Долю старовинної церкви у Малій Петриківці тепер вирішуватиме колегія суддів

Одним з них буде Юрій Первушин. Ще двох призначать в автоматичному режимі протягом п’яти днів.

Долю старовинної церкви у Малій Петриківці тепер вирішуватиме колегія суддів

До справи щодо передачі храму Різдва Богородиці УПЦ МП у Малій Петриківці долучать міністерство культури у якості третьої особи. А доля старовинної козацької церкви опиниться в руках колегії суддів. Відповідні рішення ухвалив суддя Юрій Первушин під час чергового розгляду справи, який відбувся 12 вересня у Господарському суді Дніпропетровської області.

Нагадаємо, релігійна громада Свято-Різдва-Богородична парафія Дніпродзержинської єпархії УПЦ МП судиться з Дніпропетровською ОДА та Петриківською селищною радою. Московський Патріархат хоче заволодіти будівлею напівзруйнованої козацької церкви. Третьою стороною є Дніпропетровсько-Запорізька єпархія УАПЦ. Як з’ясувалося пізніше, ніхто з відповідачів: ні Дніпропетровська облдержадміністрація, ні Петриківська селищна рада не знають, на балансі кого з них перебуває козацький храм, прозваний у народі Білою церквою. Крім того, представниця ОДА з’явилася на засідання у перший раз.

Аби прослідкувати долю храму, у прокуратурі подали запит до Петриківської районної державної адміністрації. Як з’ясувалося, за часів СРСР його будівлю використовували під клуб. Пізніше її перевели на баланс ПТУ № 9, розмістивши у напівзруйнованій церкві майстерні. Яка установа має опікуватися пам’яткою архітектури зараз, намагаються дізнатися прокуратура та сторони відповідачів. З цією метою вони надсилають інформаційні запити.

На думку юридичної представниці УПЦ М П Юлії Літвін, справа про Білу церкву є неординарною, суспільно важливою і резонансною. Саме тому її має розглядати колегія суддів у складі трьох осіб. З відповідною заявою Юлія Літвін звернулася до судді Юрія Первушина. Також вона запропонувала долучити до розгляду справи міністерство культури України у якості третьої особи. Сторона відповідача проти участі мінкульту не заперечила. А ось можливий перехід до колегії суддів, викликав у юридичного представника Петриківської селищної ради Максима Карманніка певне занепокоєння.

— На мою думку — це завуальоване прохання про відвід судді (Нагадаємо, представниця УПЦ МП раніше подавала клопотання про відсторонення Юрія Первушина. Однак колегія суддів його не задовольнила). Ми не хочемо затягувати час. До того ж справа не є настільки складною, щоб її розглядала колегія, — зазначив Максим Карманнік.

Щоб вирішити долю заяв юридичної представниці УПЦ МП, суддя оголосив перерву на 10 хвилин. За цей час сталася перепалка між патріотично налаштованими активістами та вірянами Московського Патріархату. Останні за традицією прийшли з маленькими дітьми. Деякі з них досягли шкільного віку і замість судового засідання мали б слухати уроки. Одна з вірянок принесла з собою немовля. Але не зважаючи на галас, дитя спокійно спало на руках мами. У активістів з’явилося припущення, що маля знаходиться під дією певних психотропних речовин. Всі запитання на кшталт: «Що роблять діти у суді під час шкільних занять?», «Чому немовля поводиться для свого віку аж занадто спокійно?» релігійні фанатики воліли ігнорувати. Вони називали патріотів язичниками та сатаністами і читали молитви. До речі, громадські активісти співали їм на противагу гімн України. Молитви закінчилися невдовзі після повернення до зали Юрія Первушина.

Суддя вирішив задовольнити клопотання юридичної представниці УПЦ МП. Наступного разу справу щодо передачі Білої церкви Московському патріархату розглядатимуть вже три судді. Одним з них буде Юрій Первушин. Ще двох призначать в автоматичному режимі протягом п’яти днів. Крім того, Первушин вирішив долучити міністерство культури України у якості третьої особи на стороні відповідача. Редакція i-ua.tv і далі спостерігатиме за вирішенням долі старовинного козацького храму на Дніпропетровщині.

Ірина Сатарова