Сергій Дацюк: спекуляції на темі Другої світової може зупинити новий масштабний концепт

А поки його нема — теми будуть дрібнитися і на них спекулюватимуть.

Сергій Дацюк: спекуляції на темі Другої світової може зупинити новий масштабний концепт

Спекуляції на темах Голокосту та перемоги над нацистською Німеччиною стали реальністю існуючого політичного сьогодення. 57 американських конгресменів написали листа до виконувача обов’язків державного секретаря США Джона Салліван з проханням посилити тиск на Україну та Польщу. Причина — нібито державне фінансування антисемітизму. В Україні ж 9 травня стало таким собі днем «ватної» пропаганди. Саме тоді правоохоронці та патріотично налаштовані сили очікують провокацій від проросійських партій і рухів. Можливо варто нарешті, деполізувати День Перемоги та Голокост, залишивши їх на розсуд істориків? Про це i-ua.tv поспілкувався з філософом Сергієм Дацюком.

— Чи варто виводити теми Гококосту та Дня Перемоги поза межі політики?

— Я вважаю, що неможливо кожен з цих моментів розглядати окремо. Спекуляції неодмінно будуть. Аби їх припинити, потрібен широкий масштабний концепт, який би б це пояснив. А поки його нема — теми будуть дрібнитися і на них спекулюватимуть.

— Що Ви маєте на увазі?

— Наприклад, беремо окрему тему і на ній спекулюємо поза загальним контекстом. В цьому і є основна проблема.

— Що це за загальний контекст?

— Це те, про що я написав у статті для свого блоку, яка називається «Переосмислення Другої світової війни». Україна вела три війни протягом 30-х — 50-х років ХХ сторіччя. Мова йде про національно-визвольну, громадянську і Другу світову. Кожна з них мала принципово різні цілі. І коли ми говоримо про мету однієї війни, вона може не збігатися з метою іншої. Саме на цьому і спекулюють.

— На цілях?

-Так. Береться контекст однієї війни, накладається на контекст іншої і починається спекуляція. Тому, щоб закінчити з цим, потрібен масштабний концепт. Якщо розглядати якусь окрему подію, не включаючи її в контексти трьох воєн, ви нічого не зрозумієте.

— Тобто, оці всі теми будуть обговорюватися, але в межах більш широкого контексту?

— Саме так.

Підготувала Ірина Сатарова