Кохання, джаз і чорт

Нещодавно у малій залі Київського академічного театру драми і комедії на лівому березі Дніпра відбулася прем’єра вистави «Кохання, джаз і чорт» за мотивами п’єси Юозаса Грушаса. Ця постановка стала режисерським дебютом Владислави Поповиченко.

Кохання, джаз і чорт

Нещодавно у малій залі Київського академічного театру драми і комедії на лівому березі Дніпра відбулася прем’єра вистави «Кохання, джаз і чорт» за мотивами п’єси Юозаса Грушаса. Ця постановка стала режисерським дебютом Владислави Поповиченко.

Юозас Грушас (1901−1986) — литовський класик ХХ століття. Власну літературну діяльність письменник почав у двадцяті роки минулого століття, а в 1928 році побачила світ його перша збірка оповідань — «Пані Бертулене». Пізніше вийшли збірки «Важка рука», «Світло гніву», роман «Кар'єристи». Від 1949 року митець жив у Каунасі. Комічну трагедію «Кохання, джаз і чорт» Юозас Грушас написав у 1967 році.

Цього разу київська постановка «Кохання, джаз і чорт» стала не лише режисерським дебютом Владислави Поповиченко, а й першою українською версією твору Юозаса Грушаса (переклад із литовської здійснили Владислава Поповиченко та Дарина Шнуренко).

П’єса стане близькою глядачеві. Оскільки, теми, порушені в ній, є актуальними й нині. Зокрема, піднімається проблема порозуміння між собою молоді чи людей різних поколінь. Так, головна героїня Беатріче (актриса Вероніка Дюпіна) навчається у десятому класі звичайної середньої школи. Дівчина захоплюється джазом і намагається знайти сенс життя. Однак одного дня життя для неї перетворюється на сон, коли Бета зустрічає Андрюса (Олександр Піскунов)… Але кохання це чи розваги чорта? Всупереч реальності Беатріче до останнього вірить у красу душі людини.

Помітне місце у цій виставі займає музика. Взагалі, у репертуарі Театру драми і комедії частіше з’являються вистави, де і музика є важливим персонажем. Насамперед, маю на увазі своєрідну трилогію Дмитра Богомазова — «Войцек. Карнавал плоті», «Співай Лоло, співай», «Життя попереду».

Вистава «Кохання, джаз і чорт» (постановка — Владислави Поповиченко) з’явилася під завісу театрального сезону, але вже у вересні глядачі можуть переглянути її в Театрі драми і комедії на лівому березі Дніпра.

Фото з сайта театру