Віктор Жердицький: США мають ключик до кожного чиновника в Україні

Аби лобіювати інтереси свого великого бізнесу, США тиснуть на українських чиновників і вимагають від них змін у нашому законодавстві.

Віктор Жердицький: США мають ключик до кожного чиновника в Україні

У Сполучених Штатах Америки пропонують запровадити санкції проти українських чиновників, які гальмують процес реформ. Імена тих, кого стосуються обмеження, планують оприлюднити вже за місяць — півтора. Варто зазначити, що українських чиновників пропонують покарати не за шалену корупцію та розкрадання державних коштів. Причиною для незадоволення наших американських партнерів стали саме повільні реформи. Однак що саме у США розуміють під реформами в Україні? Створення ринку землі? Підвищення тарифів за комуналку до драконівського рівня? Деіндустріалізацію економіки? Перетворення України на сировинний придаток Європи і США? І чи не є самі реформи підміною понять? Про це i-ua.tv поспілкувався з учасником «Руху за Суверенний Розвиток», громадським діячем Віктором Жердицьким.

— Сполучені Штати Америки бажають покарати наших українських чиновників. Це добре, чи погано?

— Це виглядає так, ніби США мають своє власне бачення розвитку наших державотворчих процесів, економіки, боротьби з корупцією та оборони від російського агресора. І їхня модель залишається для нас до кінця невідомою. Ми повністю не розуміємо, чого від нас хочуть США і що вони мають на увазі. Однак так звані реформи, які вимагають Сполучені Штати Америки, не відповідають ні потребам народу, ні національним інтересам України. Мова йде про створення Антикорупційного суду, продаж землі та підняття тарифів за комуналку до європейських норм при жебрацьких українських зарплатах.

З одного боку, США хотіли, щоб в Україні був наведений лад, але з іншого — вони просувають інтереси своїх великих транснаціональних корпорацій. Такі підприємства працюють в енергетичній, зброярській, аграрній, інформаційній та інших сферах. Ці корпорації є прямими конкурентами наших комерційних, бізнесових та інших організацій. Аби лобіювати інтереси свого великого бізнесу, США тиснуть на українських чиновників і вимагають від них змін у нашому законодавстві.

— Чому американцям вдається маніпулювати українськими чиновниками?

— У Сполучених Штатів Америки чи не до кожного з них є ключик. Адже всі українські чиновники мають дуже погані показники роботи і брудну репутацію. Майже всі вони фігурують в корупційних скандалах і пов’язані з офшорами та іншими системами уникання податків. На кожного з них у США є докладне досьє з фактами зловживань. Тому, коли американці намагаються змусити нашого чиновника щось зробити, вони дістають компромат і спокійно диктують свої вимоги. Тобто, під санкціями мається на увазі застосування обмежень. Адже, чи не кожен з наших чиновників володіє офшорними компаніями та маєтками закордоном. Тому, можливі санкції США я би назвав негативними. В першу чергу тому, що у них жодним чином не представлені інтереси українського громадянина, бізнесмена і нашого суспільства в цілому.

— Можливо, у обмеженнях США щодо українських чиновників, наша держава таки знайде позитивні моменти?

— США інколи зможуть добиватися від наших колаборантів при владі правильних дій по створенню оборони від російського агресора. Але це, радше, другорядний побічний ефект, і його не варто називати стратегічним інтересом США щодо України. Адже кожна із західних держав ставить, в першу чергу, захист і просування інтересів своїх громадян і великих корпорацій.

— Чому США вирішили запровадити санкції проти наших чиновників через гальмування реформ, а не тому, що вони корупціонери?

— Однією з найважливіших вимог американців є створення Антикорупційного суду. Поява цієї установи жодним чином не змінить нашу судову систему. 99,9% українських суддів є корупціонерами, які приймають рішення не по закону, а по поняттям та дзвінкам. Думаю зрозуміло, що нові судді до нас з Марсу не прилетять, а будуть набиратися з уже існуючих.

Все наше правоохоронне середовище: слідчі, поліція, СБУ має корупційні взаємозв’язки. Ну створимо ми Антикорупційний суд, і що далі? Вже працює НАБУ. Але вони нікого не можуть покарати крім дрібних корупціонерів. Чому? Бо прогнила вся система державного управління. Вся. До останнього чиновника. Щоб робити серйозні зміни, треба звільнити 90% управлінців і одночасно поставити нових. Тому, Антикорупційний суд — це зайва інстанція, яка створюватиме лише вигляд, що знов відбуваються потуги по боротьбі з корупцією.

Паралельно із створенням Антикорупційного суду в американців є й інші вимоги, про які ми вже говорили: це приведення тарифів до європейських норм і захист інтересів транснаціональних корпорацій. Також варто зазначити, що у створенні ринку землі зацікавлені десятки транснаціональних аграрних монстрів, які хочуть її скуповувати. Таким чином, головна мета американців не реформація України, а лобіювання інтересів своїх великих корпорацій.

— Таким чином, реформи про які говорять у США — це лише блеф?

— Це ширма, за якою ховаються інтереси великих транснаціональних корпорацій.