У Дніпрі активісти пропонують змінити Конституцію

Зміна суспільного договору має повернути народові те, що у нього вкрали. За 27 років він втратив 70% національних багатств, які стали власністю 3% населення. За 25 років більше 800.00 мільярдів доларів було вивезено в офшорні зони. Якщо Україна втратила 30% свого населення і 25% своїх територій, то за це повинен хтось відповісти. Тепер ми маємо зробити все, аби повернути ці багатства і збудувати сильну державу, бо тоді ми звільнимо свої території для інших.

У Дніпрі активісти пропонують змінити Конституцію

26 червня, у Дніпрі, в Національній металургійній академії відбулася науково-практична конференція «Шляхи вдосконалення суспільного устрою в Україні». У заході взяли участь громадські активісти із усієї Дніпропетровщини. Вони обговорювали методи вдосконалення суспільного устрою. Подібні конференції мають відбутися і в інших обласних центрах України. Аби наша держава стала процвітаючою та успішною, ініціатор конференції — професор, голова Конгресу громадських організацій України Михайло Бугаєць пропонує змінити Основний Закон.

— Зміна суспільного договору має повернути народові те, що у нього вкрали, — говорить Михайло Бугаєць. — За 27 років він втратив 70% національних багатств, які стали власністю 3% населення. За 25 років більше 800.00 мільярдів доларів було вивезено в офшорні зони. Якщо Україна втратила 30% свого населення і 25% своїх територій, то за це повинен хтось відповісти. Тепер ми маємо зробити все, аби повернути ці багатства і збудувати сильну державу, бо тоді ми звільнимо свої території для інших.

Крім того, ми прийшли до ситуації, коли Конституція виконується тільки народом. За 22 роки її дії, прийнято 130.000 законів, змін до них і доповнень. Цікаво, що половина з них має антиконституційний характер. 92-го стаття української Конституції говорить: «Виключно законами України визначаються…». Далі по пунктах розписується ряд важливих життєвих питань. Звісно, закони можуть доповнювати Конституцію і розкривати її основний зміст, але вони не можуть мати виключного права. І таких статей, які вирішуються виключно законами у Конституції не мало і не багато — 124. Тому, у мене виникає питання: «Хто недолугий: ми, або ті, хто запропонував подібні речі?». Відповідно, треба створити таку Конституцію, яка вдарить по руках кожному, хто захоче займатися непотрібними нечесними справами, — впевнений професор.

Писати нову Конституцію, на думку Михайла Бугайця, мають науковці та громадські активісти зі всієї України.

— Ви знаєте, яким шляхом наші політики йшли 27 років, куди вони нас запрошували і що з цього вийшло. Ми вирішили піти більш еволюційним мирним шляхом. Для цього, на нашу думку, потрібна радикальна зміна суспільного устрою, заради повернення українському народу його повноважень: повноти влади, власності і гідності. Ми зможемо це зробити, якщо приймемо велике рішення.

Чи зможе його ухвалити чинна система влади? Ми переконані, що ні. Для цього потрібно об’єднати патріотичні сили, громадських діячів та науковців. Тому, Конгрес громадських організацій України започаткував рух через області, райони і міста.

На базі місцевих активістів і науковців треба створити ініціативну групу, яка б змогла написати документ, а потім подати його суспільству у кожній області окремо у вигляді декларації українського народу. Вона має стати основою для розробки нового суспільного договору України, або нової Конституції — народної, — сказав він.

За словами професора Михайла Бугайця, приймати новий Основний Закон треба через референдум. Але на цьому етапі доведеться зіткнутися зі складнощами.

— 26 квітня влада через Конституційний суд ліквідувала Закон «Про всеукраїнський референдум». На жаль, у проведенні такого плебісциту влада вбачає більш серйозну загрозу для себе ніж у черговому майдані. Однак ліквідувавши цей закон політики не подумали, що відкрили народу пряму дорогу до референдуму. Тим більше у нас є дороговказ. За статтею 72 чинної Конституції його можна організувати за народною ініціативою. Для цього потрібно виконати три вимоги: зібрати не менше трьох мільйонів підписів громадян, не менш як у двох третинах областей і не менш, ніж по 100.000 підписів у кожній.

Тому, ми повинні провести роботу так, щоб на всеукраїнському форумі, якій відбудеться у другій половині серпня, після всіх обласних конференцій, ми запропонували важливий документ. Він називатиметься «Положення і дорожня карта для проведення Всеукраїнського референдуму», — зазначив Михайло Бугаєць.

На думку, громадського активіста і координатора конференції Анатолія Балахніна, Україна ще не подолала наслідки радянщини. Тому зараз вона має увійти в етап «конституційного націоналізму».

— Сьогодні перед українською нацією, що стоїть на порозі відродження своєї самостійності, є нове завдання: конституційний уряд, і україноцентрична дипломатія. Цей етап ідентифікації української нації може отримати назву «конституційний націоналізм». Тобто, формування конституційного місцевого самоврядування та територіальних громад без зовнішнього впливу.

Цей устрій передбачає розслідування злочинів радянських угруповань, що узурпували органи державної влади і місцевого самоврядування. Конституційні органи влади в Україні матимуть постійний контакт з міжнародним товариством з метою блокування радяноцентричної дипломатії. Адже буде звірячий опір радянської паразитарної системи. Бо, на скільки відомо, процес видалення ракової пухлини завжди вимагає хірургічно точних дій. Сьогодні ми маємо знання і можливості видалити паразита і завершити формування Конституційної держави України, — сказав він.

Ірина Сатарова