теренах, куди вводяться миротворці, конфлікт залишається замороженим.

— Ні, це лише відмовки. Слова про замороження конфлікту — повна брехня. Просто, якщо миротворці прийдуть на Донбас, комусь не вистачить чорних грошей. Тим паче, що зараз Україні потрібно збирати для міжнародних судів доказову базу про перебування росіян на нашій території. Московія має понести відповідальність за ведення агресивних бойових дій, вбивства наших військових і мирних мешканців, а також руйнацію середовища для життя. Ми повинні за це взятися самі, а не чекати волі добрих європейських дядь і тьоть. Ми б вже мали самостійно за 4 роки війни виготовити власну летальну зброю, а не купувати її на зовнішньому ринку.

— Із заявою про введення блакитних касок на Донбас виступив міністр закордонних справ Польщі. Про що вона свідчить? Адже не так давно президент Дуда підписав скандальний антибандерівський закон. Чи не здається Вам така позиція Польщі добре продуманою грою?

— У Польщі, Угорщині та Румунії присутня велика кількість телеканалів і радіостанцій, які фінансуються з кишені Кремля. На мою думку, саме від цього і варто відштовхуватися. Конфлікт між Україною та її західними сусідами вигідний тільки Росії. Кремль намагався розпалити міжнаціональні чвари на заході нашої держави, але отримав фіаско. Тепер він вирішив «зайнятися» поляками. Росіяни зловживають делікатними темами і поширюють недостовірну інформацію серед несвідомої частини польських патріотів.

Але ще є інша частина поляків. До неї відносять інтелігенцію і державників. Ці люди дуже добре розуміють, що не Україна завойовувала польські території, а все було навпаки. Саме державники і інтелігенти зараз підтримують ідею введення миротворчого контингенту на Донбас. Тим паче, що наша влада не змогла використати час для розбудови ЗСУ і створення власного летального озброєння, саме тому блакитні каски на Донбасі — це цілком раціональний варіант. Вони зараз дуже і дуже на часі.

Також хотів би звернути увагу на відсутність позовної заяви до Конституційного Суду України щодо незаконно проведеного референдуму РФ на території Кримського півострову. Звісна річ, вона буде пост скриптумом, але вона дуже потрібна для заяв у міжнародні суди проти Росії. За аналогічну постанову мають проголосувати і депутати ВР.

Крім того, необхідно завершити кримінальне провадження щодо незаконної анексії Криму. Ми маємо поставити питання про відповідальність вищих чинів Ерефії за війну та окупацію. Потім такі документи потрібно передати до судів міжнародної юрисдикції. На жаль, бездіяльність нашої владної верхівки може призвести до замороження конфлікту з середини. Поки ми будемо сподіватися, що хтось вирішить наші проблеми за нас, вони продовжуватимуться і надалі.

— Можливо, Україні варто перейти до прагматичної міжнародної політики і відмовитися від ярликів «стратегічного партнерства»? Росія також досить тривалий час мала відповідний статус. Але він не завадив їй прийти на нашу землю з війною.

— Україна повинна себе виокремити як ініціативний окремий гравець, але тільки у стратегічному партнерстві з ООН, ЄС та НАТО. Без цих організацій, ми ніколи не зможемо захистити себе від підступного російського ворога, який намагається нас задушити у своїх ведмежих обіймах. Ми геополітично розташовані як ворота до Європи, за які споконвіків боролися різні світові держави. Саме тому, нам дуже потрібна парасолька НАТО та інших міжнародних організацій.