Семінар з питань боротьби з кіберзлочинністю — день другий

9 лютого 2017 року продовжена робота семінару щодо комунікацій та обміну інформацією з місцевими провайдерами Інтернет-послуг та можливих змін до законодавства у контексті боротьби з кіберзлочинністю і використання електронних доказів.

Семінар з питань боротьби з кіберзлочинністю — день другий

Учасникам семінару експертами Секретаріату Ради Європи була надана інформація щодо передової практики дій угод про співпрацю між органами кримінального правосуддя і організацій приватного сектора, в тому числі, зокрема, постачальників послуг.

Жвава дискусія розгорнулася з питань щодо розробки та погодження проекту Меморандуму між Інтернет Асоціацією України, МВС та СБУ, яка проходила у період 2010−2014 років.

За результатами обговорення було прийнято рекомендації щодо відновлення роботи Робочої групи з питання розробки Меморандуму на базі Інтернет Асоціацією України та залучення до роботи представників МВС, кіберполіції, СБУ, органів прокуратури, Держспецзв’язку, офісу Уповноваженого з прав людини.

В другій частині другого дня роботи відбулася Робоча нарада з законодавчих поправок, пов’язаних з кіберзлочинністю і електронними доказами.

Було обговорено питання:

  • поняття електронних доказів;
  • визначення категорій даних;
  • здійснення процесуальних повноважень в рамках Конвенції про кіберзлочинність.

З боку Ради Європи у роботі прийняли участь експерти: Марко Juric, Markko Кюннапу, Найджел Джонс.