Оксана Забужко: Ми сьогодні зовсім не провінційна країна

Ми направду є зразком для багатьох держав, які виявляються слабшими за нас зовсім несподівано.

Оксана Забужко: Ми сьогодні зовсім не провінційна країна

У Дніпропетровській облдержадміністрації, у рамках книжкового фестивалю Book Space 30 вересня відбулася зустріч із Оксаною Забужко. Оскільки ця відома письменниця є глибокою та непересічною особистістю, а її літературні твори мають філософський характер, i-ua.tv планував провести з нею невеличке інтерв’ю. Однак у Дніпрі в пані Оксани було багато заходів, а часу обмаль. Тому наш журналіст зміг поставити їй лише одне питання. Воно має світоглядний характер і стосуватиметься долі України.

— У видатного літературного критика і науковця Юрія Шевельова є праця «Над озером. Баварія». У ній він виокремлює провінційність як одну із головних проблем українців. Як Ви думаєте, нам її вдалося подолати?

— У праці є контекст тієї самої провінційності. Шевельов говорить, що нею є сприйняття України як острова. Картагена нашої провінційності мусить бути зруйнована. Ми або впишемося в нашу добу, або нас просто не стане. Зараз, ми, як раз, і намагаємося вписатися в добу. І, до речі, робимо це значно енергійніше і несподіваніше, ніж заповідалося. Ми сьогодні зовсім не провінційна країна. Ми направду є зразком для багатьох держав, які виявляються слабшими за нас зовсім несподівано. Хоч ми самі ніколи не могли своєї сили оцінити належно. Чого нам сьогодні бракує, так це більшого усвідомлення себе у глобальних контекстах. У нас цього немає. Ми діємо інстинктивно, значно глобалістичніше і масштабніше, аніж мислимо самі себе. Ось це буде коротка відповідь на ваше питання.