Микола Голомша: потрібно посилити відповідальність за антиукраїнську пропаганду

Такі ін’єкції для суспільства матимуть набагато кращий результат, ніж реагування на емоціях. Тоді ми матимемо імператив на заборону антиукраїнської пропаганди. І всі, хто його порушуватиме через фінансовий інтерес, або через власні інтелектуальні недомагання, опиняться поза законом. До речі, дуже цікаво, що серед таких осіб є ті, хто не мають освіти. Більше того, вони навіть толком не вміють правильно розмовляти російською.

Микола Голомша: потрібно посилити відповідальність за антиукраїнську пропаганду

Суд у Петербурзі часів 1878 року прийняв несподіване рішення. Колегія присяжних під керівництвом Анатолія Коні повністю виправдала народницю Віру Засулич. Замість 15 — 20 років тюрми, передбачених за постріл у градоначальника, вона отримала волю. Зрештою, до постраждалого Федора Трепова у закону також були свої питання. Градоначальник не мав жодного права давати наказ відпороти народника Архипа Боголюбова. Навіть якщо останній проявив неповагу і не зняв перед ним шапку. Саме, тому Віра Засулич вирішила взяти ініціативу в свої руки, пішла на прийом до Трепова і зробила постріл з револьвера. Потім було її затримання і, на радість громадськості, виправдальний вирок. Публіка зустріла звільнену народницю демонстрацією.

У читача може виникнути питання: «А до чого тут царська Росія? Нащо розписувати цю передісторію на цілий абзац?».Справа в тому, що наслідком виправдального вироку Засулич став розгул терору. Аналогічна ситуація може статися і в Україні. Щоправда, в іншій площині. Ми маємо на увазі Звернення Верховної Ради до РНБО з проханнмям розглянути можливість накладання санкцій на телеканали «NewsOne» та «112 Україна». Патріотична частина українського суспільства зустріла таке рішення парламенту оплесками. Так, ватна риторика «NewsOne» та «112 Україна» є ще більше огидною, ніж бридке рішення Трепова. Але чи не стане наслідком закриття цих телеканалів початком наступу на свободу слова в Україні? Адже як у випадку із Треповим, від радикальних дій народників постраждали й невинні люди. Про ситуацію із можливим закриттям «NewsOne» та «112 Україна» i-ua.tv поспілкувався з лідером партії «Патріот» Миколою Голомшею.

— На Вашу думку, чи слід накладати санкції на телеканали 112 та «NewsOne?» Якщо так, то чому депутати взялися за покарання рупорів кремлівської пропаганди в Україні незадовго до виборів? Чи не доречніше це було зробити кілька років тому? Адже 112 та «NewsOne» навряд чи мали більш патріотичний характер.

— Питання про застосування санкцій не піднімалося, бо ці телеканали за рівнем проросійщини раніше такими не були. Градус антиукраїнської пропаганди став досить високим впродовж останнього півроку. Але у ситуації із зверненням Верховної Ради до РНБО з проханням накласти санкції на 112 та «NewsOne» переплелися два важливих моменти. Перший з них — пропаганда, а другий — свобода слова. І змішувати їх в один я б не став.

Ви думаєте мова йде про критику влади? Нема питань. Хай вони її критикують зранку до ночі у будь-яких пропорціях. Справа в тому, що через ці телеканали паплюжаться українські цінності і відбуваються різного роду маніпуляції, які чомусь збігаються з телеканалами путінської Росії. Останнім часом на цих каналах можна знайти дуже багато блюзнірської інформації про Революцію Гідності. Спікери намагаються довести, що вона була ганебною і штучною. Але вони не говорять про жертви і антинародну політику, сповідувану владою Януковича, яка змусила вийти людей на вулиці. Вони мовчать про розправу над студентами і вбивства журналістів, про стрільбу з вогнепальної і травматичної зброї по представникам ЗМІ.

Натомість рупори Кремля у ефірах займаються маніпуляціями та жонглюють фактами. Наприклад, є одне «молоде дарування» із Харкова, яке притягується до кримінальної відповідальності за «антиукраїнське геройство». Але він каже: «В Украине нет войны с Россией, есть только внутренний конфликт. И это — моя личная позиция». Як наше суспільство може спокійно спостерігати за виходом на екрани дискредитованих фігур? Чому воно заплющує на це очі?

— Ви час від часу з’являєтеся в ефірі 112-го та «NewsOne». Журналісти налаштовані проросійськи?

У моєму останньому ранковому інтерв’ю на «NewsOne» мені задали питання про правомірність претензій до телеканалів з Верховної Ради. Я сказав, що їх режисура базується на проросійській тематиці. Чомусь месседжи російських ЗМІ часто співпадають з інформаційною політикою телеканалу. Після цього мене не запрошували і побачимо як буде з питанням об’єктивності далі…

На мою думку, журналістів дискредитує режисура каналу. У мене не має жодних претензій до самих ведучих. Тому я співчуваю команді професійних журналістів, яка працює на NewsOne. Однак кажу іще раз: режисура його програм у сукупності малює досить негативну картину антиукраїнськості і дає право називати канал рупором Ерефії. На «NewsOne» йде цитування «переговірників», глашатих Кремля і ледь не висміювання проукраїнської точки зору. Але ще раз наголошую: там є багато достойних журналістів.

