День добровольця у Миронівці

У місті Миронівка, що на Київщині, відзначили День українського добровольця. Серед проведених заходів — урочиста хода, заупокійний молебень за загиблими і виставка київської художниці Марини Соченко

У місті Миронівка, що на Київщині, відзначили День українського добровольця. Серед проведених заходів — урочиста хода, заупокійний молебень за загиблими і виставка київської художниці Марини Соченко.

За останні чотири роки пані Марина провела більше трьох десятків виставок, присвячених учасникам Революції гідності і воїнам АТО. Одна з перших таких виставок відбулася у селі Рогозові Бориспільського району Київської області. Її дуже тепло сприйняли представники різних поколінь, запрошували приїжджати ще.

Потім було багато виставок у київських школах. Неприємно вразило те, що хоча в столиці школи начебто українськомовні, але поза навчальним процесом тут рідко почуєш українську мову як від учнів, так і від вчителів. А тому такі виставки потрібні саме в навчальних закладах, остільки мають велике виховне значення. «Якщо ми хочемо, щоб наша країна змінилася, потрібно працювати з підростаючим поколінням починаючи з дошкільного віку. У нас чудова молодь, потрібно лише спрямувати її в правильне русло», — переконана М. Соченко.

Крім шкіл виставки художниці відбулися у Київському військовому училищі зв’язку, Київському військовому ліцеї ім. Івана Богуна, Міжнародному виставковому конгрес-центрі «Український дім», Канівському музеї Тараса Шевченка на території Шевченківського національного заповідника, відділі Національного музеї Тараса Шевченка — «Хата на Пріорці», Національному музеї літератури України, Верховній Раді України. Допомогу в організації експозицій надавав Народний рух України. А провести виставку в Миронівці запросили добровольці цього району.

На Миронівщині активно діє організація ветеранів АТО, учасники російсько-української війни проводять багато заходів з патріотичного виховання молоді.

До них долучаються і ветерани АТО з інших районів Київської області.

З нагоди відзначення Дня українського миротворця учасники антитерористичної операції зібралися біля пам’ятника воїнам-визволителям району і святковою ходою пройшли вулицями Миронівки до церкви Всіх Святих Землі Української Київського патріархату, де й відбувся молебень за загиблими учасниками АТО. Потім у районному будинку культури всіх об’єднала виставка заслуженого діяча мистецтв України Марини Соченко, яка представила понад 50 робіт, написаних в зоні АТО.

З привітальним словом до присутніх звернувся виконуючий обов’язки голови Миронівської райдержадміністрації Костянтин Жданов, який зокрема зазначив: «Сьогодні ми згадуємо українських патріотів, які на початку подій на сході України зголосилися боронити державу. Дякую всім воїнам-добровольцям, які набувши безцінного бойового досвіду, вступили до лав ЗСУ, Національної гвардії, або займають активну життєву позицію в цивільному житті. Усім, хто обрав почесну справу — служити своїй Батьківщині».

До привітального слова також долучилися голова районної «Спілки воїнів АТО» Ігор Педченко та голова районної організації ветеранів України Ігор Савченко. А після перегляду виставки всі присутні мали змогу подивитися виступ клубу національно-патріотичного клубу «Яструб», вихованці якого показали елементи бойової майстерності.

На більшості представлених Мариною Соченко картин — добровольці: Андрій Іванов, Сергій Бондаренко, Сергій Дімчук, Андрій Грицан, Євген Марчук та інші. Серед зображених на портретах воїнів є загиблі, а й є ті, хто продовжує боронити східні терени України. Одна з картин присвячена другій розвідгрупі батальйону «Донбас», всі 9 бійців якої загинули під час виконання бойового завдання.

«Миронівка залишила дуже хороше враження. По-перше організація всіх заходів було здійснена на високому професійному рівні. А для мене, як художника головне, що картини сподобалися бійцям. Мистецтво підносить людину, створює відповідне середовище і уару. Воно потрібне кожному з нас», — розповіла Марина Соченко.

Наразі мисткиня готується до великої виставки, яка має відбудитися в травні у Музеї шістдесятництва, а також хоче представити кілька експозицій своїх робіт у районах Київської області.

День добровольця у Миронівці
День добровольця у Миронівці

День добровольця у Миронівці
День добровольця у Миронівці

День добровольця у Миронівці
День добровольця у Миронівці

День добровольця у Миронівці
День добровольця у Миронівці