Прес-конференція на тему: «Хто заважає киянам ставати повноцінною і дієздатною територіальною громадою?»

Прес-конференція на тему: «Хто заважає киянам ставати повноцінною і дієздатною територіальною громадою?»

Ініціаторами виступають громадсько-політичні організації міста Києва, активісти і фахівці з місцевого самоврядування.

Про що мова:

Формування Громадянського суспільства неможливе без об’єднання людей в територіальні громади, а створення справжніх громад — без справжньої децентралізації.

Цей процес стосується не тільки Києва, це, фактично, продовження всеукраїнського Майдану тільки в інший спосіб — створення громадянського суспільства шляхом формування територіальних громад.

Процес створення громад має «оживити» суспільство через участь в управлінні справами громад і прийнятті рішень, яке покликане стати фундаментом для зародження суспільно-політичних та соціально-економічних відносини «знизу», тобто, ініційованих і контрольованих громадянським суспільством (громадами).

Що відбувається зараз?

На сьогодні, кияни — не є повноцінною та дієздатною у політико-правовому та соціально-економічному відношенні територіальною громадою. До сьогодні, ми не реалізуємо своє право на місцеве самоврядування. Під поняттям територіальної громади виступає міська влада (рада, КМДА, міський голова), які узурпують владу на місцевому рівні. Тобто, чиновники та депутати продовжують підміняти територіальну громаду!

Сьогодні відбувається спроба узаконити беззаконня шляхом прийняття Статуту територіальної громади і Закону про столицю, де територіальна громада не має ніяких прав (Концепцію Статуту міста Києва Київрада 20.12.2017 р. затвердила без діалогу і залучення киян!), а Закон про Столицю, підготовлений фракцією партії «Самопоміч», знаходиться на розгляді у В Р України. В цьому законі пропонується ще більша узурпація влади в Києві депутатами і чиновниками.

Як таке можливо в столиці сучасної європейської держави? До чого це призводить?

До монополії партійних структур, які перетворили Київ в об’єкт комерційної діяльності всупереч інтересам киян: знищуються пам’ятки і культурна спадщина, збільшується кількість монополій, не створюються умови для розвитку малого і середнього бізнесу, відсутнє муніципальне середовище, натомість титушня має вплив у столиці більший, ніж кияни!

Як ми пропонуємо розв’язати цю ситуацію?

Реалізувавши ст. 5, 140, 143 Конституції, які зобов’язують територіальну громаду здійснювати місцеве самоврядування безпосередньо. Тобто, через впровадження справжнього місцевого самоврядування, через створення самостійної в політико правовому і соціально економічному плані Територіальної Громади міста Києва!

Територіальна громада столиці має складатись із структурних складових: мікрогромад будинків, громад мікрорайонів (не більше, ніж 20 — 30 тис. жителів), громад районів. Тільки такий підхід, що відповідає Конституції і законам України, Європейській хартії міст ІІ забезпечить необхідне середовище для всебічного розвитку киян, їх самоорганізації та самодіяльності на основі принципів субсидіарності та децентралізації.

Формування територіальної громади має відбуватися шляхом реалізації пілотних проектів відповідно до програми, яка затверджується міською радою. Завдання громади — «допомогти» міським депутатам почати реалізацію норм Конституції України.

Долучайтесь до прес-конференції і обговорення концепції місцевого самоврядування в Києві

https://www.facebook.com/IUA.TV/videos/669 266 630 090 794/