В очікування Великодня

У Центрі української культури та мистецтва вже всьоме відрили виставковий проект «Сонячний Великдень», який кожної весни дарує українським родинам свято, наповнене великодніми звичаями та виробами народних майстрів з усієї України.

В очікування Великодня

У Центрі української культури та мистецтва вже всьоме відрили виставковий проект «Сонячний Великдень», який кожної весни дарує українським родинам свято, наповнене великодніми звичаями та виробами народних майстрів з усієї України.

Мета цього проекту — підтримка українського декоративно-прикладного мистецтва та залучення родин до вивчення великодніх звичаїв.

На гостей проекту чекає персональна виставка розписних керамічних картин і тарелів переможця конкурсу «Великоднє диво», який відбувався в рамках минулорічного «Сонячного Великодня» Олега Керця; декоративний розпис по дереву від молодої художниці Олени Косінської та майстерні «Iva folk art» (м. Київ); вироби від майстерні «Sahno Art»: глиняні декоративні писанки від майстринь Богдани Федорової та Лілії Дяк; авторський живопис від вінницької художниці Мар’яни Сілагіної; сучасні ікони за старовинною технологією від Іконописної майстерні «Небо на землі» (м. Миколаїв). Також у рамках проекту передбачено понад 40 родинних заходів для дітей і дорослих, зокрема, майстер-класи і екскурсії. 60 народних майстрів з усієї України представляють великодню атрибутику. А у великодній крамничці кожен бажаючий зможе придбати святкові сувеніри собі та своїм родинам.

— Відкриваємо виставку «Сонячний Великдень», що присвячена святу, від якого все народжується. Це свято сімейне, родинне. Тому ми запрошуємо приходити до нас всіма родинами, разом з дітьми. Аби народні майстри змогли знайти тут своїх майбутніх учнів і їхня справа не зникала, — наголосила відкриваючи виставковий проект його автор і засновниця Центру української культури і мистецтва Світлана Долексо.

— Хочу подякувати всім народним майстрам, які представляють у залах нашого Центру свою творчість. За ці роки у нас з’явилося коло народних умільців, які з нами постійно співпрацюють і щоразу приносять нові ідеї. Запрошую всіх на наші майстер-класи, аби разом насолодитися сонячним святом, — зазначила куратор проекту Анастасія Горобець.

— Вірю, що «Сонячний Великдень» розтопить всі сніги, а коли цей виставковий проект закінчуватиме свою роботу, то вже настане справжня весна.

Передивилася всі експонати, особливо радує, що тут так багато дитячих робіт, а це значить, що в народного мистецтва є майбутнє. Я побувала в багатьох країнах і можу сказати, що в Україні найкращі писанки, витинанки, керамічні і гончарні вироби, — підкреслила заслужений майстер народної творчості України Зоя Стешук.

— Дуже добре, що в Україні є люди, які можуть організувати такі чудові проекти. А у всі представлені тут вироби майстри вкладали частку своєї душі і серця.

Вдячний Вам всім. Такі проекти як «Сонячний Великдень» дають можливість всім нам і Україні рухатися вперед, — розповів народний майстер Олег Крець.

А гурт народної пісні «Божедари» представив автентичні зразки весняної обрядової народної творчості.

Українська народно-поетична творчість послужила основою для творення Мар’яною Сілагіною полотен «Гаївки», «Прихід весни», «Зв'язок з предками» та її триптиху «Свято на селі». Інна Дубосар представила створені нею ікони «Святий Роман», «Святий Миколай», «Божа Мати», «Святий архангел Михаїл», «Ікона Божої Матері «Нев'янучий світ». Своє бачення Великодніх свят представили Ольга Денисюк («Великодній час», «Великодня традиція», «Великодня абстракція», «Великодній натюрморт») і Олена Косінська («Алегорія Великодня», «Дарунок предків», «Антологія Великодня»). Багатьом запам’яталися квіткові композиції Світлани Клименко «Півники», «Бузок», «Натюрморт», «Півонії» та натюрморти Венери Сабі «Півонії аромат», «Тюльпани. Натюрморт», «Спрага життя», «Прохолода та тепло», «Бузковий аромат». Олег Крець представив надглазуровий розпис виконаний у стилі петриківського розпису — «Закохане дерево», «Щастя», «У саду», «Квітуче літо», «Рідне дерево», «Зорі»; Ольга Угнівенко, Тетяна Коновал та Олеся Токарська — писанки; Марія Халавко ляльки-мотанки — «Родючість і багатство», «Ангел», «Берегиня», «Пасхальна голубка», «Мати з дитиною», «Семитравка». А в картинах Роксолани Дудки «Юний фазан», «Джерело натхнення», «Весела парочка», «У ранковому тумані», «Святкові рибки», «Файні куріпки» відчувається вплив Марії Примаченко.

Одне з центральних місць у проекті належить іконам від майстерні «Небо на землі». Цю майстерню створили 2004 року в місті Миколаєві, де практично не збереглися церковні та іконописні традиції, тому їх довелося створювати заново. З часом майстерня стала своєрідною іконописною школою, в якій миколаївські майстри практикують різноманітні живописні техніки та духовний зміст ікони. На переконання керівника майстерні іконопис — це не тільки володіння майстерністю, а ще й духовний подвиг. Тому справжніми іконописцями можуть стати далеко не всі охочі. Із багатьох учнів, які приходили до майстерні, залишилися працювати переважно молоді жінки. Сьогодні тут майстерно працюють Наталія Соболєва, Марія Павелко, Катерина Цирулик, Сергій Павелко, Костянтин Самойленко.

Фото автора