Засідання Комітету ВРУ з питань інформатизації та зв’язку

18.09.2018 відбулося засідання Комітету ВРУ з питань інформатизації.

Було заслухано доповідь Постійного Представника Президента України в Автономній Республіці Крим на виконання Плану невідкладних заходів з протидії російської агресії з тимчасово окупованої території України в Криму, захисту інтересів держави, громадян України та українських юридичних осіб в Криму на 2018−2019 роки, затвердженого розпорядженням Постійного Представника Президента України в Автономній Республіці Крим від 20 червня 2018 р. № 17 в частині, що стосується питань інформатизації та зв’язку.

Підсумки плачевні. Наплювавши на усі норми права, окупант п’ятий рік безкарно використовує радіочастоти для телерадіомовлення, номерний ресурс, доменні імена та інфраструктуру України, захопивши вісь інформаційний простір АРК, а реальних результатів протидії цьому з боку держави, не бачимо.

При цьому усі намагання України вплинути на ситуацію через Міжнародний союз електрозв’язку (ITU) залишаються без результату. Проект Резолюції ITU з цього приводу, підготовлений ЦОВЗ (Держспецзв'язку), з понад 190 держав підтримали лише 5 (п'ять)

!?

Також доповідач звернув увагу членів комітету на проблеми в сфері поштового зв’язку, яка стосується того, що сьогодні поштові відправлення з відмітками «Крим.Росія»; «Севастополь.Росія» приймаються Укрпоштою для передачі українським абонентам, зокрема можливістю направлення окупаційною владою судових повісток громадянам України.

За результатами обговорення Комітет прийняв рішення підготувати та провести спільну нараду представників органів влади та операторів зв’язку, тощо.

Що ж, чекаємо на результати наради та посилення національної безпеки від прийнятих рішень.

По-другому питанню (затвердження Рекомендацій слухань в Комітеті Верховної Ради України з питань інформатизації та зв’язку на тему: «Законодавче забезпечення ринку ІКТ» (8 вересня 2018 р., м. Одеса)), для прийняття рішення хватило майже пару хвилин. Чого там обговорювати? А цікаві моменти є.

Так, Кабміну запропоновано прискорити погодження проектів ПКМУ, зокрема «Про затвердження Загальних вимог з кіберзахисту об’єктів критичної інфраструктури, критеріїв та порядку віднесення об’єктів до об’єктів критичної інфраструктури», якими, доречи, пропонується не біль ні менш покласти на «операторів, провайдерів телекомунікацій побудову за власний кошт захищених вузлів доступу до глобальних мереж передачі даних зі створеними комплексними системами захисту інформації з підтвердженою відповідністю»

На думку експертів, новації проекту Вимог створюється лише з одною метою в поза ринковий спосіб відсторонити (відібрати право у) суб’єктів ринку телекомунікацій від можливості надавати послуги доступу до Інтернет органам влади, тощо, та визначити з таким правом одного оператора — оператора НТМ.

Такий підхід є дискримінаційним, з ознаками обмеження конкуренції, та направлений безпосередньо на те, що б сприяти розгортанню НТМ (будівництву за бюджетні кошти), що не сприятиме підвищенню росту економіки держави.

Це більше нагадую спробу монополізувати ринок доступу до Інтернет, як це роблять тоталітарні держави, зокрема Північна Корея, Білорусь тощо.

При цьому, Комітету ВРУ з питань національної безпеки та оборони запропоновано створити робочу групу з опрацювання славнозвісного ПЗ № 6688 для розгляду та удосконалення?!

Не зрозуміло, що можна удосконалювати в проекті, який сприймають лише його розробники? Де головних завдань є запровадження практик тоталітарних країн, зокрема держави агресора-Росії, Північної Кореї, тощо, та покладення на НКРЗІ, яка до цього часу в порушення вимог Конституції підпорядкована Президенту, повноважень з контролю за інформаційними ресурсами та їх блокування, тобто створення на її базі органу на кшталт російського «Роскомнадзор».

Ну, і на останок, було намагання розглянути проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії спаму реєстр. № 8186 від 23.03.2018. Проте, кворуму вже не було, а заперечення від громадськості щодо самого проекту тільки прискорили перенесення питання на інше засідання.

Запис трансляції можна переглянути за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=zl__N8CaTMo&feature=player_embedded