Барви родини Годунових

Музей сучасного мистецтва України свій новий виставковий сезон відкрив експозицією «Годунови/Godunov'family», що відбувається в рамках проекту «Сімейні цінності — Родинні зв’язки».

Барви родини Годунових

Родоначальник цієї творчої родини — Олександр Федорович Годунов (1916−2002) народився у багатодітній селянській родині. Можна лише уявити, яким нелегким було життя цієї людини, але творча енергія допомогла йому витримати всі випробування, які випали на долю, пережити усі катаклізми непростих часів і подарувати світу свої самобутні твори, сповнені позитиву, любові до життя, до неймовірних красот природи.

Закінчивши Київський художній інститут, він став вчителем для молоді, працюючи керівником художньої студії при Будинку офіцерів у Києві, ділився творчим досвідом на Київському живописно-скульптурному комбінаті при Творчо-виробничому комбінаті «Художник». Картини художника знаходяться в багатьох державних та приватних зібраннях України та інших держав.

Тетяна Яківна Годунова (1923−2013) походить зі старовинної київської родини Коваленків. Вона багато читала, була обізнана на мистецтвознавстві.

Познайомилася з майбутнім чоловіком — Олександром, коли той був студентом художнього інституту і з того часу стала його коханою, музою, «тилом», вірним і надійним другом. Хоча Тетяна не мала художнього фаху, але в неї було головне відчуття кольору і краси, вміння робити затишок і комфорт у домі, підтримуючи своїх чоловіка, доньку, а з часом і онуку на їхньому творчому шляху. Вона захоплювалася рукоділлям і техніка у стилі печворк стала для неї своєрідним живописом. Своїм «веселим стібком» мисткиня компанувала клаптики тканини, створюючи теплі і радісні речі.

Донька чудового наставника Лариса Годунова пам’ятає, як батько «ставив їй руку», вчив штрихуванню, відчуттю тону. Пані Лариса згадує свої перші натюрморти для вступу в художню школу — глечик з яблуком і синю чашку. Вона закінчила Національну академію образотворчого мистецтва та архітектури, де набуваючи досвід живописця, навчаючись в майстерні Тетяни Нилівни Яблонської, стала відомою українською художницею, твори якої мають свій неповторний почерк. Графіка, натюрморти, пейзажі, портрети, тематичні серії робіт — тонкі та захоплюючі, а архітектурі мотиви її полотен атмосферні і ліричні. Пані Лариса у своїх роботах увічнює вулиці, будинки, квіти, дерева, настрій і почуття.

ОнукаІрина Годунова отримала від своїх рідних талант і любов до живопису. Відшліфовувала майстерність в НАОМА під керівництвом чудового майстра Феодосія Гуменюка. Вона відкрила світові свою неабияку творчу енергію працюючи в різних в різних видах і жанрах образотворчого мистецтва: монументальний розпис, іконопис, портрети, натюрморти, абстрактні композиції. У творчому доробку пані Ірини більше 20 персональних виставок, на яких вона демонструвала всю багатогранність свого творчого обдарування. Її полотна знаходяться в багатьох музеях та приватних колекціях.

Виставка «Годунови/Godunov'family» — це енергія життя, сповнена позитиву, краси та любові. На відкриття цієї виставки зібралися мистецтвознавці, художники, науковці, музейники, галеристи і, звичайно ж, родичі і друзі родини — люди, які приходять до цих чудових українських митців аби отримати естетичну насолоду, заряд позитиву й життєдайний подих великого мистецтва.

«Наш проект «Сімейні цінності — Родинні зв’язки» відкриває новий музейний сезон творчим представленням родини Годунових. Олександр, Лариса, а пізніше Ірина закінчили Київських художній інститут (нині НАОМА). Почерк кожного художника індивідуальний, але всіх їх об’єднує любов до натюрморта.

Подивіться, які живі натюрморти демонструє Олександр Годунов. На полотні живі квіти продовжують дарувати аромат. Різноманітні букети квітів доповнюють фрукти та вишукане начиння, створюють характерний настрій запрошення до десертного застілля. А буває, що доповненням стають корінці, равлики.

Натюрморт Ірини несе в собі відголоски британського натюрморта ХVІ-ХVІІ століть. Здається, що вона запрошує до своєрідної інтелектуальної гри. Її натюрморти — приклад смислової багатошаровості.

Різноманітні і самобутні натюрморти у Лариси — «рухомі», динамічні. У хаотичному порядку вона наповнює простір найрізноманітнішими предметами, при цьому кожна деталь зберігає свою індивідуальність. Ця живість письма характерна і для портретної серії. Підкреслено сміливим мазком Лариса вдало схоплює стан образу, настрій.

А ось улюблений пейзаж — це вулички рідного Києва. Роботи Лариси Годунової зберігаються в нашій музейні колекції і часто потрапляють до експозиції. Вибудовуючи композицію, їй вдається знайти несподіваний ракурс відомих і улюблених всіма місць, наповнити полотно динамічним змістом. А з якою переконливістю вона передає архітектурні особливості будівель, акцентуючи увагу на відмінностях, на взаємодоповнюючій гармонії розмаїття.

Онучка Ірина під час пленерних поїздок не лише змінює живописну палітру, але й стилістику письма. Аналізуючи характер природи, переходячи від споглядання до ритмічного акцентування, робить об’єктом уваги коріння дерев, павутиння, їхнє сплетення, оголюючи природне розмаїття.

Особливе місце в експозиції належить роботам Тетяни Годунової. Мама і бабуся вносила необхідну рівновагу в сімейний уклад, створювала затишок, заохочувала і підтримувала в творчих пошуках улюблених домочадців. Вона не закінчувала університетів, але внутрішнє устремління, бажання творчого вираження, спонукало до доступного рукоділля. Черпаючи натхнення з власної родини, вона виявила себе, зайнявшись клаптиком шиттям (печоворк).

Представлені образи — свідчення художнього смаку, що радує погляд композиційною фантазією", — розповіла мистецтвознавець Ірина Алексєєва.

Враженнями від виставки також поділилися кандидат мистецтвознавства Інна Пархоменко та українські художники Ігор Чамата і Віталій Колесников. А Лариса Годунова відкрила деякі секрети своєї творчої родини.

На виставці представили багатогранну творчість Олександра Годунова. Зокрема його натюрморти «Осінні квіти», «Гладіолуси», «Квіти в синій вазі», «Хризантеми», «Весняний букет»; пейзажі — «Тиша», «Андріївський узвіз», «Берези. Стежка в лісі» а також чи не найперше широко коло глядачів мало змогу оглянути графічні композиції митця.

В іншій залі мереживо Печворку від Тетяни Годунової. Лариса Годунова представила на виставці свої квіткові композиції «Черемха», «На сонці сади», «Півонії білі», «Трави», «Буяння квітів». А полотна «На узбіччі океану», «Острів Берленга», «Скелі Португалії», «Форт на острові Берленга», «На початку часів» Ірина Годунова створила під враженнями від подорожей.

Гармонійним доповненням до експозиції став музичний проект українського композитора Павла Колтакова. Під час невеликого концерту лауреати всеукраїнських та міжнародних конкурсів Микола Чикаренко та Ганна Коваль виконали шедеври французької музичної спадщини.

Фото автора

Барви родини Годунових
Барви родини Годунових
Барви родини Годунових
Барви родини Годунових
Барви родини Годунових
Барви родини Годунових
Барви родини Годунових
Барви родини Годунових
Барви родини Годунових
Барви родини Годунових
Барви родини Годунових
Барви родини Годунових