АВІАСАЛОН «АВІАСВІТ XXI» ВІДКРИЛИ, А ЩО НА НЬОМУ ПОКАЗУВАТИ? СВОЇ ПРОМАХИ?

9 жовтня розпочавв свою роботу черговий Міжнародний авіасалон «Авіасвіт ХХІ» та виставка «Зброя та безпека 2018». У зв’язку з вибухами складів боєприпасів на Чернігівщині цього року авіасалон відкрили перший заступник Секретаря РНБО України Олег Гладковський, голова профільного комітету Верховної Ради України Сергій Пашинський та генеральний директор ДК «Укроборонпром» Павло Букін.

АВІАСАЛОН «АВІАСВІТ XXI» ВІДКРИЛИ, А ЩО НА НЬОМУ ПОКАЗУВАТИ? СВОЇ ПРОМАХИ?

9 жовтня розпочавв свою роботу черговий Міжнародний авіасалон «Авіасвіт ХХІ» та виставка «Зброя та безпека 2018». У зв’язку з вибухами складів боєприпасів на Чернігівщині цього року авіасалон відкрили перший заступник Секретаря РНБО України Олег Гладковський, голова профільного комітету Верховної Ради України Сергій Пашинський та генеральний директор ДК «Укроборонпром» Павло Букін.

Цього року авіасалон в черговий раз підтвердив тенденцію, яка намітилася в останні роки: авіаційна промисловість знаходиться в стагнації. Ми вже писали у попередній публікації, що флагман авіапрому державне підприємство «Антонов» не тільки за останні 4 роки не може будувати літаки, але навіть з квітня поточного року не може налагодити роботу свого офіційного сайту. Про які зобов’язання перед партнерами зможуть тоді говорити керівники ДП «Антонов»?

Різке погіршення ситуації на підприємстві пов’язане з кількома факторами, серед яких необхідність проведення імпортозаміщення та розриву коопераційних зв’язків з країною агресором — Росією, переведенням ДП «Антонов» до складу ДК «Укроборонпром» та абсолютно безвідповідальною кадровою політикою, яка призвела вже до зміни чотирьох керівників підприємства з 2014 року.

На флагман авіапрому рівняються всі інші підприємства, які пов’язані з ним коопераційними зв’язками. Якщо погано у ДП «Антонов», то погано у всієї галузі.

На авіасалоні були представлені три ключові експозиції — ПАТ «Мотор Січ» і ДП «Івченко-Прогрес», обох «Федів» — приватного і державного — FED / ДП «ХМЗ «ФЕД» та ДК «Укроборонпром», де в куточку горделиво були розміщені два макети літаків типу Ан і тумбочка ДП «Антонов», як одна з багатьох. Ось і все.

Докерувалися! Немає що показувати! Раніше так поступово зникли експозиції Харківського державного авіаційного виробничого підприємства та ДП «Завод 410 ЦА».

Ви тільки вдумайтесь — одне з найбільших підприємств України та авіапрому, де працює понад 10 тис працівників, не має власної експозиції! А поруч, на іншій виставці, знаходиться повноцінна експозиція вже маленького підприємства (яким його зробили власники) — «Кузня на Рибальскому», де колектив навряд чи зараз налічує і 500 працівників.

Одним словом, гнітюче враження було від манюсінької експозиції ДП «Антонов».

Зовсім інша справа — експозиції ПАТ «Мотор Січ» та ПрАТ «ФЕД». Моторівці традиційно взяли царський розмах і демонстрували відвідувачам український вертоліт «Надія» (очевидно, що назва була придумана за аналогією від «Мрії» Олега Антонова), авіаційні двигуни власного виробництва, іншу продукцію.

Високотехнологічні авіаційні агрегати презентував і ПрАТ «ФЕД». Попри всі складнощі підприємства розвиваються, долають труднощі і з оптимізмом дивляться у майбутнє. Саме з такими підприємствами ми можемо відроджувати українську економіку, адже вони виробляють високотехнологічну продукцію, яка має високу додану вартість.

Підготував Петро Полум`янко