Унікальний осередок культури

Макарівській картинній галереї, що на Київщині, заснованій з ініціативи заслуженого художника України Анатолія Марчука виповнилося 15 років. Цей осередок культури створили у березні 2003 року. А через два роки Анатолій Марчук передав сюди власну колекцію — 80 творів шістдесяти українських митців. Саме вони й лягли в основу збірки галереї.

Унікальний осередок культури

Макарівській картинній галереї, що на Київщині, заснованій з ініціативи заслуженого художника України Анатолія Марчука виповнилося 15 років.

Цей осередок культури створили у березні 2003 року. А через два роки Анатолій Марчук передав сюди власну колекцію — 80 творів шістдесяти українських митців. Саме вони й лягли в основу збірки галереї.

Сьогодні тут вже представлено понад 300 високохудожніх творів відомих далеко за межами України митців, серед них народні та заслужені художники України, академіки та професори мистецьких навчальних закладів, лауреати Національної премії України ім. Тараса Шевченка, інших престижних нагород, лауреати всеукраїнських і міжнародних конкурсів, талановиті подвижники образотворчого мистецтва.

Серед митців, чиї твори прикрашають Макарівську галерею: класик світової графіки Георгій Якутович, Президент Національної академії мистецтв Андрій Чебикін, видатний майстер української каліграфії Василь Чебаник, ілюстратор творів Миколи Гоголя і Михайла Стельмаха Микола Компанець, класик української графіки Володимир Куткін, творець перших грощових знаків незалежної України Василь Лопата, автор багатьох ювілейних монет та поштових марок сучасної України Микола Кочубей, автор пам’ятників Олені Телізі, Леоніду Бикову та Владиславові Городецькому Василь Щур, живописець, графік, засновник галереї Анатолій Марчук та багато інших знаних майстрів пензля і різця.

Їхні твори виконані в різноманітних мистецьких техніках, що свідчить про великий художній діапазон колекції. Від олійного, темперного та акварельного живопису, малюнку та літографії до шовкодруку, лінориту, ксилографії, монотипії та офорту. Скульптурні твори виконані в бронзі, дереві, пісковику, вапняку, граніті, базальті, гіпсі, кераміці.

Експозиція галереї розпочинається з графічного портрета Святителя Димитрія Ростовського (Данила Тупала), виконаного відомим українським графіком та каліграфом, заслуженим діячем мистецтв України Віталієм Мітченком.

Галерею також прикрашають графічні і скульптурні портрети Героя України Анатолія Паламаренка, створені Анатолієм Марчуком та різьбярем Олександром Мацюком, відомого композитора Віктора Степурка (твір А. Марчука). Образ самого засновника галереї відтворив у бронзі Володимир Щур.

Тут представлений і проект реконструкції Макарівського Замковища, виконаний Михайлом Дмитровим у співавторстві з Анатолієм Марчуком із метою відновлення історичного ядра Макарова. Цей проект неодноразово представляли на всіх рівнях районної влади, він отримав схвальні відгуки, але до сьогодні справа так і не зрушила з місця.

Ідею створення Макарівської картинної галереї свого часу підтримали представники інтелігенції та керівництва району. Колишній заступник голови Макарівської районної ради Анатолій Соломенко допоміг знайти приміщення для галереї, яка розмістилася на другому поверсі Макарівського РБК, та зробити ремонт. Київський бізнесмен Юрій Васкевич та тодішній голова райдержадміністрації Юрій Забела допомогли знайти кошти для оформлення художніх творів необхідним чином — виготовити рами, вирізати скло для графічних робіт, зробити підставки для скульптур, музейні вітрини та книжкові шафи, в яких зберігаються мистецькі каталоги художників. Постійно надає допомогу галереї і колишній Макарівський селищний голова, а нині підприємець Олександр Іващенко. Саме він разом з А. Марчуком 2010 року започаткував пленер «Макарів і макарівці». Створені під час цих пленерів картини стають експонатами галереї.

Завдяки місцевим меценатам видані два мистецькі альбоми-каталоги — «Художники Макарівщини» (2003) та «Макарівська картинна галерея» (2008), що зберігаються в бібліотеках Макарівського району і всієї України.

Макарівська картинна галерея занесена до багатьох туристичних довідників та енциклопедичних видань, зокрема, до нещодавно виданого 18-го тому «Енциклопедії сучасної України».

Галерею відвідували гості з Польщі, Німеччини, Білорусі, Росії, Франції, Великобританії, Австрії, Болгарії, Канади, США, Австралії. Свої враження у книзі відгуків залишили Президент України Віктор Ющенко, народні артисти Ніна Матвієнко, Богдан Бенюк, Олександр Трофимчук, Людмила Маковецька, Володимир Лукашев, заслужений діяч мистецтв, поет-пісняр Микола Луків, відомий громадський діяч, шевченкознавець Ігор Ліховий, голова НСПУ Михайло Сидоржевський, представники керівництва НСХУ Петро Зикунов, Володимир Зінченко, Анатолій Фролов та інші.

Я глибоко переконаний, що Макарівська картинна галерея, мистецька скарбниця якої постійно зростає, в майбутньому отримає статус державного художнього музею з визначеним штатом зберігачів, науковців та популяризаторів цього самобутнього зібрання мистецьких скарбів українського народу.

Станіслав БУШАК, мистецтвознавець, член НСХУ,

Едуард ОВЧАРЕНКО

Унікальний осередок культури
Унікальний осередок культури
Унікальний осередок культури
Унікальний осередок культури
Унікальний осередок культури
Унікальний осередок культури
Унікальний осередок культури
Унікальний осередок культури
Унікальний осередок культури
Унікальний осередок культури
Унікальний осередок культури
Унікальний осередок культури
Унікальний осередок культури
Унікальний осередок культури
Унікальний осередок культури
Унікальний осередок культури