Налагодження культурних мостів

У столиці розпочав свою роботу Другий міжнародний фестиваль камерних театрів AndriyivskyFest, що відбувається за ініціативи Київського академічного театру «Колесо» та Департаменту культури КМДА. Цього року відкриття фестивалю відбулося на сцені Київського академічного театру юного глядача на Липках.

Налагодження культурних мостів

У столиці розпочав свою роботу Другий міжнародний фестиваль камерних театрів AndriyivskyFest, що відбувається за ініціативи Київського академічного театру «Колесо» та Департаменту культури КМДА. Цього року відкриття фестивалю відбулося на сцені Київського академічного театру юного глядача на Липках.

«Фестиваль, це те, що об’єднує, вчить, знайомить. Фестиваль це моменти спілкування, налагодження культурних мостів. Фестиваль створює нові світи та простори. Просто віддайтеся почуттям. 10 вистав з 8 країн Європи під час AndriyivskyFest підійматимуть проблеми філософські, особисті, приватного та космічного масштабів.

У нас чудові глядачі, сьогодні буде чудова вистава і буде чудовий фестиваль. Всіх вітаю з відкриттям. Я думаю, що ми будемо продовжувати цю справу. Нам дуже приємно працювати, бачити глядачів. Маю надію, що і глядачам буде приємно бачити нас", — наголосила Генеральний директор фестивалю, художній керівник Київського академічного театру «Колесо», народна артистка України Ірина Кліщевська.

«Вітаю всіх глядачів, а також представників дипломатичних місій, які сьогодні присутні в залі. Думаю, що камерні вистави це поштовх до великої сцени. Сподіваюсь, що цей фестиваль, які відбувається вже вдруге, матиме велику і гарну історію в майбутньому, буде продовжуватися багато років», — зазначила директор Департаменту культури КМДА Діана Попова.

«Велику справу робить Ірина Клішевська. Саме завдяки її невтомній діяльності постав цей фестиваль. Впевнений, що ми побачимо на ньому багато цікавого і нового», — підкреслив голова Київської міської організації Національної спілки театральних діячів України, художній керівник Київської академічної майстерні театрального мистецтва «Сузір'я», народний артист України Олексій Кужельний.

До складу професійного журі фестивалю увійшли представники України, Франції, Румунії і Литви. А очолив — театральний критик, заслужений діяч мистецтв України, лауреат премії «Київська пектораль», завідувач відділу культурних стратегій, ініціатив та технологій Інституту проблем сучасного мистецтва Академії мистецтв УкраїниСергій Васильєв.

«Вже у самій назві фестиваль закладено слово свято. Це свято для театрів, які можуть показати своє мистецтво, накреслити нові маршрути на своїх картах. Хочу, аби цей фестиваль з такою цікавою і різноманітною програмою став би святом і для публіки», — зазначив пан Сергій.

Крім професійного було сформоване і глядацьке журі, до якого увійшли постійні глядачі Київського академічного театру «Колесо», інших театрі столиці. Це театрали різного віку, освіти, професійних та театральних вподобань.

Відкрили фестиваль виставою Вільнюського театру під керівництвом Оскара Коршуноваса «Божевільний» за М. Гоголем. Гості з Литви розповіли як чиновник нижчого рівня, який майже невидимий, може раптом стати руйнівною силою, що небезпечна для громадськості. Історія, що була написана в ХІХ столітті, надзвичайно актуальна на початку ХХІ століття. Це пророча історія про сам генезис фашизму, що народжується з порядку і справедливості та зрештою приводить до збоченості, веде до манії величі, прагнення змінити світ, кінець-кінцем до повного божевілля.

Гомелький державний Молодіжний театр (м. Гомель, Білорусь) представляє на фестивалі виставу «Метод» Ж. Галсерана, Chromatic Seguence&ArtSyndicate (м. Афіни, Греція) — «П'єта» Г. Стефанакідіса, Театр «Темпо» (м. Лаваль, Франція) — «Казки Пушкіна», Херсонський академічний театр ім. Миколи Куліша — «Кицька на спогад про темінь» Н. Нежданої, «ЗероТеатр» (м. Тарту, Естонія) — «Гробар» А. Рожка, Запорізький академічний театр ім. Магара — «Таїну буття» Т. Іващенко, Мистецький проект (м. Русе, Болгарія) — «Соната для двох кольорових снів», Київський академічний театр «Колесо» — «Жінки Моцарта» Ф. Міттерера, Академічний театр ім. Марджанішвілі (м. Тбілісі, Грузія) — «Чоловіки» Н. Саймона.

Фото із соціальних мереж

Налагодження культурних мостів
Налагодження культурних мостів