З Україною в серці

У Києві та Чернігові відбувся форум з нагоди 100-річчя першого у світі унікального українського мистецького продукту — Київської капели бандуристів, що дав можливість вперше від 1941 року зібрати воєдино хранителів українського мистецтва з різних континентів, які більше 70 років в еміграції плекали цілий культурний пласт, на жаль, знищений у радянський період та практично невідомий в Україні.

З Україною в серці

Мова йде про музичні традиції засновників Київської капели бандуристів, знайомство української спільноти з маловідомим сьогодні в Україні, але популярним у першій половині ХХ століття інструментом — бандурою харківського типу, музичним репертуаром, збереженим представниками діаспори в еміграції та творчістю Гната Хоткевича, який вніс надзвичайно великий внесок у розвиток бандурного виконавства першої половини минулого століття.

Міжнародний форум бандуристів — здійснений за підтримки Українського культурного фонду Українсько-американський проект, створений з метою спільного розвитку і промоції українського національного мистецтва у світі. Форум має на меті побудову ефективної платформи обміну досвідом між репрезентантами, науково-дослідній та мистецькій галузях.

Відкрили форум у Центральному палаці культури СБУ круглим столом за участі провідних репрезентантів бандурного мистецтва. Потім відбулася науково-практична конференція, присвячена 100-річчю Капели бандуристів, зокрема, актуальним проблемам бандурного виконавства, історії жанру капели бандуристів, творчого доробку видатних бандуристів. А після цього — виступ Української капелі бандуристів імені Тараса Шевченка (США), показ фільму Ореста Сушка «Хоробра сімнадцятка», присвяченого історії еміграції капели до США у роки Другої світової війни та зустріч з режисером фільму.

Протягом двох наступних днів у Національній музичній академії України ім. Петра Чайковського (м. Київ) та Дитячій музичній школі (м. Чернігів) відбулися майстер-класи від провідних бандуристів світу, музичний марафон «Всі бандури світу», у Свято-Володимирському Кафедральному Патріаршому Соборі — служба Божа за участю виконавці зі США.

А завершився форум у Національному академічному драматичному театрі ім. Івана Франка спільним концертом Української капелі бандуристів ім. Тараса Шевченка (Північна Америка) та Національної заслуженої капели бандуристів України ім. Георгія Майбороди, присвячений 100-річчю Київської капели бандуристів.

«Тут зібралися рідні люди. Бо на такі історичні події приходять люди, очі яких, серця яких я бачив принаймні на двох Майданах. І це не випадково, адже та історична подія, свідками якої ми будемо, та енергетика, яка литиметься зі сцени, ті балади, повстанські пісні, церковні твори — це та історична правда, яка рухала нами протягом багатьох століть.

А сто років тому розпочалася історична місія Української капели, яка несла для тоталітарного режиму велику небезпеку. Тому в Харкові комуністична влада зібрала і знищила кобзарів і нищила самі бандури. І саме учасники Української капелі бандуристів ім. Тараса Шевченка зберегли кілька бандур харківського типу, за що їм велика вдячність. Ми вдячні і тому колективу, який був у світі, і тому, який був в Україні. Кому було важче? Ми не будемо про це говорити. Бо тут в Україні теж треба було мати хист, щоб з одного боку начебто підтримувати певну номенклатурну історію, а з другого — доносити код, тяглість і силу української теми. А Українська капеля ім. Тараса Шевченка зберігала нашу ідентичність через пісню, мову і культуру українського народу", — наголосив відкриваючи концерт міністр культури України Євген Нищук. Також міністр зачитав привітання Прем’єр-міністра України та вручив грамоту Міністерства культури Українській капелі бандуристів ім. Т. Шевченка.

Всі присутні на концерті змогли ознайомитися з історією Української капелі бандуристі ім. Тараса Шевченка. Цей відомий чоловічий колектив, який репрезентує оригінальний український музичний формат капели бандуристів, що виник у добу розквіту українського музичного авангарду 1918 року в Києві. Члени капелі протягом маже 70 років проживають у різних містах США, але до сьогодні ретельно зберігають унікальний український виконавський жанр, традиції музикування, репертуар та інструментарій.

Колектив проводить активну та плідну концертну і гастрольну діяльність, здійснює і втілює важливі освітні культурно-мистецькі програми, учасники капели ретельно бережуть українські традиції та здійснюють їх промоцію в усьому світі.

Сторічна історія становлення колективу, як і історія України, сповнена трагічних подій, серед яких зміни політичних режимів, окупації, війни, заборона діяльності, арешти та еміграція. Але, незважаючи ні на що члени Капелі охороняють ідеї та саму сутність мистецтва кобзарів, впроваджуючи місію засновників Кобзарського руху.

Починаючи з 1949 року, коли УКБімТШ пустила нове коріння у Детройті, США, колектив виступив у більш ніж 500-х концертах у Північній Америці, Австралії, Європі та Україні. Його чарівне звучання лунало у найпрестижніших залах світу.

На сьогодні членами Капелі збережено оригінальний репертуар з більше ніж 600 творів. За весь час існування колективу поза межами України ним керували видатні диригенти Григорій Китастий, Володимир Божик, Петро Потапенко, Іван Задорожний, Володимир Колесник, Богдан Герявенко та Олег Махлай. Завдяки успішним спільним проектам з народною артисткою України Русланою, всесвітньовідомою зіркою Нью Йоркської Метрополітен-Опери Павлом Плішкою та однією з найвідоміших танцювальних груп Канади, — Українським ансамблем танцюристів «Шумка» — Українській капелі бандуристів ім. Тараса Шевченка вдалося досягти нових творчих вершин та продемонструвати світові, що бандура є надзвичайно сучасним і надважливим носієм культури.

У 1992 році УКБімТШ було присвоєно звання лауреата Національної премії України ім. Тараса Шевченка за популяризацію української музичної спадщини.

Того вечора обидва видатні колективи представили все краще зі свого творчого доробку. А найбільше оплесків отримали капели за спільне виконання Гімну «Ще не вмерла Україна», мелодій на слова Тараса Шевченка «Реве та стогне Дніпр широкий» та «Бандуристе, орле сизий».

Крім цього відбувся гастрольний тур Української капелі бандуристів ім. Т. Шевченка, що мав назву «З Україною в серці». На один з центральних концертів цього туру уславлений колектив запросив до Національної філармонії України. Розпочали свій виступ американські гості з пісні В. Ємця на слова Т. Шевченка «Встає хмара», що входила до репертуару капели в роки її заснування. Релігійні мотиви були присутні в «Київському наспіві — Блажен Муж» в обробці А. Гнатишина. Трагічні сторінки історії українського народу показані в традиційній кубанській пісні «Берестечко» в обробці О. Махлая.

Сьогодні, під час російської агресії, особливо актуально прозвучали рядки з пісні «Вставай народе» на слава І. Багряного. Країні, яка стала другою батьківщиною гості присвятили пісню «Боже, благослови Америку» на музику і слова І. Берліна. Ностальгійний спогад про рідну землю прозвучав у мелодії «Як давно» на слова О. Підсухи. А «Гомін степів» — це одна з найвідоміших мелодій створених для бандури Г. Китастим. Пісню на слова В. Сосюри «Любіть України» О. Махлай створив спеціально до столітнього ювілею Капелі.

«Ми запропонували Вам подорож бандурними стежками, котра розпочалася 3-го листопада 1918 року в Києві. З того історичного дня Українська капеля бандуристів Північної Америки ім. Тараса Шевченка пережила комуністичні і фашистські репресії, лихоліття Другої світової війни, еміграцію на новий континент у 1949 році та до сьогодні зберегла вірність і любов до бандури, української культури та історії.

Впродовж цілого століття УКБімТШ служила і продовжує служити бандурній справі. Столітнім надбанням є архів, котрий включає «загублені» довоєнні композиції, рукописи нот бандурної легенди — Григорія Китастого, унікальні інструментальні обробки, традиційні народні та релігійні пісні, а також сучасну музику, написану для бандури. Американці і канадці українського походження, котрих Ви бачите сьогодні на сцені, добровільно віддають свій час і талант для поширення та популяризації бандури і української пісні у світі.

Стоячи на порозі нового тисячоліття ми прагнемо ближчого знайомства та запрошуємо Вас для подальшого контакту. Світ став меншим і сьогодні ми значно ближчі до Вас, ніж під час наших попередніх гастролей Україною у 1991-му, 1994-му та 2001-му роках.

Дякуємо Вам, що завітали на сьогоднішній концерт і приєдналися до святкування нашого Столітнього Ювілею", — з такими словами звернувся до слухачів голова Управи та адміністратор Капелі Анатолій Мурга. А вдячні слухачі довго не хотіли відпускати уславлених гостей.

Окрім столиці шляхи гастрольного турне Української капелі ім. Тараса Шевченка пролягли через Чернігів, Рівне, Луцьк, Національний історико-меморіальний заповідник «Поле Берестецької битви» (с. Пляшева), а завершилися концертом у Львівській національній філармонії.