У Дніпрі муніципали побили підприємців

Люди намагалися захистити свої торгівельні кіоски від знесення. Деякі з них стояли понад 20 років, і їх власники мали всі необхідні документи, передбачені українським законодавством. Потім змінилося керівництво міста, і вимоги до МАФів стали іншими. У декого з підприємців переоформлення бізнесу відбувалося протягом кількох років. Були випадки, коли пакети документів просто лежали на столах у чиновників із комунального підприємства «Благоустрій» і просто не розглядалися.

У Дніпрі муніципали побили підприємців

Замість кіосків — розбите скло та купа сміття. Вранці, 17 липня у Дніпрі на вулиці Бердянській, комунальники знесли 28 МАФів. Підставою для роботи екскаватора стало рішенням виконкому міської ради. Нібито у власників торговельних кіосків не було документів, і споруди опинилися поза законом. Підприємці намагалися захистити своє майно від важкої техніки і збудували барикади. Але не зважаючи на всі старання та розголос у соціальних мережах, кіоски відстояти не вдалося. Для деяких активістів оборона обернулася бійкою та тілесними травмами. Аби виконати наказ міськвиконкому, співробітники муніципальної варти не погребували методами «Беркуту».

Зрештою, дісталося і самим «шашечникам», на яких активісти не пошкодували зеленки. Міський голова Дніпра Борис Філатов виклав на Facebook фото з трьома муніципалами, підписавши його: «Парни, горжусь вами и и всегда можете на меня рассчитывать. Наградил муниципалов ценными подарками». Варто зазначити, що подібні сутички на Бердянській відбуваються не вперше. Минулого тижня екскаватор також ламав МАФи, а люди в уніформі застосовували силу до громадян. i-ua.tv поспілкувавсяпро погроми на Бердянській із активістом і правозахисником Анатолієм Балахніним.

— Чим завинили кіоски перед мерією та міськвиконкомом?

— Цю подію треба розглядати не статично, а динамічно. Вона демонструє один бік цілого комплексу проблем, який стосується не лише Дніпра, або Січеславщини, а України в цілому. На теренах нашої держави відбувається повалення конституційного устрою.

З одного боку, у нас є звичайні громадяни, які намагаються бути незалежними і абсолютно легально займатися своїм невеличким бізнесом. З іншого — ми маємо терористичні угрупування. Вони вимагають від підприємців дозвільні документи не тільки передбачені Конституцією але й папери, що взагалі не згадуються в українському законодавстві. Називати ці угрупування органами влади, на сьогоднішній день, я б не став.

— Чому?

— Самоутвореність таких структур здатна підтвердити елементарна перевірка на наявність їх конституційного походження. Іншими словами, міськвиконком і правоохоронні органи її просто не пройдуть. Вони порушують Конституцію України, знищуючи власність громадян. Саме така діяльність повністю підходить під визначення тероризму. До речі, міськвиконкому офіційно не існує. Відповідно, він не має жодного права на заснування силових структур.

— Чому Ви говорите, що міськвиконкому не існує?

— Єдиним інструментом для створення державних органів і місцевого самоврядування є загальні збори українського народу. Нічого іншого Конституцією України не передбачено. Громада Дніпра міськвиконком не формувала. Навіть самоутворення, що імітує місцеве самоврядування, повинно дотримуватися Основного Закону і працювати на відтворення конституційного устрою. На жаль, так званий міськвиконком займається узурпацією влади, а це Конституцією України заборонено.

— І все ж таки, на якій підставі міськвиконком виніс МАФам смертний вирок? У підприємців не було дозвільних документів?

— Деякі кіоски стояли понад 20 років, і їх власники мали всі необхідні документи, передбачені українським законодавством. Потім змінилося керівництво міста — і вимоги до МАФів стали іншими. У декого з підприємців переоформлення бізнесу відбувалося протягом кількох років. Були випадки, коли пакети документів просто лежали на столах у чиновників із комунального підприємства «Благоустрій» і просто не розглядалися.

— Чому влада ігнорує документи підприємців?

— У КП «Благоустрій» чекають на данину. Там діють за принципом: немає хабара — немає оформлених документів. Представники малого бізнесу вирішили, що ці таємні схеми їм не підходять і відмовилися брати участь в корупції. Тим не менш, підприємці, чиї документи не розглядалися, продовжували справно платити за оренду землі. Тобто, говорити, що кіоски стояли і працювали незаконно, не можна.

За українським законодавством, поки документи перебувають на розгляді чиновників, знищувати приватну власність неприпустимо. Більше того, на бік представників бізнесу став і Бабушкінський районний суд. За його ухвалою, демонтувати тимчасові споруди Дніпровській міськраді та КП «Благоустрій» заборонено.

— На Бердянській можна було побачити кілька десятків поліцейських. Деякі з правоохоронців мали шоломи. Склалося враження, ніби вони планували захищатися від громадян.

