Фейкові новини від МЗС Угорщини — недолугість чи спланована акція?

Минулими вихідними міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто повідомив світові, що на Закарпатті встановлено постійну присутність спостерігачів ОБСЄ.

Фейкові новини від МЗС Угорщини — недолугість чи спланована акція?

Минулими вихідними міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто повідомив світові, що на Закарпатті встановлено постійну присутність спостерігачів ОБСЄ.

Очільник угорської дипломатії заявив, що про відкриття місії його повідомив листом генсек ОБСЄ, а «місцеві» підтвердили її розгортання. Міністр також навів деталі: місія, за його словами, базуватиметься в Ужгороді, а до її складу входитимуть 12 спостерігачів.

Ці сенсаційну новину повністю спростував генсек ОБСЄ Томас Гремінгер, який нічого подібного неповідомляв угорському міністру!

Як тільки стало відомо про таке спростування, ми вирішили поцікавитися у відомого громадського активіста Віктора Жердицького

: який сенс мають такі неправдиві повідомлення для офіційної угорської сторони і як це впливає на двосторонні стосунки між Україною та Угорщиною?

" Якщо ми бачимо таку брехливу і некоректну заяву державного службовця сусідньої країни, то в першу чергу ми повинні усвідомити, що маємо відповідати адекватно і жорстко!

Ми бачимо, що Угорщина діє системно й планомірно по відношенню до України. Цей вплив розпочався ще з 90-х років 20 століття коли Угорщина почала поширювати свій вплив спочатку культурно й духовно, а згодом інформаційно, економічнотаі задіяла весь комплекс заходів для розповсюдження свого впливу на території Закарпаття.

Ми знаємо, як легко можна отримати угорські паспорти і цією можливістю скористалося вже багато українців, адже це давало змогу подорожувати країнами єврозони.

Отже, це планомірна робота, яка ведеться вже майже 20 років угорською державою по відношенню до українців та угорці, в які компактно проживають на нашій території. Наслідком цього можна вважати дуже сильні якщо не сепаратистські то наближені до них настрої в регіоні. Угорська молодь, яка вивчала угорську мову в наших загальноосвітніх закладах нічого не розуміє українською мовою. Лише старше місцеве населення спілкується українською і це прикро! Такі дії політикам Угорщини дають можливість використовувати націоналістичні гасла всередині країни і ще з більшим ентузіазмом «захищати» угорців в Україні…

Але з прийняттям нового освітнього закону Угорщина відчула загрозу своїм «завоюванням» на нашій території, тому і почалося це міжнародне політичне шулерство. Мета таких дій — тиск на офіційну українську владу, який є явним втручанням у внутрішні справи України. Ми можемо згадати, як саме Угорщина гальмувала наш рух до НАТО.

Отже, розповсюдження неправдоподібних новин це лише продовження політики направленої на збільшення напруги не тільки в Україні, а і в Євросоюзі.

Саме тому була дуже швидка і однозначна реакція відповідних Європейських структур, яка загальмувала поширення напруги в нашому регіоні. Угорська економічна і політична інтервенція з різною інтенсивністю буде продовжуватися й надалі, тому офіційний Київ це повинен усвідомити і на майбутнє реагувати значно жорсткіше на будь-які прояви інформаційної, культурної, економічної чи будь-якої іншої інтервенції!"

Денис Абубакіров