Авіасалон «Авіасвіт XXI» як політичний майданчик

Цьогорічний авіасалон «Авіасвіт XXI» став справжнім майданчиком політичних ігор. Як ми вже писали, внаслідок вибухів складів боєприпасів на Чернігівщині, все керівництво держави зібралося на відповідну нараду, тому офіційно авіасалон відкривали далеко не перші особи — перший заступник Секретаря РНБО України Олег Гладковський, відомий широкому загалу як бізнес-партнер Порошенка пан Свинарчук та інші другорядні особи.

Авіасалон «Авіасвіт XXI» як політичний майданчик

Відкриття було таке собі, жодного пафосу, жодних надій на те, що держава звернула увагу на галузь, хоча б у день офіційного відкриття виставки.

На фоні жахливого стану флагмана авіаційної галузі — ДП «Антонов», до якого довела кадрова політика Порошенка і його команди та абсолютний непрофесіоналізм, і небажання зберегти для України статус авіаційної держави, відсутність окремої експозиції у ДП «Антонов» на авіасалоні в черговий раз продемонструвало навіть оптимістам: все дуже і дуже погано.

А коли ще на авіасалон не приїздять навіть другі особи держави, то складається таки апокаліптична картина майбутнього авіабудування — нікому воно не потрібне.

Цим справді серйозним прорахунком діючої влади скористалася Юлія Тимошенко, яка несподівано о другій половині дня 9 жовтня з’явилася на авіасалоні. Вона відвідала низку експозицій, але особливу увагу приділила ПАТ «Мотор Січ» та ПрАТ «ФЕД». Навіть своє інтерв’ю засобам масової інформації вона давала таким чином, щоб це було на фоні українського вертольоту виробництва ПАТ «Мотор Січ» — «Надія». Нагадаємо, що останній раз Юлія Тимошенко планувала свій візит на авіасалон ще за часів свого прем’єрства. Тоді авіасалон проводився в м. Гостомель. І за версією Тимошенко, щоб не дати їй потрапити на авіасалон по дорозі до нього президент Віктор Ющенко відкликав її кортеж, скликавши термінове засідання РНБО. З того часу на авіасалонах вона не була помічена. Проте президентські вибори диктують свої вимоги.

Заради справедливості треба зазначити, що попри те, що Юлія Тимошенко давала інтерв’ю на фоні вітчизняного вертольоту, її фракція під час нещодавнього голосування за закон про «вертольоти Авакова», ніяк не захистила вітчизняне вертольотобудування, а представники фракції навіть не виступили з цього приводу. Може одумалися? А може це така політична гра, метою якої є надати можливість своїм політичним супротивникам наробити побільше помилок і не заважати їм у цьому.

Наступного дня, коли чутки про візит Тимошенко дійшли до перших осіб держави, в терміновому порядку на авіасалон приїхав Секретар РНБО Олександр Турчинов у супроводі Гладковскього-Свинарчука та керівника ДК «Укроборонпром» Павла Букіна. Одним із перших Турчинов відвідав саме стенд «Мотор Січі», де керівник підприємства Вячеслав Богуслаєв прямо йому дорікнув за недостатню увагу до вітчизняного вертольотобудування. Супроводжуючий Турчинова пан Гладковський з явним небажанням ходив за своїм формальним шефом. А коли Турчинов і Богуслаєв усамітнились у вертольоті, радник Богуслаєва — Іван Божков спробував зайняти Гладковскього, розповідаючи йому про вертольоти і плани підприємства по їх випуску. Майже увесь цей час Гладковський дивився на свій мобільний телефон і було видно його повну байдужість до того, що йому розповідають. Звісно, ми не виключаємо, що Петро Олексійович підбирає в своє оточення людей, які за своїм інтелектом перевершують самих Юлія Цезаря і Наполеона Бонапарта. Можливо вони вміють одночасно дивитися у телефон, відповідати у месенджерах, слухати про вертольоти і бачити їх. Але якось в те не дуже віриться.

А ми переконані, що без привернення широкого кола громадськості до проблем вітчизняного авіапрому неможливо з такою владою і такими політиками зберегти статус України як авіаційної держави. Тож, давайте, друзі не мовчати і говорити про це постійно.

Підготував Петро Полум’янко

Рекомендовані публікації