Київ не поверне гроші ЄС за прикордонні проекти

Є інші механізми, яким чином Євросоюз зможе недодати ці кошти Україні в майбутніх програмах. А закриті проекти щодо КПП тягнуться ще з попередньої програми фінансування ЄС.

Київ не поверне гроші ЄС за прикордонні проекти

Україна не повертатиме Євросоюзу вісім мільйонів євро,які не були використані для реалізації шести проектів з модернізації контрольно-пропускних пунктів на кордоні. Про це повідомила віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе в п’ятницю, 23 лютого.

Така інформація з’явилась на сайті ua.korrespondent.net/ukraine/3 944 208-kyiv-ne-poverne-hroshi-yes-za-prykordonni-proekty

«Це сталося через те, що Україна не змогла і на рівні Державної фіскальної служби, і на рівні місцевих органів влади виконати свої зобов’язання за цими проектами. Україна не повинна повертати 8 млн євро», — зазначила вона.

Климпуш-Цинцадзе наголосила, що ЄС зможе недодати цю суму в майбутніх програмах для України. «Підозрюю, що саме таким чином і будуть розгортатися події за коштами, які неефективно використані в Україні», — зазначила Климпуш-Цинцадзе.

Вона додала, що практично всі проекти щодо КПП були розпочаті в 2012—2013 роках і тягнуться ще з попередньої програми фінансування ЄС.

«Уже відразу на тих етапах було здійснено багато зловживань… Нам не вдалося домовитися про те, щоб ці проекти були продовжені. Разом з тим, ми можемо вести розмову з ЄС про початок нової програми прикордонного співробітництва через збільшення українського експорту в ЄС, через те, що транзит збільшується», — додала Климпуш-Цинцадзе.

Зазначимо, що для будь-якої держави питання технічного обладнання прикордонної смуги і поліпшення інфраструктури контрольно-пропускних пунктів є надзвичайно важливим. А у випадку з Україною — принципове! Втім знову через зловживання та непрофесійність такий важливий проект зупинено…

Денис Абубакіров