Сергій Яригін: влада хоче довести Україну до рівня Мордору

Проект Закону № 6688 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері» передбачає блокування звичайними слідчими Інтернет-сайтів, а по-друге — можливість визнання терористами всіх, хто своїми діями стимулює владу ухвалювати важливі рішення, або навпаки стоятиме на заваді їх прийняття. Обидві пропозиції впливають на наші свободи.

Сергій Яригін: влада хоче довести Україну до рівня Мордору

Верховна Рада має розглянути проект Закону № 6688 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері». За антидемократичністю документ може скласти конкуренцію навіть горезвісним диктаторським законам від 16 січня. Якщо депутати ухвалять законопроект № 6688, у нашій державі буде введено цензуру. Чому? i-ua.tv пояснив голова всеукраїнської громадської організації «Українське Піратське Співтовариство» Сергій Яригін.

— Чим обернеться прийняття проекту Закону № 6688 для громадян України?

— По-перше, він передбачає блокування звичайними слідчими Інтернет-сайтів, а по-друге — можливість визнання терористами всіх, хто своїми діями стимулює владу ухвалювати важливі рішення, або навпаки стоятиме на заваді їх прийняття. Обидві пропозиції впливають на наші свободи. Варто зазначити, що блокування сайтів є нормальним інструментом цензури. Чи потрібна вона в українському сегменті Інтернету? Ні. І це — однозначна відповідь.

— Таким чином ми скочуємося на рівень Росії?

— Так, але навіть в Росії, рішення про закриття сайту приймає суд, а в Україні це робитиме лише слідчий.

— Чому владі вигідний цей документ саме у такій редакції?

— Нашій СБУ перед виборами потрібен закон, який розв’яже руки її працівникам для блокування сайтів. При чому це можна буде робити це без уточнення підстав. У документі також не визначено, хто нестиме відповідальність за неправомірне блокування. Крім того, законопроект обмежуватиме наші права на доступ до інформації. Припустимо, якийсь слідчий приймає рішення про блокування інтернет-ресурсу, де розмістили статтю про корупційні схеми влади. Що далі? Як знайти цю інформацію? А особливо за умови, коли її не встигли перепостити на інший сайт?

Що ж стосується другого аспекту законопроекту — протидії органам влади, або стимулювання прийняття ними певних рішень, то законопроект № 6688 ставить під питання проведення мирних акцій. Хоча у документі йде мова про кібербезпеку, але на сьогоднішній день люди спілкуються і домовляються про вихід на демонстрації за допомогою ІТ-технологій. Тобто, будь-які дії громадян з організації протесту потрапляють під санкції закону. Таким чином, влада посягає на наше право мирного протесту. Зараз у Верховній Раді лежить півтора десятки законопроектів, якими намагаються обмежити гарантовану Конституцією свободу мирних зборів. Нас хочуть довести до рівня Мордору, бо у разі прийняття документу, доведеться просити дозвіл у влади для організації акцій.

На мою думку, влада просто бажає мати реальні інструменти для протидії громадянському суспільству. Тобто, якби цей документ ухвалили ще до початку Революції Гідності, то Майдан могли б розігнати ще у перший день. Навіть злочинні закони від 16 січня, які були прийняти регіоналами, передбачали заборону зборів через суд, а не за забаганкою слідчого.

— Тобто, слідчий зможе взяти і заборонити будь-які збори за власним бажанням?

— Так, взяти і заборонити. І за це йому нічого не буде незалежно від того, наскільки правильне він прийняв рішення.

— Чи порушує законопроект № № 6688 українське законодавство і міжнародні документи?

— Так. Він суперечить Угоді про асоціацію між Україною та Європейським союзом. У ній однозначно прописано, що будь-яке блокування сайтів має бути прийняте за рішенням суду. Чомусь ні президент, ні депутати, ні урядовці на це звернути увагу не бажають. Також, законопроект суперечить трьом статтям Конституції України: 34-й — про свободу слова, 35-й — про свободу совісті і 39-й — про мирні збори.

— Чи дійсно законопроект допоможе боротися з кібератаками?

— Чим аргументує прийняття документу один з його авторів Дмитро Тимчук? На його думку, СБУ просто необхідно мати закон, який у випадку кібератаки дозволить оперативно заблокувати конкретні сайти-розповсюджувачі вірусів. Але тут не все так просто. Давайте згадаємо вірус «Петя-2», який дуже сильно зачепив Україну. У його випадку законопроект № 6688 просто не спрацював би. Бо заблокувати сайт-розповсюджувач вірусу було недостатньо. Він заразив уже десятки тисяч інших ресурсів. Тому, аргументація влади про необхідність прийняття законопроекту виглядає по-дитячому. Наближаються вибори і вона хоче взяти Інтернет під контроль. Це потрібно, щоб забрати в людей інструменти їх волевиявлення та тиску на владу.

Ірина Сатарова