Святослав Стеценко: у Росії немає довіри до кримчан

Одна справа, коли людина переходить на бік ворога через ідеологічні міркування і зовсім інша, коли ключовим є матеріальний аспект. Ні для кого не є секрет, що більшість кримчан підтримали Московію, бо вони сподівалися отримати від неї побільше меду і грошей.

Святослав Стеценко: у Росії немає довіри до кримчан

Перетворюючи Крим на військову базу, путінська Росія демонструє повну байдужість до мешканців півострову. Зокрема, під час працевлаштування надають перевагу не кримчанам, а приїжджим з материкової Росії. А про репресії проти кримських татар, які стали вже сумною традицією, годі й щось казати. Про плани Кремля щодо цивільного населення окупованого півострову, i-ua.tv поспілкувався з полковником запасу Святославом Стеценком.

— Які плани в Росії на Крим?

— Ще з початку окупації, Крим послідовно перетворюється на військову базу. За планами Кремля, півострів має стати потужним плацдармом для авіації і засобів протиповітряної оборони, щоб контролювати повітряний простір над усім Чорним морем і значною частиною України. Так само, Крим повинен бути плацдармом для висадження морських десантів на територію нашої держави у її приморських напрямках.

Виходячи із таких цілей Кремля, безумовно, що окупантам начхати на цивільне населення півострову. Воно їм потрібно тільки в обсягах, необхідних для обслуговування авіаносця, який неможливо потопити. Економічного сенсу тримати цивільних в Криму у росіян просто немає.

Через відокремлення від України, більшість підприємств, які були на півострові — фактично зруйновані. Якихось власних виробничих потужностей, або природних ресурсів у Криму немає також. Тому, цивільні люди росіянам просто не цікаві. Вони будуть робити максимально все, аби колишнє місцеве населення виїхало з півострову.

— Чим військова база в Криму загрожує Україні?

— Ця база їм потрібна як ударний плацдарм. Не лише проти України, а зокрема і для контролю морського і повітряного простору Чорного моря.

— Складається враження, ніби Росія зосередила всю потугу своєї репресивної машини на кримських татарах.

— Кримські татари — найбільш зорганізована і згуртована верства у Криму. Тому, в основному всі утиски спрямовані на них. Решта населення не опирається, відповідно, репресій проти них немає.

— Якщо мова йде про витіснення цивільного населення, то як Росія переселятиме людей, що не демонструють її політиці відкритого опору?

— Безумовно, це не будуть насильницькі способи. Люди виїжджатимуть самі. В окупованому Криму рівень життя нижчий, ніж у Московії. По-друге, будуть пропонувати якісь вигідні умови для їх переселення. У росіян немає потреби вживати по відношенню до них якихось репресивних заходів.

— На скільки мені відомо, в окупованому Криму запроваджують політику дискримінації щодо працевлаштування. Відтак, перевагу надають приїжджим з материкової Росії.

— Безумовно так. І не лише надають перевагу, але й цілеспрямовано переміщують людей на роботу в Криму. У росіян немає довіри до кримчан, бо вони — зрадники. Одна справа, коли людина переходить на бік ворога через ідеологічні міркування і зовсім інша, коли ключовим є матеріальний аспект. Ні для кого не є секрет, що більшість кримчан підтримали Московію, бо вони сподівалися отримати від неї побільше меду і грошей. Вони такими своїми вчинками продемонстрували продажну сутність. Тому звісна річ, що до зрадників довіри ніколи, ні в кого немає.

— Коли Крим повернеться в Україну, що робити з приїжджими з Росії?

— Вони матимуть статус іноземних громадян. Але це стосується тільки тих, хто не брав участі у організації репресій і утисків. Ті ж хто служив у окупаційних військах і репресивних органах, мають бути покарані за українським законодавством. Звісна річ, якщо вони на той час залишатимуться на території Криму.

Ірина Сатарова