Віктор Шишкін: Я не думаю, що паперові звіти допоможуть подолати корупцію

Я навіть не можу визначитися, як доречніше назвати це нововведення: дурнею, чи ідіотизмом. Якщо є корупція, з нею треба боротися на 100%.

Віктор Шишкін: Я не думаю, що паперові звіти допоможуть подолати корупцію

Урядова міжвідомча робоча група з питань координації антикорупційної реформи вирішила збільшити частку антикорупційних повідомлень органів влади до позначки не менше 5% від загальної кількості матеріалів прес-служб. Але наскільки такі нововведення є доцільними? Україна є одним зі світових лідерів за рівнем корупції. Чи допоможуть звіти у владних органах змінити ситуацію? Знайти відповіді на ці та інші питання i-ua.tv попросив Суддю Конституційного Суду України у відставці Віктора Шишкіна.

— На Вашу думку, такі заходи дійсно допоможуть Україні подолати корупцію?

— Я не думаю, що паперовими звітами можна боротися з корупцією. Я навіть не можу визначитися, як доречніше назвати це нововведення: дурнею, чи ідіотизмом. Якщо є корупція, з нею треба боротися на 100%. В умовах, коли така боротьба відсутня, я не знаю, де наші чиновники візьмуть хоча б ті 5% для звіту.

Чесно кажучи, мені таке рішення нагадує директиви ЦК КПРС про норми молока для колгоспів. Після їх запровадження постали питання: а як його здавати на Крайній Півночі, де в стадах були лише олені. Ну звідки там взятися коров’ячому молоку? Те ж саме стосувалося і Середньої Азії, де тримали верблюдів. Тому, я не знаю, чи є логіка у рішенні про збільшення частки антикорупційних повідомлень в прес-службах наших органів влади.

— На Вашу думку, чому вирішили збільшити кількість таких антикорупційних повідомлень до позначки не менше 5%? Чому, наприклад, не до 10%, чи 15%?

— Звідки я можу знати, що коїться в головах наших урядовців. Загалом, я вважаю це спробою продемонструвати активну діяльність перед Міжнародним Валютним Фондом, або іншим закордонними донорами. Чесно кажучи, у мене інших пояснень немає.

— Тобто, влада збирається підмінити поняття, адже збільшення до 5% таких повідомлень, жодним чином не вплине на боротьбу з корупцією?

— Я вже казав, у влади в голові може відбуватися все, що завгодно. Хтозна, що вони думають. А встановлення норми антикорупційних повідомлень не менше 5% - це лише чергова маніпуляція.