У Дніпрі протестували проти подорожчання музичних шкіл

За ініціативи Департаменту гуманітарної політики у виконкомі підготували проект рішення.

У Дніпрі протестували проти подорожчання музичних шкіл

У середу, 23 травня біля мерії Дніпра мітингували педагоги шкіл естетичного виховання та батьки учнів. Вони виступають проти збільшення вартості навчання. За ініціативи Департаменту гуманітарної політики у виконкомі підготували проект рішення. Він передбачає різке скорочення фінансування закладів естетичної освіти з бюджету та переведення їх на режим самоокупності. Проект рішення провокує дискримінаційний розподіл дітей в залежності від їх здібностей. Учням, яких визнають талановитими, навчання обходитиметься за демократичними цінами. А так званим нездарам доведеться платити за нього значно більше. Один місяць навчання в музичній школі може обходитися батькам менш талановитих дітей від 1.200 до 1.500 гривень. Зараз його вартість для всіх учнів у Дніпрі однакова. Вона знаходиться на рівні 210 гривень.

Аби депутати міськради і члени виконкому не відібрали можливість в дітей навчатися в школах естетичного виховання за доступними цінами, дніпровці вийшли на мітинг. Вони тримали плакати з написами: «Діти без музики — Дніпро без майбутнього!», «Ні! Незаконній оптимізації», «Економте на своїх дітях! Наших не чіпайте».

Варто зазначити, що міський голова Борис Філатов проти подорожчання навчання у музичних шкалах.

«Я скористався правом вето і не підписую сьогоднішнє рішення виконкому про оплату в музичних школах. Воно буде дезавуйоване. На завтрашню сесію (23 травня — ред.) це питання також виноситься не буде», — написав міський голова Дніпра на своїй сторінці на Facebook.

Люди хотіли, щоб до них вийшов заступник мера з питань діяльності виконавчих органів Олександр Шикуленко, але він не прийшов. Замість нього позицію міської влади представляв начальник управління з питань культури Євген Хорошилов.

— Школи естетичного виховання будуть працювати заради розвитку дітей. Рішення, які були прийняті, станом на сьогодні скасовані. Ми запрошуємо всіх бажаючих обговорити, як школи будуть жити далі. Ми будемо шукати варіант, що має задовольнити і батьків, і керівників шкіл естетичного виховання, і Департамент гуманітарної політики і міську владу загалом. Ми відкриті для спілкування, — зазначив Євген Хорошилов.

Крім того, під час мітингу дніпровці висловили своє незадоволення з приводу наказу № 29 «Про оптимізацію штатних розкладів установ і підприємств». Його також видав Департамент гуманітарної політики. Цей наказ передбачає суттєве скорочення технічного персоналу в дитячих садочках, музичних, художніх та загальноосвітніх школах, палацах культури і інших закладах.

— Департамент йти на поступки не збирається, — говорить голова профспілки співробітників культури та науки Еліна Кузьменко. — Ми були на постійно діючій комісії міської ради. Вразило навіть відношення до нас. Представники департаменту та комісії сиділи. І лише ми — як двійошники стояли під дверима. Тому, ніякого діалогу із департаментом немає.

На сьогодні у закладах освіти, культури та спорту Дніпра скорочують усіх, кого тільки можна. Збираються оптимізувати двірників і сторожів. Одна праля працюватиме за трьох на зарплату в 1.900 гривень. У дитячому садочку одна медсестра буде виконувати обов’язки трьох своїх колег. Із штату вивели інженерів електроніки і збираються так вчинити з соціальними педагогами та інструкторами з фізкультури. Невже нашим дітям не потрібне навчання? І список такої оптимізації від Департаменту гуманітарної політики дуже великий, — розповіла вона.

Однак депутати міської ради Дніпра не підтримали ініціативу призупинення наказу «Про оптимізацію штатних розкладів установ і підприємств». Вони вважають, що цей процес вже запущений і його неможливо зупинити.

Ірина Сатарова