Святослав Стеценко: Янукович і нинішня правляча верхівка — одна еліта

Безкомпромісна боротьба проти президента-втікача та його оточення в існуючих умовах є неможливою. Вона б призвела до оприлюднення інформації, здатної ще більше підірвати авторитет правлячої верхівки.

Святослав Стеценко: Янукович і нинішня правляча верхівка — одна еліта

Втікач Янукович зробив письмове звернення до українців. Лист, який опублікував на «Facebook» прес-секретар його сина Олександра — Юрій Кірасір має відвертий блюзнірський характер. Зокрема, зрадник вважає, що існуюча влада тримається на брехливих історіях і міфах про «мирний Майдан», про «кривавого диктатора» і «сепаратистів Донбасу». Чому Янукович досі залишається непокараним і дозволяє собі подібні ганебні висловлювання, i-ua.tv розповів полковник запасу Святослав Стеценко.

— Про що свідчить чергове звернення Януковича до українського народу?

— Справа в тому, що Янукович і нинішня українська правляча верхівка належать до однієї еліти. Вони всі між собою взаємопов’язані і забагато знають про фінансові оборудки одне-одного та інші негарні справи. Тому, вся їхня боротьба між собою — це боротьба за «корито». Зараз дуже багато людей з близького до Януковича клану інкорпорувалися в нинішню владу. То ж безкомпромісна боротьба проти президента-втікача та його оточення в існуючих умовах є неможливою. Вона б призвела до оприлюднення інформації, здатної ще більше підірвати авторитет правлячої верхівки. Звісна річ, що нинішні можновладці у цьому дуже незацікавлені.

Також варто не забувати про чинник Майдану. Недарма знищили багато доказів про масові розстріли, які б допомогли визначити, хто і звідкіля стріляв у демонстрантів. Тому, виникають певні підозри. У справі розстрілу Небесної Сотні можуть з’явитися нові факти, небезпечні для нинішніх можновладців. Просто комусь дуже невигідно проти себе боротися.

— Янукович сховався в Росії. Правові інститути продемонстрували повну нездатність притягнути його до відповідальності.

— Не лише нездатність, але й небажання. Якщо Януковича будуть притягати до відповідальності, наприклад, за фінансові оборудки, доведеться розкривати їх схеми. Але це нинішнім можновладцям робити невигідно. Вони використовують ці ж самі схеми для власного збагачення. Звісна річ, вони не пилятимуть гілку, де сидять.

— Як діяти у ситуації з Януковичем: за стандартними процедурами — доводити його вину через суд і слідство, або встановлювати справедливість іншими методами?

— Звісно, бажано досягати справедливості у законний спосіб. Дуже небезпечно спиратися на революційну доцільність, коли немає революції.

— Але ж ізраїльський «Моссад» не запрошував гестапівця Адольфа Ейхмана давати покази через «Скайп»?

— Безумовно, але держава Ізраїль прийняла відповідні правові акти, які дозволяли «Моссаду» діяти саме у такий спосіб (Ейхмана на вулиці Буенос-Айреса захопила група ізраїльських агентів — ред.). Теоретично, аналогічні документи могли б прийняти й українські можновладці. Але вони цього не роблять, бо мало чим відрізняються від команди Януковича. Відповідно, подібні нормативні акти можуть бути спрямовані і проти діючої влади.

— Тоді напрошується висновок: Янукович почуватиметься впевнено і безкарно, поки при владі в Україні будуть представники системи, до якої він належав.

— Безумовно, це саме так: ніхто не додумається засудити іншого, за те, що робить сам. Тому, нинішніх можновладців потрібно притягувати до відповідальності за такі ж самі вчинки, які робив Янукович і його оточення.

— Теоретично, влада в Україні може змінитися. Припустимо, що найвищі посади в державі отримають люди з іншими цінностями. Однак Янукович знаходиться в Росії. Чи віддасть Путін Україні свого колишнього протеже?

— Безумовно, що не віддасть. Тому, притягнення до відповідальності Януковича і всіх, хто втік до Московії, на сьогоднішній день є суто гіпотетичним.

Ірина Сатарова