Територіальна реформа та Ефект Матфея

Адміністративно-територіальна реформа, яка мала за мету покращити людям життя працює з ефектом Матфея.

…бо всякому, що має дасться і примножиться, а у того, що не має, відніметься і те, що має.

Євангеліє від Матфея. 25:29

Майже 100 років тому, далекої осені 1919 року на річці Лозовій було засноване село Лозове. З тих пір воно пережило Громадянську війну і колективізацію з Голодомором, потім знову Війну і знову Голодомор, часи «застою» та Перебудови, розвал СРСР та розбудову сучасної України. Не так щоб дуже процвітало, але й не зникло. Навпаки на цей час його населення налічує 329 осіб, що в наші часи не так вже й погано і таке село може жити століттями.

Аж тут трапилася нова напасть — «об'єднані територіальні громади». З першого погляду вони повинні бути благом. Саме на рівень громади, яка матиме свої органи самоврядування, передадуть значну частину функцій колишніх районних центрів із надання послуг населенню. Концепція полягає в об’єднанні сіл у крупні громади, щоб передати таким утворенням широку фінансову та управлінську автономію. Це згідно Закону «Про добровільне об’єднання територіальних громад». Ключове тут слово «добровільне», саме в ньому закладено проблему. Пам’ятаєте «Женитьбу Бальзаминова» та його «Царский Указ»?

«Бедный женится на богатой, а богатая на бедном! А тому, кто ослушается, — смертная казнь!»

Та от саме цього пункту і не вистачило Закону «Про добровільне об’єднання територіальних громад». Чому? А от продовжимо про село Лозове.

Наприкінці другого десятиліття третього тисячоліття Лозівська сільська рада вирішили, що питання освітлення вулиці Центральної, на якій знаходяться всі заклади інфраструктури села (школа, ФАП, сільська рада, клуб, магазин) врешті-решт потрібно вирішувати та затвердила програму «Благоустрій». Але через те, що село маленьке, бюджет сільської ради не великий і його на це не вистачить, а сусідні села не хочуть добровільно об’єднуватися з небагатим селом в ОТГ, тому Лозівська сільська рада звернулася до Петропавлівської районної ради з проханням допомогти їм у цьому. На що отримали відповідь:

«На Ваше звернення щодо вирішення питання освітлення вулиці Центральна села Лозове повідомляю, що бюджет Петропавлівського району на 2018 рік затверджено на 6−7 місяців, тому заплановано тільки першочергові видатки»

Тобто вже класичне: «денег нет, но вы держитесь»…

От і виходить, що Адміністративно-територіальна реформа, яка мала за мету покращити людям життя працює з ефектом Матфея1, а щоб виправити цю проблему та запобігти її у подальшому, потрібно щось змінити у Законі «Про добровільне об’єднання територіальних громад».

P. S. Ми зв’язалися з експертом у галузі територіальної реформи, розповіли про проблему і він запевнив, що її може вирішити Дніпропетровський Центр розвитку місцевого самоврядування. Ми розповіли про це селянам, ті сказали що спробують, а ми спостерігаємо, чи діють у сучасній Україні закони з минулого чи Україна й справді стає сучасною європейською країною.


1Ефект Матфея (англ. Matthew effect) — феномен нерівномірного розподілу переваг, в якому сторона, яка вже ними володіє, продовжує їх накопичувати і примножувати, тоді як інша, спочатку обмежена, виявляється обділена ще сильніше і, отже, має менші шанси на подальший успіх. Сам термін був уперше запропонований американським соціологом Робертом Мертоном, який дав явищу таку назву по цитаті з Притчі про таланти в Євангелії від Матфея.