Іван Пєтухов: представники силових структур влаштовують кримінальний «цирк» для залякування IT-шників

Під час слідчих дій, вони відверто грабують забираючи готівку, коштовні речі та обладнання, а потім, в ряді випадків, вимагають гроші за повернення обладнання.

Іван Пєтухов: представники силових структур влаштовують кримінальний «цирк» для залякування IT-шників

16 березня працівники Служби безпеки України обшукали три вінницькі IT-компанії. Мова йде про «Pillar», «iPan», «Vinconet». Обшук проводився на основі постанови Шевченківського районного суду міста Києва з метою вилучення електронних носіїв інформації. Їх використовували для функціонування та адміністрування чотирьох сайтів. Враховуючи обшуки у приміщеннях «Новій Пошті» у Києві, Полтаві, Харкові, Одесі, Львові та Дніпрі, які також відбулися 16 березня, складається враження, що влада робить черговий наступ на бізнес. Про те, чим саме перед можновладцями завинили IT-шники, i-ua.tv розповів у бліц-інтерв'ю засновник компанії «Адамант», Голова правління Національної Асамблеї громадянського сектору України Іван Пєтухов.

— На Вашу думку, з чим пов’язана така цікавість СБУ до IT-компаній?

— Тут є декілька аспектів. Перший — подивиться на дії влади. Ми бачимо як представники влади та олігархи виводять гроші закордон. Це відбувається тому що вони не довіряють, а ні собі, а ні українському народові. Про що красномовно кажуть імениті прізвища у офшорних скандалах. Правляча верхівка прийшла не керувати країною, а грабувати її. Якщо це робиться у вищих щаблях влади, то що вже казати про тих, хто знаходиться на нижчих сходинках харчового ланцюга? Вони роблять те ж саме.

Другий — це сучасність IT-технологій і їх вагомий внесок у розвиток суспільства. Вони зараз панують у всьому світі. Тому, існує думка, що IT-шники мають багато грошей. Цілком ймовірно, що вона десь хибна, а десь і відповідає дійсності. Через таку точку зору ті, хто проводять обушки в IT-компаніях, у першу чергу, полюють на сейфи та кишені їх працівників.

Давайте згадаємо, як у 2015 році представники МВС обшукували квартиру засновника Bitcoin Foundation Ukraine Михайла Чобаняна. Вони розшукували біткоїн навіть у ванній кімнаті :) Вочевидь, ці люди навіть не мали уявлення, що мова йде про електронні гроші та інноваційну платіжну систему. На мою думку, представники спецслужб влаштовують такий цирк з «маски шоу» для залякування IT-шників. Під час слідчих дій, вони відверто грабують забираючи готівку, коштовні речі та обладнання, а потім, в ряді випадків, вимагають гроші за повернення обладнання.

Третій аспект проблеми випливає із першого. Оскільки наша влада не переймається долею країни і немає інших талантів, окрім одного — вдосконалення грабунку! Саме тому вона й не будує державницьку систему, спрямовану на зміцнення тих, хто створює додану вартість. Замість реальних дій ми бачимо імітацію та гучні популістські заяви в яких, президент та прем’єр-міністр звертаються не до власного народу, а намагаються заспокоїти іноземних кураторів. На мою думку, на Вінниці утиски IT-компаній не завершаться.

— Звичайно, влада не проти нагріти і так вже теплі від грошей руки. Чи не здається Вам, що вона боїться IT-шників, бо ті розробляють нові технології?

— Сказати, що вона дуже боїться IT-шників я не можу. Однак я б також не став стверджувати, що влада зовсім не лякається розумних громадян. Давайте згадаємо історію середньовічної Європи. Я маю на увазі часи, коли людей, звинувачували у відьмацтві і спалювали живцем. Як бачимо, будь-яка розумово-відстала влада боїться тих, хто розумніше ніж вона.

До речі, нерідко причиною офшорних скандалів стає професіоналізм IT-шників. Наприклад, коли прихована від суспільства інформація, де зберігаються відомості про таємні оборудки чиновників і можновладців, завдяки умінням «хакерів» опиняється у загальному доступі. Це супроводжується гучними скандалами і коштує для останніх посад. Тому, недолуга та розумово-відстала влада завжди боятиметься тих, хто більш розумніший за неї.

— Чи варто чекати на обшуки IT-компаній в інших містах України?

— Ми з вами бачили, як на минулому тижні президент зустрівся з підприємцями. Пройшло дві доби — і відбулися обшуки «Новій Пошти». На мою думку, на подібні речі мають звертати увагу представники будь-якого бізнесу, не залежно від того, чим вони займаються: IT-технологіями, або сільським господарством. Бо якщо ваша справа успішна — ви вже наражаєтесь на небезпеку від можновладців.

Нещодавно, військовий прокурор гучно конфіскував «ферми» для майнінгу криптовалют, а зараз з’явилася інформація що він сам зайнявся цим бізнесом. І таких випадків чимало.

За останніми дослідженнями, Україна опинилася у трійці найдешевших країн для життя. У цьому рейтингу нас випередили Єгипет і Пакистан. Це ганьба, бо наша праця знецінена. Ще кілька років тому Україна була успішнішою ніж Болгарія, яка є членом ЄС, не кажучи вже про Молдову. Те, що ми бачимо зараз — це справжній геноцид українства.

Чи не кожен можновладець зробив «надрізи» на тілі країни. Чесно кажучи, мені ця ситуація нагадує лихі 90-ті роки. Тоді, представники банд-формувань відбирали успішні підприємства у їх власників. А зараз ці злочинці правдами і неправдами зайшли в парламент, Кабмін, Банкову та в інші органи влади і розпочали грабувати суспільство за допомогою державної машини. Так відбувається, тому що в партійних списках ми бачимо тільки лідерів політичних бізнес-проектів. Решта кандидатів у депутати для більшості громадян залишається невідомою. Але якщо уважно придивитися до партійного «паровозу», серед його «вагончиків» можна знайти осіб з кримінальним минулим.

Тому, майбутнє України залежить виключно від нас самих. Якщо ми самі відмовимося жити у світі корупції та брехні — ми змінено Країну. Жоден закордонний інвестор не побудує за нас нашу Країну. Варто це вже, на решті, усвідомити. Якщо ми самі це не здатні зробити — в Україні стане жити гірше ніж у Сомалі.

Підготувала Ірина Сатарова