Спадкоємність поколінь

У Національному будинку органної та камерної музики України відбувся творчий вечір народного артиста України Володимира Кошуби (орган), що був присвячений ювілею митця.

Спадкоємність поколінь

Випускник Національної музичної академії, учень засновника української органної школи легендарного Арсена Котляревського він виступав у складі камерного оркестру Національної філармонії України. З самого відкриття працює в Національному будинку органної та камерної музики України, один з перших солістів-органістів, з яких починається історія цього органного залу.

Серед творчих партнерів Володимира Кошуби видатні музиканти та оперні зірки Марія Стеф’юк, Діана Петриненко, Дмитро Гнатюк, Юрій Гуляєв, Анатолій Солов’яненко та інші.

Творчість виконавця відома далеко за межами нашої країни. Його мистецтво чарувало слухачів кращих органних залів світу, на найпрестижніших органних фестивалях. У США протягом 15 років артист зіграв 150 концертів, у тому числі 2 у Вашингтонському кафедральному соборі.

Своє насичене концертами життя поєднує з педагогічною діяльністю у Київській спеціалізованій музичній школі ім. Миколи Лисенка. Протягом багатьох років він президент Всеукраїнської організації органістів та органних майстрів. Високий професіоналізм, емоційність, його безмежна відданість органному мистецтву зачарували не одне покоління слухачів.

Аби привітати маестро до Національного будинку органної та камерної музики завітали численні шанувальники творчості артиста, учні Володимира Вікторовича, його друзі та рідні.

Заступник міністра культури України Юрій Рибачук зачитав подяку Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, якою В. Кошубу відзначили за вагомий особистий внесок у забезпечення розвитку музичного мистецтва, багаторічну сумлінну працю та професіоналізм. А у вітальному слові міністр культури України Євген Нищук наголосив на талантові, наполегливості і потужній енергії ювіляра, що є достойним зразком відданого служіння високому мистецтву музики.

Генеральний директор Національного будинку органної та камерної музики України Тетяна Стахурська привітала ювіляра від колективу, якому він вже віддав 37 років свого творчого життя. У своєму виступі пані Тетяна звернула увагу, що Володимир Вікторович — невтомний пропагандист української органної школи.

Розпочала концерт Вікторія Кошуба, яка успадкувала талант батька і гідно продовжує справу свого уславленого тата. Вікторія отримала ступінь магістра у Гданській музичній академії ім. С. Монюшко, а зараз продовжує навчання в аспірантурі Краківської музичної академії у професора Вацлава Голонки. В її творчому доробку перемоги на престижних міжнародних фестивалях та конкурсах, концертні виступи в Україні, Білорусі, Польщі, Італії, Данії, Швеції, Австрії та США. Під час гастролей у США вона разом з батьком здійснила запис двох компакт-дисків на органах у містах Александрія (штат Міннесота) та Белойт (штат Вісконсін). А під час ювілейного вечора молода органістка виконала твори Георга Муффата, Йоганна Себастьяна Баха та Петера Ебена.

Володимир Кошуба подарував своїм давнім і новим шанувальникам чимало сюрпризів. Цього вечора вперше у Національному будинку органної та камерної музики України виконувалися «Прелюдія у класичному стилі» Гордона Янга, «Старовинний псалом» Оскара Ліндберга та увертюра «Інтрада», яку Руне Лінстрен присвятив ювілярові.

Спадкоємність поколінь
Спадкоємність поколінь