На конкурс надихнула картина

У Золотій залі Національної спілки письменників України відбулося урочисте відзначення переможців та учасників Міжнародного літературного конкурсу за мотивами офорту заслуженого художника України Анатолія Марчука «Світло у вікні».

На конкурс надихнула картина

Учасникам конкурсу пропонувалося написати оповідання, новелу (номінація «Мала проза») або поезію (номінація «Поезія»). За місяць участь у творчому змаганні взяло участь 45 літераторів з різних куточків України та з-за кордону. Серед конкурсантів були як маститі майстри слова — лауреат Шевченківської премії Петро Перебийніс, заслужений діяч мистецтв України Василь Довжик, відомий журналіст Олександр Кавуненко, так і початківці. Кращих з цих творів будуть опубліковані у книжці «Світло у вікні», яка наразі готується до друку. А переможці унікального літературного конкурсу отримали дипломи, каталоги робіт та картини А. Марчука.

— Сьогодні нас зібрав заслужений художник України Анатолій Марчук. Цей конкурс згуртував ціле гроно талантів, більшість з них сьогодні серед наших гостей.

З паном Анатолієм мене єднає багато років творчої дружби. Саме ним були створені ілюстрації до моєї першої книжки. Його картини знані по всьому світу.

Митець багато років жив і працював у Німеччині і там його творчість здобула широке визнання. Він художник різноплановий і різножанровий, і саме його картина «Світло у вікні» несподівано викликала великий інтерес, — зазначив відкриваючи конкурс член Національних спілок кінематографістів та журналістів України Владислав Таранюк.

— По перше хотів би висловити велику подяку Національній спілці письменників України та особисто її голові Михайлу Сидоржевському за сприяння в організації та проведенні конкурсу. Тепер кілька слів про його історію.

Завжди хочеться поділитися з друзями по Фейсбуку як новими творами, так і тими, що були створені багато років тому. Одного разу я виклав у соціальні мережі свій офорт «Світло у вікні», який створив ще 1989 року. І мені написала якась пані: «Яке у Вас гарне світло у вікні». Я відповів: «Це світло Віри, Надії і Любові». Вона: «Вже хочеться писати». Я: «Пишіть». Ця пані, яку звати Оксана Хорозова, запропонувала оголосити конкурс, переможець якого мав би отримати цю картину.

До участі у конкурсі крім громадян України долучилися письменники зі США та Іспанії, тому його можна сміливо вважати міжнародним. А лауреати крім дипломів отримають ще й мої твори, — розповів Анатолій Марчук.

— Ми вирішили зробити конкурс, бо стільки людей, стільки й сюжетів, скільки світла у вікні, стільки й духу людського. Мені було важливо написати не тільки самій написати про цю картину, але ще й розвинути тему світла і добра. І кожен з учасників конкурсу відкрив у собі це світло.

Художники творять фарбами, а поети і прозаїки словом. А тут творчість митців співпала. Завдяки конкурсу виникла дружня співпраця між Національними спілками художників і письменників. Можна сказати, що утворилось неформальне об’єднання «пензля і пера», — підкреслила ініціаторка проведення конкурсу Оксана Хорозова.

— В Україні є багато прекрасних художників. Але мало хто крім таланту має ще й прекрасні організаторський здібності. Саме таким є пан Анатолій. Завдяки йому в Макарові постала унікальна галерея, в якій представлені сотні робіт наших художників, серед них як сучасники, так і ті, які творили в попередні десятиліття. Анатолій Марчук розуміє, що значить для України культура у ХХІ столітті з огляду на загрози, які постали перед нею. Адже культура це матриця і генетичний код нашої нації.

Інша його іпостась — це проведення різноманітних заходів — літературно-мистецьких свят, пленерів. Просто дивуюся, як у нього вистачає на все це енергії.

Сьогодні відкривається ще одна грань його творчого обдарування — цей конкурс. Був дещо здивований, коли пан Анатолій озвучив цю ідею. Принаймні я нічого подібного не пам’ятаю. Можливо у перспективі до неї долучаться і композитори, які присвячуватимуть картинам свої музичні твори, — наголосив голова НСПУ Михайло Сидоржевський.

Також відбулася невелика концертна програма, під час якої свою творчість представили Віктор Степурко, лауреат Шевченківської премії, композитор, а також лауреати всеукраїнських і міжнародних музичних конкурсів.

А переможцями конкурсу «Світло у вікні» у номінації «Мала проза» стали Аркадій Музичук, Любов Сердунич, Тетяна Кромбет та інші, в номінації «Поезія» — Олександр Кавуненко, Марія Кучеренко, Муза Рощина і т. д.

Фото автора

На конкурс надихнула картина
На конкурс надихнула картина
На конкурс надихнула картина
На конкурс надихнула картина
На конкурс надихнула картина
На конкурс надихнула картина
На конкурс надихнула картина
На конкурс надихнула картина