— На Бердянську приїхали три рівні силовиків. Перший — створена протизаконно з порушенням усіх процедур місцевого самоврядування муніципальна варта. Ще раз наголошую: дніпровський міськвиконком діє усупереч Конституції України. Відповідно, подібні органи не повинні створювати жодних силових угрупувань. Другий рівень силовиків — національна поліція, яка є державним органом. Однак такі органи на місцях не можуть діяти без дозволу місцевого самоврядування. На перший погляд, представники нацполіції мали відповідні документи від дніпровської міськради та її виконкому. І все було б добре, якби не одне істотне «але»: вищезгадані установи створені неконституційним шляхом. Саме тому, їх документи і розпорядження є недійсними.

Третій рівень силовиків — спецслужбовці. Хоча вони були присутні на місці подій, але безпосередньої участі у них не брали. Одягнуті у бардові берети представники спецслужб виходили на вулицю зі свого автобусу, хіба що тільки з метою випалити цигарки. Скоріш за все, вони приїхали на випадок придушення силового спротиву громадян України. Але і ця спецслужба також є незаконним утворенням, бо в її формуванні український народ жодної участі не брав.

У той же момент, люди, які захищали свою приватну власність, діяли відповідно до Конституції. 26 червня 2018 року у Дніпрі відбулася конференція, куди з’їхалися активісти зі всієї Січеславщини. Географія представленості була досить потужною, що дає право вважати цей захід зборами громадян. Відповідно до 69-ї статті Конституції України, на конференції створили ініціативні органи місцевого самоврядування. Наголошую: ініціативні, а не керівні. Тобто, діяти як виконком такі органи не мають права. Вони можуть впливати на пробудження системи місцевого самоврядування на Січеславщині.

У рамках діяльності ініціативних органів створили територіальну поліцію, оформивши відповідний протокол з посиланням на документи, затверджені на конференції від 26 червня. За Конституцією це абсолютно повноправний орган. Звісно, він виглядає не настільки красиво і козирно, як самостворені місцеві структури. У територіальної поліції немає ні однострою, ні спецзасобів, але є люди, готові кожної хвилини відстоювати права громадян. Інколи нам закидають сепаратизм, однак ми повністю дотримуємося Конституції. У сепаратизмі значно доречніше звинувачувати угрупування, які намагаються на державницькому просторі України створити нішу, де діятимуть закони олігархату.

— Склалося враження, що кіоски на Бердянській зносили вибірково.

— Знищили кіоски тільки тих підприємців, які відмовлялися платити хабарі. Зокрема, людей, що згуртувалися навколо громадської організації «Самозахист підприємців». Так звана місцева влада чомусь називала їх кіоски наливайками. Хоча це — повна брехня. Жодних фактів про виклик поліції через розпивання на їх території спиртних напоїв зареєстровано не було. Ну яка горілка може розливатися у кіоску з секонд-хендом? Або нащо продавати спиртні напої у кав’ярні, якщо неподалік неї працює справжня неприхована наливайка?

Однак для так званої місцевої влади Дніпра жити за подвійними стандартами — все одно, що дихати. Застосувавши силу проти громадян, вона воліє заплющувати очі на дійсно антизаконний салон гральних автоматів. Він, до речі, спокійно працює неподалік місця погрому. Вочевидь, чиновники просто не зацікавлені боротися зі справжніми порушниками законодавства. Просто, діяльність салону з гральними автоматами корисна для міста, бо його власники погодилися сплачувати данину.

— Наскільки мені відомо, протистояння закінчилося побиттям підприємців.

— Представники малого бізнесу намагалися захистити свою власність. Аби відлякати злочинців, вони побудували барикади з гумових шин, а потім їх підпалили. Однак оборонні дії підприємців не зупинили так звану міську владу. Аби знищити кіоски, чиновники використали несвідомих людей. Я маю на увазі водіїв крану та вантажівок, які не замислюючись, виконували злочинні розпорядження. Хоча вони могли просто поговорити з підприємцями і не трощити їх власність. Тим не менш, водії вирішили стати німими рабами злочинних угрупувань.

Що ж стосується побиття, цього разу люди в уніформі поранили двох громадян. Минулого — сильно скалічили власника одного з кіосків. Чоловікові порозбивали ноги та зламали ребра. Зараз він відновлює здоров’я у лікарні імені Мечникова. Ми збираємося його справу подавати на розгляд до Європейського суду з прав людини. Те ж саме стосується і ситуацій громадян, які внаслідок «спілкування» з «правоохоронцями» отримали синці, чи подряпини. Ці справи будуть виводитися на справжнє, а не імітоване судочинство.

— Отже, постраждалих підприємців захищатимуть у Європейському суді з прав людини?

— Так, позов до ЄСПЛ — єдиний реальний інструмент для відновлення справедливості. На жаль, ми маємо ситуацію, коли національне судочинство України не працює, але разом з цим дискредитує світову судову систему. У такому випадку, остання стає на свій захист. Адже судді, які проігнорують рішення ЄСПЛ, отримають в Європі статус персон нон ґрату.

— Чи варто власникам кіосків очікувати наступної серії погромів?

— Мерія і виконком бажають підпорядкувати малі підприємства олігархату. Так звана міська влада Дніпра готова знищити бізнес будь-якого напряму, якщо його власники відмовляться платити хабарі. Підставити можна не тільки господаря кіоску, але й кав’ярні, чи фотосалону. Тому повірте, вони знайдуть способи, щоб вас спочатку дискредитувати, а потім знищити.

Ірина Сатарова