Підсумки засідання НКРЗІ

24.07.2018 відбулося засідання НКРЗІ. У блоці питань щодо розгляду проектів законові та нормативно-правових актів Комісія

24.07.2018 відбулосязасідання НКРЗІ.

У блоці питань щодо розгляду проектів законові та нормативно-правових актів Комісія:

— схвалила

доопрацьований проект рішення «Про затвердження Правил здійснення діяльності у сфері телекомунікацій» з подальшим направленням його на погодження до заінтересованих державних органів.

Раніше громадськість направила зауваження та пропозиції до попереднього проекту рішення НКРЗІ, а Державна регуляторна служба України прийнгяла рішенняпро відмову у погодженні. ДРС констатує, що розробку проекту рішення НКРЗІ здійснено з порушенням принципів державної регуляторної політики.

Зі слів керівника департаменту зв’язку НКРЗІ, доопрацьований документ практично не зазнав змін, але попередньо погоджений силовими та правоохоронним відомствами, проте не враховує висновки та пропозиції громадськості.

НКРЗІ намагається прописати в проекті норми регулювання, які не відносяться до повноважень регулятора, і є повноваженнями КМУ, СБУ, Держспецзв’язку тощо.

Незважаючи на єдність представників громадськості щодо необхідності приведення проекту до вимог Конституції та законодавства, виявилися розбіжності у питанні використання автоматизованої системи розрахунків (білінгової системи), зокрема щодо не розповсюдження на операторів, провайдерів які надають виключно послуги з надання доступу до мережі Інтернет споживачам, яку підтримує більшість суб’єктів ринку та громадскьких організацій. Прикро, але у деяких осіб від громадськості змінюються погляди при зміні організації, де вони працюють.

— не погодила

проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку ліцензування господарської діяльності», підготовлений Міністерством економічного розвитку і торгівлі України у зв’язку із зауваженнями та пропозиціями до нього.

Зауваження стосуються того, що законопроект не вирішує проблему законодавчої неузгодженості норм Законів України «Про ліцензування видів господарської діяльності», «Про телекомунікації» та «Про радіочастотний ресурс України».

— висловилася за доцільність

прийняття проекту Закону України «Про внесення змін та доповнень до деяких законодавчих актів України (щодо посилення відповідальності за умисне пошкодження об’єктів телекомунікацій, припинення незаконного збагачення за допомогою операцій з металобрухтом)».

— висловилася за не доцільність

прийняття проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інвесторів від зловживань на ринках капіталу» у зв’язку із зауваженнями до нього.

Зауваження стосуються того, що запропоновані зміни не узгоджуються із Законом «Про телекомунікації», який встановлює правову основу діяльності у сфері телекомунікацій та визначає повноваження держави щодо управління та регулювання зазначеної діяльності, а також права, обов’язки та засади відповідальності фізичних і юридичних осіб, які беруть участь у даній діяльності або користуються телекомунікаційними послугами.

Крім того, питання щодо здійснення тимчасового доступу до речей і документів, у тому числі до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв’язку врегульовано статтею 159 Кримінального процесуального кодексу України, яка передбачає здійснення такого доступу лише на підставі ухвали слідчого судді, суду.

НКРЗІ констатує, що запропоновані законопроектом положення стосовно повноважень НКЦПФР, які стосуються операторів і провайдерів телекомунікацій, не узгоджуються з вищезгаданими законодавчими актами, не властиві НКЦПФР та не можуть бути віднесені до її повноважень.

— затвердила зміни

до Основних вимог до договору про надання телекомунікаційних послуг, затверджених рішенням НКРЗІ від 29 листопада 2012 року № 624, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 24 грудня 2012 року за № 2150/22 462 (із змінами).

Зміни направлені на приведення Основних вимог до оновлених Правил надання та отримання телекомунікаційних послуг", які набрали чинності 23 березня 2018 року, зокрема що стосуються порядку надсилання благодійних телекомунікаційних повідомлень в рамках сприяння здійснення благодійної діяльності в Україні, тощо.

Це рішення буде подано на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України;

— прийняла за основу

проект рішення «Про затвердження уніфікованої форми акта, складеного за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного нагляду (контролю) щодо дотримання суб’єктом ринку телекомунікацій вимог законодавства про телекомунікації» та встановила, що зауваження та пропозиції до проекту акта та аналізу регуляторного впливу від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань прийматимуться з дня їх оприлюднення до 24 серпня 2018 року;

— погодила із зауваженнями

проект розпорядження Президента щодо делегації на Всесвітній Конгрес поштового зв’язку.

Незважаючи на відміну ліцензування у сфері телекомунікацій з 01.01.2018 НКРЗІ:

видала шість ліцензій

на надання послуг у сфері телекомунікацій строком на 5 років:

— на надання послуг з технічного обслуговування та експлуатації телемереж — ТОВ «Х-СІТУ» дві ліцензії: на території м. Славута та м. Хмельницький Хмельницької області;

— ТОВ «ШУСТРИЙ КОМП» на території м. Київ;

— ТОВ «АЙТІЛОГІКА» на території м. Київ;

— ТОВ «СУПЕРСЕРВІС» на території м. Київ;

— на надання послуг фіксованого місцевого телефонного зв’язку з ємністю мережі до 10 000 номерів з правом технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів електрозв’язку

— ДП «АДМІНІСТРАЦІЯ МОРСЬКИХ ПОРТІВ УКРАЇНИ» та копію цієї ліцензії для Миколаївської філії ДП «Адміністрація морських портів України» на території Миколаївської області.

продовжила строк дії двох ліцензій:

— підприємцю Щербакову О. В. — на надання послуг з технічного обслуговування і експлуатації телемереж (телекомунікаційних мереж) на території м. Херсон з 20.11.2018 по 19.11.2023;

— ТОВ «Сільвер Телеком» — на надання послуг телефонного зв’язку (крім відомчих об’єктів) — місцевого з правом створення власної мережі з ємністю понад 1 000 абонентських номерів на території м. Київ, м. Житомир та Житомирської області з 30.12.2018 по 29.12.2023.