Однак введення санкцій за антиукраїнську риторику ситуацію не вирішить. В основі будь-якого рішення мають лежати факти. Тому, по-перше, Національна рада з питань телебачення і радіомовлення має провести відповідну експертизу, щоб оцінити риторику телеканалів. Тільки отримавши висновки авторитетних спеціалістів, можна приймати рішення.

По-друге, під час війни потрібно ввести адміністративну і кримінальну відповідальність за антиукраїнську пропаганду. Такі ін’єкції для суспільства матимуть набагато кращий результат, ніж реагування на емоціях. Тоді ми матимемо імператив на заборону антиукраїнської пропаганди. І всі, хто його порушуватиме через фінансовий інтерес, або через власні інтелектуальні недомагання, опиняться поза законом. До речі, дуже цікаво, що серед таких осіб є ті, хто не мають освіти. Більше того, вони навіть толком не вміють правильно розмовляти російською.

— Можливо слід було доручити покарання 112 каналу та «NewsOne» Національній раді з питань телебачення і радіомовлення? Чи не доречніше замість накладання санкцій на канали, відкрити кримінальні справи проти їх власників?

— РНБО мала оцінити градус антиукраїнської політики і пропаганди, яка шкодить національній безпеці. Після цього потрібно було дати завдання компетентним органам: Нацраді з питань телебачення і радіомовлення та СБУ перевірити ці канали на дотримання ними українських законів. До речі, кремлівська пропаганда на законодавчому рівні в Україні заборонена. Тому складається враження, ніби наше міністерство інформації відстає не тільки від російської державної машини пропаганди, але й від колаборантів на теренах України. З міжнародних трибун нерідко можна почути слова, на кшталт: «українські ЗМІ — олігархічні». І дійсно, може здатися, що вони віщають не з України, а сидять на зарплаті в Кремля. Ми вже маємо розуміти, що журналісти — це умовно окрема гілка влади, яка має бути об’єктивною і віщати на користь суспільства.

Також хочу вставити свої п’ять копійок з приводу так званого «Опозиційного блоку». Його ніхто не обирав опозицією, він себе так назвав сам. Тому слід зазначити наступне: його представники в опозиції не до влади, а до народу України. З владою вони легко знаходять спільну мову і навіть інколи разом голосують у парламенті. Так звані «опоблоківці» жодним чином не критикують незаконні статки можновладців та олігархів. Більшість з них знаходяться у жорсткій опозиції до українського народу і всього українського взагалі. Вони з високих трибун та екранів телеканалів говорять, що в Україні немає війни з Росією, а відбувається внутрішній конфлікт. Вони агітують за «мир любою ціною», бажають домовленостей з Росією і виступають проти Томосу Українській Помісній церкві. Вони вороже ставляться до української мови і ведуть явну антиукркаїнську пропаганду. Вони критикують народ за те, що він вийшов на Революцію Гідності. Думаю, на РНБО мало бути народжене рішення щодо посилення відповідальності, перевірок і акцентів за антиукраїнську пропаганду. І воно б сприймалося в суспільстві без застережень.

— Чому у Верховній Раді вирішили покарати телеканали, у той час як ніхто не чіпає колишнього топ-чиновника СБУ Сергія Семечко, який має паспорт Росії та незаконні статки?

— На мою думку, це справа честі голови СБУ Василя Грицака. Він має розібратися з інформацією про свого колишнього підлеглого і публічно дати оцінку таким твердженням: або підтвердити їх, або спростувати.

— Верховна Рада просить РНБО накласти санкції на «NewsOne» та 112 канал за їх проросійську риторику. Чи можуть стати на черзі заборони інші телеканали, через те, що вони критикують владу?

— Ці санкції є сегментарними і випромінюють градус думки народу. Не думаю, що влада може поширити їх по відношенню до «неугодних ЗМІ». З екрану «NewsOne» представники «Опоблоку» і деякі ведучі авторських програм висказують здивування з приводу такої популярності петиції. Кажуть, що її результати необ’єктивні і є підробкою. Але зверніть уваги на опитування, які «NewsOne» пропонує громадськості! Чомусь за їх результатами, підняття мовних питання вважають своєчасними тільки 8% українців! Хіба це не маніпуляції? У них і надалі відбуваються маніпулятивні операції з приводу голосувань. Вони дочекаються, що люди почнуть реагувати більш дієвими способами, ніж петиція. Цього допускати неможна!

Журналісти також мають зробити для себе висновки. Вони повинні врешті-решт усвідомити повноту відповідальності перед суспільством і навчитися подавати об’єктивну інформацію. Годі вже зважати на медіавласників — проросійських олігархів. Був час, коли за режиму Януковича журналісти повстали і відмовилися виконувати темники. А зараз у мене таке враження, ніби всім позатуманювало голови. Вони не відають, чого творять і не можуть зрозуміти, чого від них хочуть люди. Мене не можна звинуватити у радикальних переконаннях. Я як правник, державник і науковець бачу, що інформаційна політика «NewsOne» та 112-го каналу чомусь часто співпадає з месседжами проти України, які лунають з екранів російського телерадіомовлення. Вона є проросійською і представляє інтереси агресора. Зокрема, таку думку нещодавно висловив на одному з телеканалів пан Дмитро Гордон. «NewsOne» та 112-й не критикують владу. Вони в опозиції до всього українського: народу, мови, держави і суспільства. А журналістам треба визначитися з ким вони, бо ситуація може для них погано закінчитися.