…і знову непотоплюваний КЖСЕ

Рейдерські атаки, знищення МАФів, незаконні будівництва, захоплення земельних ділянок… це не повний перелік різноманітних дій у місті Києві, про які майже щодня повідомляють засоби масової інформації.

…і знову непотоплюваний КЖСЕ

Рейдерські атаки, знищення МАФів, незаконні будівництва, захоплення земельних ділянок… це не повний перелік різноманітних дій у місті Києві, про які майже щодня повідомляють засоби масової інформації.

Ще кілька років тому про такі дії (які іноді нагадують бойові) в столиці майже не було чутно. Тоді акцентувалася увага на незаконних діях КП «Київжитлоспецексплуатація» (КЖСЕ), яке за славнозвісним рішенням Київської міської ради від 14.07.2011 № 378/5765, отримала, зокрема, як посередник незаконно делеговані повноваження на збір коштів за розміщення телеком-обладнання в київських будинках, здійснення моніторингу та координації розміщення суб’єктами господарювання телекомунікаційних мереж у житлових та нежитлових будівлях комунальної власності, укладання договорів на розміщення телекомунікаційних мереж у житлових та нежитлових будівлях комунальної власності, тощо.

Рішенням від 14 травня 2015 року№ 464/1328 внесли зміни до рішення № 378/5765, яким доручили КЖСЕ здійснювати моніторинг та координацію розміщення суб’єктами господарювання телекомунікаційних мереж та обладнання у (на)не тільки об’єктах комунальної власності

територіальної громади міста Києва, таких як: нежитлові будинки, інженерні та інші споруди,

а також будинки та інфраструктурні об’єкти житлового фонду, передані до сфери управління районних в місті Києві державних адміністрацій.

Численні факти перевищення КЖСЕ своїх повноважень, зокрема пов’язані з умисним пошкодженням телекомунікаційного обладнання, спонукання операторів, провайдерів телекомунікацій шляхом тиску і примусу до укладання з ним договорів на розміщення телекомунікаційних мереж на вкрай невигідних умовах, ігноруючи при цьому наявність чинних договірних відносин з аналогічного предмету (розміщення телекомунікаційного обладнання) з балансоутримувачами житлових будинків, стали матеріалами розгляду в АМКУ та у судах різних інстанцій.

Заради встановлення цивілізованих правил діяльності з доступу, Парламент у 2017 році нарешті прийняв Закон «Про доступ до об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку телекомунікаційних мереж», а Уряд у квітні та липня 2018 відповідні Правила:

Правила надання доступу до інфраструктури кабельної каналізації електрозв’язку ;

Правила надання доступу до інфраструктури об’єкта транспорту ;

Правила надання доступу до інфраструктури об’єкта будівництва ;

Правила надання доступу до інфраструктури будинкової розподільної мережі ;

Правила надання доступу до інфраструктури об’єкта електроенергетики (рішення вже два місяця не оприлюднюється).

Останнім штрихом підготовчих заходів повинні були стати накази Міністерств щодо затвердження відповідних Методик, проте зволікання чиновнічого апарату, не бажання прислуховуватися до законних вимог при громадських обговореннях та погодженнях ЦОВВ, стримують прийняття необхідних рішень.

При цьому, не дрімає лише Київрада.

З 7 вересня вступило в силу

рішення № 1355/5419 від 19.07.2018, згідно з яким КМДА отримало завдання внести доповнення до Статуту КЖСЕ щодо надання йому повноважень:

«2.2.25. Здійснення демонтажу телекомунікаційних мереж у житлових та нежитлових будівлях комунальної власності, розміщених без укладення відповідних договорів».

Іншим пунктом рішення КЖСЕ доручено:

«здійснювати демонтаж телекомунікаційних мереж та обладнання у (на) об’єктах комунальної власності територіальної громади міста Києва, таких як нежитлові будинки, інженерні та інші споруди, а також будинки та інфраструктурні об’єкти житлового фонду, передані до сфери управління районних в місті Києві державних адміністрацій, розміщених без укладання відповідного договору, за рахунок коштів цільового фонду комунального підприємства „Київжитлоспецексплуатація“, що використовуються згідно з кошторисом на фінансування робіт, пов’язаних з утриманням житлового та нежитлового фонду».

Як ми бачимо, це продовження спроб впливу на операторів, провайдерів телекомунікацій, розпочатих з прийняттям рішень від 3 вересня 2015 року № 943/1807 (затвердження Порядку користування об’єктами комунальної власності територіальної громади міста Києва при спорудженні та експлуатації телекомунікаційних мереж, в т. ч. демонтаж телекомунікаційних мереж) та від 11 лютого 2016 року № 82/82 (проведення інвентаризації об’єктів телекомунікації, в т. ч. підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, що провадять свою діяльність на території м. Києва, визначення тих хто без договорів — безхазяйними тощо), по яких суди продовжуються.

«Леня Космос» улетів, але його «нащадки» продовжують діяти.

З такими друзями вороги не потрібні!

Оператори, провайдери телекомунікацій Києва, після низки спроб знищити ваші кабелі у колекторах невідомими, вам випала честь позмагатися з відомим суб’єктом — КЖСЕ, який вже завтра може у ночі демонтувати телекомунікаційні мережі та обладнання, залишивши вас без майна!

Мешканці Києва-споживачі послуг, будьте пильними, завтра ви можете опинитися без Інтернету, кабельного телебачення та зв’язку!

Годинник тікає, хто буде першою жертвою «реформи» у сфері телекомунікацій від Київради, КМДА та КЖСЕ?