Дорогами Віталія Мовчана

У Муніципальній галереї мистецтв Деснянського району столиці працює виставка заслуженого художника України Віталія Мовчана «Дорога до себе», на якій митець представив як картини останніх років, так і живописні полотна, створені у часи своєї молодості. им т

Дорогами Віталія Мовчана

У Муніципальній галереї мистецтв Деснянського району столиці працює виставка заслуженого художника України Віталія Мовчана «Дорога до себе», на якій митець представив як картини останніх років, так і живописні полотна, створені у часи своєї молодості.

«З Віталієм Мовчаном я знайомий вже сорок років. Він трохи раніше від мене закінчив Київський художній інститут. Нашими вчителями були прекрасні педагоги, видатні художники Іван Селіванов, Микола Попов, Валентин Сергєєв, Микола Компанець. Пан Віталій має цілий оберемок талантів, що йдуть з глибини української душі, яка бере свої витоки з трипільської і скіфської культури. Всі створені ним образи глибоко українські. Митець — великий майстер композиції, а рисувальник він дійсно від Бога. Я щасливий, що ця виставка відбувається саме в галереї мистецтв Деснянського району», — розповів народний художник України, лауреат Шевченківської премії Валерій Франчук.

Віталій Мовчан народився у селі Дмитрівка, що на Чернігівщині. Закінчив Київський художній інститут (майстерня станкової графіки). Починаючи з 1977 року бере активну участь у всеукраїнських та міжнародних виставках. Його картини відрізняються свіжістю погляду на навколишній світ, багатством барв, оригінальністю. Такими є роботи, експоновані свого часу на виставках «Естам-82», «Мальовнича Україна» (1983−1985), «Земля і люди» (1984) та інших.

Його творчий доробок представлений в музеях Києва, Донецька, Чернігова, інших міст України, а також приватних колекціях США, Франції, Японії, Австралії, Німеччини, Ізраїлю. 2005 року під час святкування 125-річного ювілею рідної школи у Дмитрівці влаштував персональну виставку. Тоді особливий інтерес у глядачів викликали численні пейзажі та натюрморти.

Художник вважає, що сила мистецтва криється в духовній спрямованості митця. Саме нею він здійснює своє призначення, своє духовне покликання у цьому світі, втім, як і кожна справжня людина. Власний творчий принцип митець висловив так: «Суть національного вважаю не в зовнішній атрибутиці, а у внутрішньому відчутті душі народу… У своїй творчості звертаюся і до авангардного мистецтва, і до народного, і до класики. А наша міфологія цікавить мене дедалі більше…»

Особливо художник полюбляє пленери, які дають можливість доторкнутися до природи, відчути її неповторне дихання. Натуру майстер пензля вважає божественною. Її недостатньо просто скопіювати, а потрібно пропустити через свої душу серце. Лише тоді вона дасть помітний результат у творчості.

Дочки митця пішли батьковим шляхом. Яна найбільш вправна у натюрмортах, а в творчості Оксани переважають асбтракціонізм і філософські мотиви. Життя склалося так, що вже двадцять років Яна і Оксана мешкають у Канаді. Однак вони не поривають зв’язків з рідною землею. Кілька років тому Оксана представила виставку своїх робіт в одній з приватних галерей Києва.

До виставки «Дорога до себе» художник готувався протягом чотирьох років. А її ідейним натхненником став Валерій Франчук.

На відкриття виставки завітало багато друзів митця, серед яких — відомі художники Валентин Сергєєв, Михайло Горловий, Микола Соколов та інші. Серед представлених робіт привертають уваги етюди, створені під час пленерів, милують око пейзажі намальовані поблизу Псла, ціла підбірка робіт є даниною жіночій красі, на інших полотнах зображені Софійський собор і Києво-Печерська лавра, у досить незвичній манері виконаний портрет Олеся Бердника та друзів художника.

Муніципальна галерея мистецтв Деснянського району, яка презентувала виставку «Дорога до себе», єдиний заклад такого типу в столиці. У галереї два рази на місяць відкриваються нові виставки. Свої твори представлять як знані митці, так і ті, хто лише починає свій творчій шлях. Зокрема невдовзі шанувальники мистецтва зможуть відвідати персональні виставки народної художниці України Оксани Одайник, викладача Київського університету ім. Бориса Грінченка Ярослава Білика, Миколи Шевчука з Теребовля. Також заплановані виставка «Україна — Китай» та дитяча виставка, яка стане творчим звітом шкіл мистецтв Деснянського району. А у 2020-му має відбутися виставка, на якій представлять картини з фондів галереї.

Фото автора

Дорогами Віталія Мовчана
Дорогами Віталія Мовчана
Дорогами Віталія Мовчана
Дорогами Віталія Мовчана
Дорогами Віталія Мовчана
Дорогами Віталія Мовчана
Дорогами Віталія Мовчана
Дорогами Віталія Мовчана
Дорогами Віталія Мовчана
Дорогами Віталія Мовчана