Віктор Жердицький: подвійне громадянство — це злочин

Клімкін за вказівкою з Банкової намагається перевірити реакцію суспільства. Йому треба дізнатися його думку на запровадження подвійного громадянства. Не більше і не менше. Але цю ініціативу підтримає тільки невеличкий відсоток людей, які мешкають у прикордонних областях і мають два паспорти, а також представники великого бізнесу. Решта суспільства таким спробам протистоятиме

Віктор Жердицький: подвійне громадянство — це злочин

Міністр закордонних справ Павло Клімкін пропонує розпочати в Україні суспільну дискусію щодо можливості бути громадянами кількох країн. Аналогічні ініціативи були у Януковича під час президентської компанії 2004 року. Щоправда, вони передбачали подвійне громадянство з Росією і Білоруссю. Нащо зараз цю тему просуває МЗС, i-ua.tv запитав у громадського діяча, учасника «Руху за Суверенний Розвиток» Віктора Жердицького.

— На Вашу думку, чи потрібно Україні запроваджувати подвійне громадянство?

— Тут є два аспекти. Перший — українською Конституцією подвійне громадянство заборонене. Сьогодні у нашому законодавчому полі немає жодних дозволів на його отримання. У той же час, санкції до осіб з подвійним громадянством непередбачені. Тому дуже багато бізнесменів і людей, які мешкають у прикордонних областях і мають два паспорти. Відповідно, цим користуються колаборанти наших ворогів.

Другий аспект — наші очільники: президент і міністр закордонних справ здають національні інтереси замість їх захисту, піддавшись на тиск. Він здійснюється з двох сторін: з боку держав, що роздали українцям свої паспорти і громадян, які порушили конституційні вимоги і отримали подвійне громадянство. Звісно, не всі з них живуть у Береговому і тиснуть на президента. Багато таких громадян мають великий бізнес, сидять у парламенті та урядових установах. Саме вони тиснуть на президента, міністерство закордонних справ і парламент. І роблять це дуже добре. Мовляв: «У мене вже 10 років як є паспорт іншої країни. Я живу трохи там, а трохи тут. Давайте узаконимо, щоб у мене не було проблем у майбутньому».

Зараз Україна знаходиться в умовах загрози з боку Московії та олігархічної системи, яка вивезла наші національні багатства закордон. На цьому фоні наші очільники замість того, щоб захистити конституційний лад, привести всіх до одного знаменника, хочуть узаконити подвійне громадянство. Це верх безвідповідальності і реальний злочин проти українського народу. І людям, які про нього говорять і, не дай боже, зможуть його узаконити через парламент — доведеться відповідати.

— Відповідати як?

— Кримінально. Це злочин у питаннях воєнної та економічної безпеки і захисту оборони від агресора. Узаконити подвійне громадянство — дорівнює дати людям право жити і там і тут, легалізувати системи вивезення і приховування капіталів закордоном, допомагати агентам і колаборантам Московії працювати в Україні без проблем, маючи її паспорт. Колаборанство з Московією можна приховати через паспорти західних країн. Тому, подвійне громадянство — однозначний злочин. Тут навіть не треба сумніватися.

— Чи не здається Вам, що дискусія про подвійне громадянство — це реверанси перед Румунією та Угорщиною. Мовляв, у нас є мовний закон, який вам не подобається, але він буде діяти. Тому, тримайте компенсацію. Нехай представники ваших націй в Україні матимуть подвійне громадянство.

— Владу не стільки турбує, що говорить населення прикордонних районів. Позиція наших можновладців, скоріше, залежать від внутрішнього тиску їх друзів, кумів, колег по бізнесу і сауні. А також людей, що обслуговують їх компанії, є директорами, або номінальними власниками їх офшорів. Як правило, подвійне громадянство мають саме вони: наприклад, українське і кіпрське, українське і ізраїльське і так далі.

Саме тому, наші можновладці бажають узаконити те, що за фактом, вже склалося. І складалося воно не один рік і навіть не п’ять. