Правила надання доступу до інфраструктури об’єкта електроенергетики

13 місяців від оприлюднення проекту постанови КМУ «Про затвердження Правил надання доступу до інфраструктури об’єкта електроенергетики» до розміщення інформації на сайті КМУ про затвердження цих Правил, хоча рішення про прийнято Урядом 18 липня 2018 року (постанова № 853) та 20 місяців, з дня прийняття Закону України від 07.02.2017 № 1834 «Про доступ до об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку телекомунікаційних мереж».

Правила надання доступу до інфраструктури об’єкта електроенергетики

13 місяців від оприлюднення проекту постанови КМУ «Про затвердження Правил надання доступу до інфраструктури об’єкта електроенергетики» до розміщення інформації на сайті КМУ про затвердження цих Правил, хоча рішення про прийнято Урядом 18 липня 2018 року (постанова № 853) та 20 місяців, з дня прийняття Закону України від 07.02.2017 № 1834 «Про доступ до об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку телекомунікаційних мереж».

Нарешті це останнє рішення, яке повинен був прийняти Уряд в межах виконання цього Закону.

Що ж, питання за малим, дочекатися затвердження відповідних Методик міністерствами. Можливо це буде подарунок операторам та провайдерам під новорічну ялиночку? Побачимо.

Проте, така швидкість виконання Урядом вимог Закону дає можливість «спритним господарям» від різноманітних органів самоврядування шукати схеми обходу вимог Закону.

Цікаво, хто сьогодні у державі контролює виконання законів, і чи понесуть якусь відповідальність органи місцевого самоврядування за зволікання у виконанні Закону?

Наприклад Київрада та КМДА, яким, в т. ч., було рекомендовано у тримісячний строк з дня опублікування привести свої рішення у відповідність із цим Законом, і які майже два року ігнорують його (як і їх підприємства).

Більш того вносять зміни у свої рішення, розширюючи повноваження власного комунального підприємства (КЖСЕ).

Правила надання доступу до інфраструктури об'єкта електроенергетики
Правила надання доступу до інфраструктури об'єкта електроенергетики

А КП «Київавтошляхміст» пішло ще далі, щоб вийти (як їм думається) з під дії Закону.

КП розсилає листи щодо зміни з нового року послуги з доступу до інфраструктури на послугу «забезпечення технічного обслуговування мережевих кабельних каналів та місць розміщення кабелів», не обґрунтовано збільшуючи в разу плату та шантажуючи операторів демонтажем кабелів.

Таким підходом КП до виконання Закону повинні зацікавитись, як регулятор у сфері зв’язку та інформатизації, так і правоохоронні та спеціальні органи безпеки.

Найближчим часом відповідні звернення будуть направлені на їх адресу.