У Малій Петриківці УПЦ МП продовжує спроби заволодіти пам’яткою архітектури

Сторона УПЦ МП на суді внесла уточнення у свої позивні вимоги. Вона просить залишити пункт стосовно отримання права власності на храм Петра і Павла без розгляду. Однак УПЦ МП так і не відмовилася від зазіхань на історичну пам’ятку — собор Різдва Богородиці, у народі прозвану білою церквою.

У Малій Петриківці УПЦ МП продовжує спроби заволодіти пам’яткою архітектури

У Господарському суді Дніпропетровської області 27 серпня розглядали справу щодо передачі Московському Патріархату старовинної церкви у Малій Петриківці. Релігійна громада Свято-Різдва-Богородична парафія Дніпродзержинської єпархії УПЦ МП подала позив проти Дніпропетровської ОДА та Петриківської селищної ради. Вона хоче приватизувати нещодавно збудований храм Петра і Павла, а також пам’ятку архітектури — напівзруйнований козацький собор Різдва Богородиці. Серед третіх осіб у справі зазначається і парафія «Воскресіння Христового» Дніпропетровсько-Запорізької єпархії УАПЦ у СМТ Петриківка.

Вчасному старту слухання завадили «бійці Московського патріархату». Бабці, а також багатодітне подружжя, відоме своєю проросійською позицією намагалося потрапити до зали засідань. Охоронці робили спроби пояснити їм, що вони не є сторонами справи, а маленьким дітям не місце у суді взагалі. Однак фанатики «рускаво міра» проявили наполегливість і досягли свого. Заступник голови Господарського суду Дніпропетровської області Олег Васильєв таки пустив «бійців Московського Патріархату» на судове засідання. Варто зазначити, що до суди прийшли громадські активісти та представники громади УАПЦ.

— Я не маю права втручатися у правосуддя, — говорить Олег Васильєв. — Є суддя, який розглядає справу. Ми намагаємося забезпечити порядок, повірте, що ми однаково ставимося до обох сторін. Я закликаю, щоб ви поводилися чемно по відношенню один до одного. У нас відкрите засідання, і я не можу заборонити тут знаходитися дітям. Хто буде порушувати порядок, того виводитиме поліція, а потім складатиме протоколи. Повірте мені, судді складно коли на нього тиснуть. І це відбувається з обох боків.

Сторона УПЦ МП внесла уточнення у свої позивні вимоги. Вона просить залишити пункт стосовно отримання права власності на храм Петра і Павла без розгляду. Однак УПЦ МП так і не відмовилася від зазіхань на історичну пам’ятку — собор Різдва Богородиці, у народі прозвану білою церквою.

— Вони на сьогоднішній день поставили паузу щодо храму Петра і Павла, — розповідає юридичний представник інтересів Петриківської селищної ради Максим Карманнік. — Однак вони від нього не відмовилися. Просто УПЦ МП поки ці вимоги зняло з розгляду. Але питання щодо права власності на храм Петра і Павла може виникнути пізніше. Таким чином, вони зосередилися на історичній пам’ятці. Але ця церква має належати українського народу і нікому не може бути передана у власність. Тим паче Московському патріархату.

Щоб сторона відповідача могла ознайомитися з уточненими позивними вимогами, суддя Юрій Первушин оголосив перерву на 30 хвилин. Аби зайве не гаяти час, фанатики МП почали співати молитви.

— А працювати хто буде? Царство небесне? — вигукнув патріотично налаштований активіст — чоловік похилого віку.

— Вітю, не звертай на них увагу, — відповіла йому так само проукраїнськи налаштована жінка. Далі молитви адептів Московського патріархату патріоти спробували заглушити гімном України.

Варто зазначити, що сторона Дніпропетровської ОДА на суд не з’явилася, а позицію Петриківської селищної ради захищає юрист з «Народного руху» Максим Карманнік. Оскільки відсутність представника органів місцевого самоврядування створює небезпеку неналежного представництва інтересів держави, то до справи долучилася прокуратура. Її працівники відправляли запити до Петриківської селищної ради. Відповідь була такою: храм Петра і Павла та церква Різдва Богородиці у власності територіальної громади не знаходяться, як зрештою, вони і не є майном єпархії УПЦ МП. Земельна ділянка, на якій розмішені спірні об’єкти парафії не передавалася. Так само Петриківська селищна рада не надавала дозвіл МП ні на будівництво храму Петра і Павла, ні на реконструкцію собору Різдва Богородиці. Наступне судове засідання заплановане на понеділок, 3 вересня на 15:00.

Ірина Сатарова

Рекомендовані публікації