Прес-конференція на тему: «Глобальні виклики побудови європейської безпеки. Протидія екологічному, космічному і кібертероризму.»

1 жовтня 2018 року об 11:00 годині, відбулася Прес-конференція на тему: «Глобальні виклики побудови європейської безпеки. Протидія екологічному, космічному і кібертероризму.»

1 жовтня 2018 року об 11:00 годині, відбулася Прес-конференція на тему: «Глобальні виклики побудови європейської безпеки. Протидія екологічному, космічному і кібертероризму.»

На заході обговорили терористичні загрози європейської безпеки та інформування про методи системної протидії їх проявам.

Йшлося, зокрема, про нові стратегії у забезпеченні авіаційної безпеки, та обговорювалися актуальні проблеми «космічного тероризму», а також проблеми «екологічного тероризму».

Організатори:

МГО «Міжнародна антитерористична єдність» зі статусом учасника діяльності Ради Європи та ГО «Соціальна Справедливість «Совість».

Учасники:

— Олександр Дічек — президент ГО «Міжнародна антитерористична єдність» (модератор брифінгу);

— Галина Суслова — директор інституту ІКАО, професор;

— Олег Машков — професор, доктор технічних наук;

— Олег Гусєв — виконавчий директор Комісії з питань науки та ІТ;

— Валерій Фролов — доктор технічних наук.

Підсумкові матеріали:

Науковці обговорять 5 жовтня у Києві роль громадських організацій у протидії екологічному, космічному і кібертероризму

Міжнародна наукова-практична конференція «Глобальні виклики побудови європейської безпеки. Роль громадських організацій у протидії екологічному, космічному і кібертероризму» відбудеться 5 жовтня 2018 року у м. Києві.

Про це президент громадської організації «Міжнародна антитерористична єдність» Олександр Дічек повідомив на прес-конференції в Укрінформі.

«5 жовтня відбудеться Міжнародна наукова-практична конференція «Глобальні виклики побудови європейської безпеки. Роль громадських організацій у протидії екологічному, космічному і кібертероризму».

За його словами, науковці приділять увагу питанням, пов’язаним з новими стратегіями у забезпеченні авіаційної безпеки, обговорюватимуться актуальні проблеми «космічного тероризму», а також проблеми «екологічного тероризму».

Як наголосив проректор з наукової роботи Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління Мінприроди України Олег Машков, «екологічний тероризм» є новим терміном, поки що мало є досліджень та наукових публікацій на цю тему, тим не менше проблема є дуже серйозною. «Перш за все, це питання безпеки людини. Екологічний тероризм має понад 100 визначень у науковій літературі. Дехто з людей сприймає його як екологічний активізм, тобто радикальні дії „зелених“ проти будівництва відповідних споруд, які заважають екології. Однак, сучасний рівень науково-технічного прогресу такий, що можливо не застосовуючи зброю масового ураження, наприклад, атомну чи ядерну, вибухи, зробити для людства чи організацій велику шкоду», — сказав Машков.

У свою чергу директор Національного авіаційного університету, директор інституту ІКАО Галина Суслова під час науково-практичної конференції приділить увагу питанням, пов’язаним із безпекою в авіаційному просторі. «Зараз в авіації працює понад 10,5 тис. стандартів, жодна країна не залишається не охопленою ними. І тільки це дозволяє нам безпечно літати у небі. Якщо ми б літали та працювали за різними стандартами та правилами, ймовірно, безпека була б меншою», — сказала вона.

Водночас Суслова наголосила, що літаки варто не тільки захищати, а й необхідно вивчати з точки зору їх можливостей як знаряддя, як інструменту для тероризму. «Знаєте, авіаційний тероризм, акти незаконного втручання, мають характерну рису — незрозуміло де і коли це почнеться, як розвиватиметься. Нещодавно, наприклад, у Мюнхені після висадки пасажирів з великого трансатлантичного судна прибиральники знайшли м’яку іграшку ведмедика, яку хтось залишив на сидінні. Ми навчаємо усіх, що не можна речей або приладів, які не мають там бути, торкатися. Треба було не чіпати, викликати спеціаліста та вивести людей. Пасажирів там вже не було, але ну дуже красивий був цей ведмедик, тому прибиральниця узяла. Відбувся вибух, „загинув“ великий трансатлантичний літак і, звісно, загинули усі прибиральники у ньому. Ось настільки непередбачувані можливісті такого акту», — розповіла директор інституту ІКАО.

За словами завідувача кафедри Валерія Фролова, темі безпеки у космосі також варто приділити максимум уваги. «Йдеться про навмисне застосування або загрози застосування окремими особами, терористичними групами або організаціями космічних апаратів з розміщеними на них зброєю з метою нанесення значних людських та матеріальних втрат в певній країні або країнах. Він проявляється у незаконному захопленні чинних у космосі літальних апаратів, порушення якості їх роботи з метою знищення їх як на землі, так і в космосі», — сказав він.

Виконавчий директор Комісії з питань науки та І Т Олег Гусєв підкреслив, що кібертероризм є дуже серйозною загрозою людству. Причому ступінь цієї загрози у силу своєю новизни не до кінця усвідомлений та вивчений. «Енергосистема, критична інфраструктура, банківський сектор, екологія, авіація, доступ до інформації, вплив на виборчу систему — усе це є ціллю кібертерористів. Протидія цій новій формі тероризму не може бути результативною без серйозної реформи правоохоронних органів та спеціальних служб», — переконаний він.

Учасники прес-конференції переконані, що про загрози безпеці від сучасного тероризму необхідно говорити та вкрай необхідно системно протидіяти глобальним викликам та загрозам.

Організаторами Міжнародної науково-практичної конференції виступають ГО «Міжнародна антитерористична єдність» зі статусом учасника діяльності Ради Європи, ГО «Соціальна справедливість „Совість“». Їхніми партнерами є Державний комітет телебачення і радіомовлення України, Національний авіаційний університет, Укртелерадіопресінститут, група IT компаній «Адамант», ГО «Центр розвитку «Медіафорум».

В роботі заходу візьмуть участь керівники Ради Європи, народні депутати України, представники Кабінету міністрів України, закордонні вітчизняні вчені та експерти, громадські діячі.

Відео дивитись тут.