Новини Міжнародного союзу електрозв’язку

Держави — члени Міжнародного союзу електрозв’язку (МСЕ) знову обрали Хоулін Чжао (Китай) Генеральним секретарем МСЕ на 20-й Повноважній конференції Союзу (ПК-18) в Дубаї, Об’єднані Арабські Емірати.

Новини Міжнародного союзу електрозв’язку

Держави — члени Міжнародного союзу електрозв’язку (МСЕ) знову обрали Хоулін Чжао (Китай) Генеральним секретарем МСЕ на 20-й Повноважній конференції Союзу (ПК-18) в Дубаї, Об’єднані Арабські Емірати.

Вибори пройшли в Дубаї, Об’єднані Арабські Емірати, на пленарному засіданні ПК-18 вранці 1 листопада.

Г-н Чжао був обраний, отримавши 176 голосів з поданих 178 бюлетенів. Він був єдиним претендентом на цю посаду.

Г-н Чжао, інженер в області інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ), який займав ряд керівних посад вищої ланки в МСЕ, заступить на свій другий і останній чотирирічний термін 1 січня 2019 року.

На Повноважній конференції МСЕ також обираються заступник Генерального секретаря МСЕ, Директор Бюро радіозв’язку МСЕ, Директор Бюро стандартизації електрозв’язку МСЕ і Директор Бюро розвитку електрозв’язку МСЕ.

За повідомленням НКРЗІ, в Оперативному Бюлетені Міжнародного союзу електрозв’язку від 15.10.2018 № 1158 також опубліковано повідомлення України із запереченням щодо присвоєння та використання Російською Федерацією (далі — РФ) телефонних кодів призначення «365» та «869» під кодом країни РФ «+7» для надання послуг на тимчасово окупованій території України — А Р Крим та м. Севастополь, а також звернення до всіх країн-членів МСЕ та їх операторів телекомунікацій щодо утримання від маршрутизації в телекомунікаційних мережах вихідного/вхідного міжнародного трафіку, який може надходити в індексах номерів плану нумерації РФ, що виділені останньою для використання на території Криму та м. Севастополь.

Повідомлення України опубліковане разом із заявою Генерального секретаря МСЕ пана Хоулінь Чжао про підтримку суверенного права України регулювати сферу телекомунікацій у рамках своїх міжнародно визнаних кордонів. У своїй заяві пан Хоулінь Чжао також підкреслив, що МСЕ як спеціалізоване агентство ООН і надалі дотримуватиметься резолюції Генеральної Асамблеї ООН «Територіальна цілісність України» від 27.03.2014 (A/Res/68/262), в частині «не визнавати жодних змін статусу Автономної Республіки Крим та міста Севастополь» і «утримуватися від будь-яких дій чи кроків, які можна було би тлумачити як визнання будь-якого такого зміненого статусу», а також відповідних положень резолюцій Генеральної Асамблеї ООН «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)» від 19.12.2016 (A/Res/71/205) та від 19.12.2017 (A/Res/72/190).

Таким чином, односторонні дії РФ щодо зміни плану нумерації України на тимчасово окупованих частинах території України є порушенням норм міжнародного права у сфері телекомунікацій, Статуту, Конвенції та Регламенту радіозв’язку МСЕ, що призводять до порушення цілісності міжнародної структури нумерації, яка визначена Рекомендаціями МСЕ-Т Е.164 (11/2010), Е.212 (05/2008), та встановленого порядку маршрутизації трафіку голосової телефонії в мережах електрозв’язку загального користування, а також створюють суттєві перешкоди для здійснення Україною свого суверенного права забезпечувати надання телекомунікаційних послуг на території Автономної Республіки Крим та м.Севастополь.