Святослав Стеценко: в Україні все вирішує приватний інтерес

Візит блогерів на склад танків — яскравий показник загального стану справ у оборонній галузі, який залишає бажати кращого. А це — демонстрація відсутності в Україні держави як такої.

Святослав Стеценко: в Україні все вирішує приватний інтерес

У Харкові двоє блогерів перелізли через паркан бронетанкового заводу, зняли відео і опублікували його в Інтернеті. Поки вони гуляли режимним об’єктом, охорона на хлопців не звернула уваги. Чому на закритий завод без жодних проблем змогли потрапити блогери? Що це — елементарна службова недбалість, чи вади державної політики? Про це i-ua.tv запитав у полковника запасу Святослава Стеценка. Далі публікуємо його коментар.

«Слава Богу, що туди прийшли наші українські шукачі пригод, а не чергова московська диверсійна група. Однак візит блогерів на склад танків — яскравий показник загального стану справ у оборонній галузі, який залишає бажати кращого. А це — демонстрація відсутності в Україні держави як такої.

Звісно, існують силові структури та певний апарат управління територіями. Але насамперед — це групи впливу різних кланів, які діють у власних цілях, куди не входять загальнонаціональні інтереси. Через це і виникають подібні халепи. Я маю на увазі і знищення на арсеналах боєприпасів на мільярди, і низький рівень готовності і якості техніки, яка виробляється і модернізується, і некомплект у збройних силах, що загрожує їх спроможності виконувати своє завдання з захисту територіальної цілісності України.

Цікаво, що і Міноборони і Укроборонпром відразу відхрестилися від бронетанкового заводу. Дивна річ: дві державні структури, які отримують фінансування з єдиного бюджету, з грошей платників податків, поводяться як абсолютно окремі елементи приватного бізнесу. Виходить, що міністерство оборони і Укроборонпром є по суті абсолютно окремими відомствами. Ніби вони між собою майже не пов’язані і перебувають під впливом різних кланів.

На жаль, в нашій державі все вирішує лише одне: приватний інтерес. Якщо в тих, хто контролює бронетанковий завод його немає — належна охорона відсутня. Коли кажуть, що на оборону не вистачає грошей, бо замало бюджетних коштів, то чомусь із охороною маєтків можновладців справи виглядають інакше. Аби до них, не дай Боже, не потрапили журналісти, витрачаються багато грошей і сил. І це — чіткий показник пріоритетів нашої влади. Просто правляча еліта розглядає Україну як територію для власного збагачення. Всі зусилля, які спрямовані на обороноздатність — мінімальні і мають на меті зберегти лише існуючий статус-кво. Ось цей комплекс проблем — результат відсутності держави як суб’єкта, що гарантує права і свободи громадян та захищає їх від небезпеки".

Ірина Сатарова