Інспекційний форум ПЕРЕВІРОК.NET.

17 жовтня відбувся Інспекційний форум ПЕРЕВІРОК.NET за участю Прем’єр-міністра України Володимир Гройсман, Посла — Голови Представництва Європейського Союзу в Україні Хюґа Мінґареллі, представників органів влади, бізнесу та громадськості.

Інспекційний форум ПЕРЕВІРОК.NET.

Говорили про те, що Інспекційна система в Україні трансформується у напрямку ризикоорієнтованого підходу. Відтепер інспекційні органи мають фокусуватись на прозорій оцінці суб’єктів господарювання та запобіганні ризикам, а бізнес — знати коли і чому до нього завітає інспектор.

Сьогодні вже запущено інтегрований портал inspections.gov.ua з низкою інструментів для прозорої та передбачуваної онлайн-взаємодії держава — бізнес.

26 інспекційних органів з 33 наразі вже долучились до роботи на порталі та відкрили інформацію про свої перевірки. Станом на жовтень 2018 року в єдиній системі опубліковано майже 250 тис. планів та біля 48 тис. результатів вже проведених перевірок.

Триває процес затвердження нових критеріїв ризику, що дасть змогу ефективніше планувати заходи контролю.

BRDO презентував інтегрований портал — BigData з усім масивом даних та можливістю їх якісного аналізу.

Це дасть можливість рейтингувати суб’єкти та об’єкти господарювання за балом ризикованості в кожній сфері, аби зосередитися на попередженні небезпек для найбільш ризикових.

Ще одне важливе завдання нової інспекційної системи — орієнтованість на платника податків. З цією метою на Інспекційному порталі створюється «Кабінет управління ризиками» з низкою інструментів:

— календарем запланованих перевірок;

— історією проведених перевірок та їхніми результатами;

— вичерпними чек-листами — вимогами до підприємців, з можливістю самоконтролю по кожній потенційній небезпеці;

— можливістю оцінити якість роботи інспектора, що стане основою для рейтингу інспекцій;

— можливість вказати на обтяжливість конкретних вимог, що заважають працювати.

Це стане основою для їх перегляду, щоб зменшити регуляторне навантаження на бізнес.

Ознайомитися з інструментами Інспекційного порталу в тестовому режимі можна на www.inspections.gov.ua. Повноцінно вони стануть доступними для використання з 1 січня 2019 року. Для цього інспекції до кінця поточного року мають затвердити форми актів перевірок нового зразка та оприлюднити інформацію про перевірки.

Також було наголошено, що до 15 листопада цього року будуть остаточно сформовані плани перевірок на 2019 рік. Наразі кожен бізнес може перевірити хто і чому його перевірятиме та, при необхідності, виправити помилки.

Нажаль, учасникам заходу не вдалося на Форумі задати запитання безпосередньо Прем’єр-міністру, програма не передбачала такого спілкування, але діяльність деяких органів, зокрема органу державного нагляду -НКРЗІ — потребує особистого втручання Уряду.

Враховуючи те, що в цієї сфері потрібні колосальні зміни, які роками не запроваджуються, а навпаки, з часів правління Януковича, законсервовані, громадськість звернулася до В. Гройсманаз листом.

Зокрема в листі йдеться про те, що один з напрямів таких змін є приведення діяльності НКРЗІ до вимог Конституції.

Відомо, що досі не внесено змін, пов’язаних з втратою Президентом відповідних повноважень щодо призначення складу НКРЗІ (склад членів призначено в липні 2014 року), затвердження Положення про НКРЗІ (затверджено Януковичем у листопаді 2011 року), тощо, що надає можливості Президенту продовжувати втручання в повноваження, які закріплені за Кабінетом Міністрів.

Друге питання, знаходиться у площині виконання Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» від 2 березня 2015 року № 222-VIII, яким визначено, що «Ліцензування діяльності у сфері телекомунікацій, …, втрачає чинність з 1 січня 2018 року».

Проте, до цього часу:

НКРЗІ не визнає вимог закону і продовжує ліцензування, в т. ч. завдяки тому, що КМУ не скасована постанова «Про розміри та порядок зарахування плати за видачу, переоформлення, видачу дубліката, копії ліцензії на провадження діяльності у сфері телекомунікацій і продовження строку її дії» від 16 червня 2004 р. № 773;

Мінюст блокує скасування рішення про державну реєстрацію ліцензійних умов, що діють у цій сфері, і втрачають чинність із скасуванням ліцензування;

МЕРТ розробив проект постанови КМУ щодо скасування відповідних постанов КМУ, але він гальмується в КМУ.

Через хибну позицію НКРЗ та не бажання органами влади виконати вимоги закону постає питання як легітимності діяльності НКРЗІ та законність прийняття цим органом протягом 2014−2018 років рішень, так і можливість здійснювати державний нагляд?!

А як його здійснювати якщо не затверджені:

критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері телекомунікацій та визначається періодичність проведення планових заходів державного нагляду НКРЗІ;

уніфікована форма акта, складеного за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного нагляду (контролю) щодо дотримання суб’єктом ринку телекомунікацій вимог законодавства про телекомунікації;

Правила здійснення діяльності у сфері телекомунікацій.

Не виконано розпорядженням КМУ № 169-р від 10.03.2017 щодо перегляду Порядку здійснення державного нагляду за ринком телекомунікацій.

Все це дає підстави органам влади не погоджувати проекти нормативно-правових актів з питань державного нагляду у сфері телекомунікацій, що розробляються НКРЗІ, а суб’єктам господарювання не допускати комісії НКРЗІ до перевірок, йдеться у листі.

Прем’єр-міністру ставляться дуже прості запитання:

— коли КМУ прийме рішення щодо виконання вимог Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності»?;

— чи планує КМУ реалізовувати повноваження, визначені Конституції України, стосовно приведення діяльності НКРЗІ до її вимог і коли це відбудеться?.

Ринок і громадськість чекає відповіді та рішень влади, а до цього при спілкування з НКРЗІ головним меседжем буде: «ПЕРЕВІРОК.NET».

З презентацією BRDO можна ознайомитись тут.

Відеозапис заходу можна переглянути ТУТ.

Інспекційний форум ПЕРЕВІРОК.NET.
Інспекційний форум ПЕРЕВІРОК.NET.
Інспекційний форум ПЕРЕВІРОК.NET.
Інспекційний форум ПЕРЕВІРОК.NET.
Інспекційний форум ПЕРЕВІРОК.NET.
Інспекційний форум ПЕРЕВІРОК.NET.
Інспекційний форум ПЕРЕВІРОК.NET.
Інспекційний форум ПЕРЕВІРОК.NET.