Микола Голомша: вибухи на складах з боєприпасами — результат недбалості влади

Генеральний прокурор зобов’язаний терміново внести до реєстру досудових розслідувань кримінальне провадження за халатність посадових осіб вищого рангу, що системно допускають такі ситуації і спричиняють небезпеку для громадян України, підриваючи їх довіру до війська.

Микола Голомша: вибухи на складах з боєприпасами — результат недбалості влади

На складах з боєприписама знову чергові вибухи. На цей раз пожежа спалахнула у військовій частині А1352 у Балаклії на Харківщині. За інформацією військових, причиною поодиноких вибухів боєприпасів стало загорання сухої трави. У ЗСУ повідомили що, пожежу вдалося загасити, а вибухи майже припинилися. На жаль, подібні ситуації стали граблями для українського оборонного відомства. Зокрема, вибухи на складах з боєприпасами відбулися двічі за минулий 2017 році. У березні була Балаклія, а в вересні — Новокалинівка на Вінничині. Чому в Україні під час війни летять у повітря такі потрібні боєприпаси? Що це російська диверсія, або недбальство влади, i-ua.tv запитав у лідера партії «Патріот» Миколи Голомши. Нижче публікуємо його коментар.

«Якщо аналізувати питання регулярних вибухів на складах з боєприпасами, я б виділив проблеми внутрішнього і зовнішнього характеру. Давайте почнемо з останніх. До проблем зовнішнього характеру, я б відніс агресивну війну Росії на Донбасі і підступне захоплення Криму. На мою думку, вибухи складів на Балаклії на руку Кремлю. Бо зараз мета Росії посилення відчуття страху серед українців, підрив їх довіри до свого війська і відволікання їх уваги від війни.

Також не варто забувати про американські «Джавеліни», які ми отримали наприкінці квітня. Росія вживатиме різні деструктивні заходи, аби продемонструвати США, що українцям довіряти не можна. Мовляв, ми навіть в середині країни не здатні забезпечити охорону складів з боєприпасами. За їх логікою, наша недбалість може призвести і до вибуху «Джавелінів».

Тепер поговоримо про внутрішні проблеми. Найголовніша з них — невідповідність деяких осіб своїм високим посадам. Ми маємо цю проблему через квотне призначення кадрів, яке є насправді суцільною загрозою національній безпеці України. Я маю на увазі випадки, коли умовно кажучи, випускнику університету культури віддають посаду в сфері виробництва. У результаті, гальмується розвиток цілих галузей. А це — підрив національної безпеки України.

Схожа ситуація відбувається і в ЗСУ. Людей, що не мають ні відповідної освіти, ні бойового досвіду, військові прозвали «піджаками». Ці особи не розбираються у оборонній сфері взагалі, а їх призначення — профанація, що обурює народ. Однак наші політики на перше місце ставлять не національні інтереси України, а квотні бажання заволодіти певними кріслами.

Власне кажучи, через реалізацію їх забаганок, ми маємо черговий вибух на складах з боєприпасами. Треба нарешті вже зробити висновки і зрозуміти, що кожен має займатися своєю справою. На моє переконання, посади головнокомандувача Збройних сил України і міністра оборони мають займати не політичні особи, а компетентні фігури зі стратегічним типом мислення. Особливо, в умовах війни.

Звісно, я не кидаю огульно цю тезу на адресу діючого головнокомандувача, однак ми маємо невтішні реалії. Зокрема, після кількох вибухів, на складах з боєприпасами так і не було забезпечено нормальну охорону. Також, нашому головнокомандувачу не варто займатися перекладанням відповідальності. У попередніх випадках він заявив, що немає жодного відношення до охорони складів з боєприпасами. Сьогодні він немає відношення до складів, а завтра у нього заберуть охорону особового складу солдат і офіцерів. Невже він тоді скаже, що не має відношення до свого війська? Рухаючись у подібному напрямку, ми дуже швидко дійдемо до абсурду.

Як бачимо, охорона військових складів — це комплексне питання, яке стосується життєдіяльності ЗСУ і забезпечення обороноздатності нашої країни. Тому, наші можновладці не мають підходити до них поверхово і перекладати вирішення проблем зі здорової голови на хвору.

Вибухи складів вже не раз були предметом гострих питань на засіданні РНБО, темою для робочих нарад і приводом для створення цілих комісій. Однак, проблему так і не вирішили. Забігаючи наперед, відомством буде названо певні причини загорання без будь-якої конкретики по відношенні до винних у даній ситуації, спираючись на природний, або зовнішній фактор. Тому наш Генеральний прокурор зобов’язаний терміново внести до реєстру досудових розслідувань кримінальне провадження за халатність посадових осіб вищого рангу, що системно допускають такі ситуації і спричиняють небезпеку для громадян України, підриваючи їх довіру до війська.

Зараз ми з вами проговорили проблеми зовнішнього і внутрішнього характеру, пов’язані з вибухами на складах з боєприпасами. Як бачимо, вони між собою перегукуються. Тому у мене виникає питання: «Хто на кого працює?» На нього мають шукати відповідь: СБУ, Головне управління розвідки і зовнішня розвідка. Нехай вони подивляться на ту колаборацію, яка відбувається у секторі безпеки України! Вже сьогодні треба предметно з’ясувати, хто серед наших високопосадовців відповідальний за вибухи на складах, а покарання їх має бути жорстким і невідворотним. Наші боєприпаси, техніка і озброєння, повинні стати для вищих посадових осіб оборонно-безпекової сфери темою щоденної уваги".

Ірина Сатарова