Містер Ікс в кіно і на сцені

Широкої популярності серед шанувальників класичної музики здобув проект Мистецько-концертного центру ім. Івана Козловського «Іван Козловський і музичне кіно України».

Містер Ікс в кіно і на сцені

В рамках цього проекту вже відбулися програми присвячені українським операм «Запорожець за Дунаєм» та «Наталка Полтавка». А новий мистецький вечір режисер Центру Козловського Тетяна Зозуля присвятила уславленій опереті Імре Кальмана «Містер Ікс».

Відкрили програму давні друзі Центру Козловського, які часто беруть участь у його заходах. Це юні артисти Театру танцю «Адажіо» зі своєю хореографічною композицією «Душа і маска».

Естафету в них перейняли солісти-вокалісти Національної оперети України Сергій Авдєєв (баритон) та Валерія Туліс (сопрано), які під музичний супровід концертмейстера Анни Поліщук виконали арії Містера Ікса, Теодори, а також дует Теодори і Містера Ікса.

«Перед тим як вперше вийти на сцену в ролі Містера Ікса був довгий час репетицій. Ретельно обирали варіант перекладу. До цього еталоном для наших глядачів був російський текст і арія, яку виконував Георг Отц. Отож, переклад мав бути бездоганним. Коли я вперше вийшов на сцену і виконав арію Містера Ікса українською мовою, то з зали залунали шалені оплески. Оперета вдалася.

Відтоді минуло трохи більше десяти років. За цей час мій Містер Ікс подорослішав. Я знайшов у свого героя багато нових нюансів. Мені здається, що зараз я вкладаю в цей образ більше душі, віддаю частку свого серця. Роль Містера Ікса драматична. Герой переживає дуже сильні психологічні потрясіння. Але все закінчується добре", — зізнався заслужений артист України Сергій Авдєєв.

Оперета «Принцеса цирку» — це історія кохання знаменитого артиста цирку і багатої молодої вдови Теодори Вердьє, яка безліч разів була екранізована на телебаченні. Свої вистави для телевізійних каналів записали Угорщина, Швеція, Латвія.

До 100-річчя від дня народження Імре Кальмана 1982 року зняли радянський фільм «Принцеса цирку». Режисер — Світлана Дружиніна. Вже затвердили склад виконавців. Роль Містера Ікса мав грати видатний танцюрист Большого театру Маріс Лієпа. Режисер завітала до цього театру, аби подивитися «Спартак» з Марісом Лієпою. А в гардеробі зустріла Ігоря Кеблучека, який і зіграв Містера Ікса. Розповідь ведучої доповнила пісня «Ей, гусар» з фільму «Принцеса цирку» (1982 рік) та фрагмент програми «Містер Ікс» створеної на телеканалі «Історія».

Значно раніше, 1958 року, вийшов фільм «Містер Ікс» за участю видатного естонського баритона Георга Отса.

«Містер Ікс — Етьєн Вердьє в його інтерпретації — особистість кришталевої честі, сміливості, аристократизму. Це людина тонкої душевної організації. Він — справжній. Фільм мав величезний успіх. І то була справедлива оцінка публіки. Після його виходу арія Містера Ікса у виконанні Георга Отса звучала звідусіль з радіоприймачів, по всій неосяжній країні», — розповіла ведуча концерту Тетяна Зозуля.

Георгій Отс з великим успіхом працював у різних жанрах. Зокрема він брав участь у операх Дж. Верді «Ріголетто», Г. Доніцетті «Любовний напій» та багатьох інших. Цього вечора фрагменти з цих опер глядачам подарував соліст Національного будинку органної та камерної музики України Сергій Андрощук (тенор) та концертмейстер Арсен Яковенко.

Крім цього всі присутні мали змогу переглянути фрагмент телевізійної програми «Людина без маски. Георг Отс». А завершився концерт уривком з фільму «Містер Ікс» 1958 року.

Новий проект вкотре засвідчив, що програми Центру Козловського не тільки дають естетичну насолоду, але й мають велике пізнавальне значення.

Містер Ікс в кіно і на сцені
Містер Ікс в кіно і на сцені
Містер Ікс в кіно і на сцені
Містер Ікс в кіно і на сцені
Містер Ікс в кіно і на сцені
Містер Ікс в кіно і на сцені
Містер Ікс в кіно і на сцені
Містер Ікс в кіно і на сцені
Містер Ікс в кіно і на сцені
Містер Ікс в кіно і на сцені