Сергій Дацюк: суд над Януковичем — це фарс

Коли ми говоримо про Януковича, ми маємо справу з людиною, яка запросила ворога на нашу землю. І це доведено на рівні міжнародних структур. Він немає права не те, що звертатися до українського народу, але навіть на увагу до себе як до публічної персони.

Сергій Дацюк: суд над Януковичем — це фарс

Віктор Янукович знову звернувся до українців. Як і раніше, цинічно і самовпевнено. Втікач не визнає свою причетність до розстрілів на Майдані і вважає міфом сепаратистів на Донбасі. Лист зрадника був опублікований Юрієм Кірасіром — прес-секретарем Олександра Януковича. Чому головний винуватець загибелі Небесної Сотні дозволяє собі такі блюзнірські заяви, i-ua.tv пояснив філософ Сергій Дацюк.

— Про що свідчить звернення Януковича?

— Проблема не в Януковичі, а в тому, що так званий правлячий клас влаштував цирк на дроті. Отримавши владу, він мав здійснити важливі перетворення в державі. Зокрема розібратися з частиною політичної еліти, яка спричинила Революцію Гідності. Однак, жодного з її представників до відповідальності досі не притягли.

Суд над Януковичем — це фарс. Я, наприклад, не розумію, навіщо потрібен допит по «Скайпу»? У такій ситуації людина абсолютно щиро може вважати, що вона чогось варта і з нею цяцькаються. На жаль, нинішня влада дає Януковичу всі підстави так думати. Тому допит по «Скайпу» — нонсенс.

— Допит по «Скайпу» заслуговує на окрему увагу. Уявіть собі, що в Ізраїлі подібний метод застосували до Адольфа Ейхмана. Де таке бачено?

— З моєї точки зору — це фарс. Янукович просто знущається над людьми, по відношенню до яких він давав команду стріляти. Він до них звертається, намагається щось пояснити. Можливо він ще й думає, що йому українці пробачили масові розстріли? Зараз ми спостерігаємо катастрофічний моральний розрив між правлячим класом і громадою. Це — велика проблема. Однак правлячий клас її абсолютно не усвідомлює.

— Зараз ми маємо ситуацію, коли не покаране зло у вигляді Януковича.

— Давайте так: зло — це абстракція. Однак злочин — це цілком конкретне поняття. Ми вже чотири роки дивимося спектакль про розслідуванням розстрілів на Майдані. І йому немає ні кінця, ні краю. Злочин не покараний. Ось це — проблема.

— Правові інститути нездатні покарати за злочин, здійснений по відношенню до українського народу…

— Думаю, у них навіть такої мети немає. Олігархічний консенсус полягав у тому, щоб пустити розслідування розстрілів на Майдані на гальма, замовчувати важливі факти, зробити так, аби ця справа призабулася, а потім — відійшла у минуле. Думаю, для того, щоб злочин був покараний, треба міняти нинішню владу. Інакше непокаране зло буде повторюватися вічно.

— Але, на жаль, люди причетні до розстрілів на Майдані і безпосередні їх виконавці залишилися непокараними…

— Коли ми говоримо про Януковича, ми маємо справу з людиною, яка запросила ворога на нашу землю. І це доведено на рівні міжнародних структур. Він немає права не те, що звертатися до українського народу, але навіть на увагу до себе як до публічної персони. Тому, звернення Януковича — це нонсенс.

— Якщо не діють правові механізми, можливо Януковича варто покарати іншим методом?

— З моральної точки зору, це обов’язково має бути зроблено. В який спосіб, я не знаю. Я ж не екзекутор.

Ірина Сатарова