Чи готові Ви до бажань?

Завершився український формат Міжнародного фестивалю AndriyivskyFest, що відбувся на сцені Київського академічного театру «Колесо».

Чи готові Ви до бажань?

Завершився український формат Міжнародного фестивалю AndriyivskyFest, що відбувся на сцені Київського академічного театру «Колесо».

Протягом півроку за можливість потрапити до фінальної чистини фестивалю змагалися театри Чернігова, Запоріжжя, Вінниці, Ужгорода, Маріуполя. А заключним акордом українського формату стала вистава «Станція» за п’єсою Олександра Вітра, яку представив Луганський обласний академічний музично-драматичний театр (м. Сєвєродонецьк).

«Думаю, всім буде цікаво подивитися виставу, яку написав відомий український драматург. Він сьогодні присутній в залі. Ми завершуємо український формат фестивалю. Багато українських театрів виявило бажання взяти у ньому участь. Плануємо і в наступному році проводити український формат в рамках міжнародного фестивалю. Кращу виставу визначить журі і ця вистава представлятиме Україну на фестивалі, який відбудеться з 18 по 24 червня.

Особливо приємно бачити глядачів, які подивилися всі шість вистав, саме вони виберуть виставу, яка отримає приз глядацьких симпатій. А на фестиваль завітають гості з Литви, Грузії, Греції, Болгарії, Аджарії і, звичайно ж, України", — розповіла ідейна натхненниця фестивалю, народна артистка України Ірина Кліщевська.

Сюжет вистави не назвеш традиційним. Три жінки опиняються на дивній станції, де відбувається незвичайне: їхні бажання починають здійснюватися.

Чого ж вони хочуть? І чи здійснення бажань зробить їх щасливими? А може оманливий рай виявиться пасткою, з якої майже неможливо вибратися…

Як говорить французьке прислів’я: «Бійся своїх бажань, вони можуть здійснитися». Автор п’єси, а за ним режисер Володимир Московченко та актриси Наталя Карчкова, Віра Куценко і Христина Ігнат намагаються знайти відповіді на запитання чого хоче жінка і чи дійсно здійснення бажань робить її щасливою. Героїні вистави — три незнайомі жінки. Кожна з них має проблеми і не може похвалитися щасливим життям. А зустрічаються вони на загадковій Станції без назви, без каси і без телефону. Тут з ними трапляються дивовижні речі. На цій станції можна воскреснути з мертвих і враз завагітніти, стрибнути з парашута і перетворитися на чоловіка. Що це сон, а може ілюзія, сюди легко потрапити, але так важко вийти. Місце, де здійснюються всі бажання крім одного, насправді виявляється пасткою, з якої знайти вихід майже неможливо.

Ця філософська комедія дає привід замислитися над питанням якими є наші справжні бажання, бажання найбільші і найпотаємніші. Про це розмірковують і героїні вистави, які так хочуть вирватися з цієї загадкової станції.

«Перша версія цієї п’єси написана двадцять років тому. А вперше була поставлена 2000 року. Цей твір має щасливу сценічну долю, йде на сценах багатьох країн. Список дуже великий — від країн Америки до Грузії. Нещодавно п’єсу поставили в одному з національних театрів Туреччини. Це універсальна притча, яка припала до смаку глядачам з різних куточків світу.

Зміст бажання у тій ціні, яку ми платимо за нього. Це головна ідея на яку я поклав п’єсу. Вона прочитується і в цій виставі і при чому дуже цікаво. В залі сидять глядачі різних поколінь, різних соціальних прошарків. І всі її сприймають. Насправді кожен думає про низку своїх бажань і про те, чого ми насправді у цьому світі хочемо", — зазначив автор п’єси Василь Вітер.

Вистава сподобалася столичному глядачеві. А багато хто для себе вперше відкрив Луганський український музично-драматичний театр, як і багато інших цікавих колективів з усієї України. І цю унікальну можливість надав столичний театр «Колесо».

Приз глядацьких симпатій отримав Вінницький академічний музично-драматичний театр ім. М. Садовського, який представив нам виставу «Я б тобі небо прихилив» (режисер Оксана Бандура).

Кращою сценографією визначено роботу Ірини Лубської до вистави «Станція» Луганський обласний академічний український музично-драматичний театр.

Кращий акторський ансамбль (дует) відзначено у виставі «Жах» (актриси Дар’я Недавня та Віра Шевцова) Донецький академічний обласний драматичний театр (м. Маріуполь).

Олексій Биш отримав приз «За кращу чоловічу роль» у виставі «Воццек» (Чернігівський Молодіжний Театр).

Краща жіноча роль — Джульєтта у виконанні Дар’ї Горшкової у виставі «Круті віражі» (Закарпатський академічний обласний український музично-драматичний театр, МАЛА СЦЕНА).

Виставу Запорізького академічного театру ім.В.Магара «Таїна буття» (режисер Тетяна Лещова) названо кращою виставою Українського формату Міжнародного театрального фестивалю AndriyivskyFest.

Фото надані театром «Колесо»

Чи готові Ви до бажань?
Чи готові Ви до бажань?
Чи готові Ви до бажань?
Чи готові Ви до бажань?
Чи готові Ви до бажань?
Чи готові Ви до бажань?
Чи готові Ви до бажань?
Чи готові Ви до бажань?
Чи готові Ви до бажань?
Чи готові Ви до бажань?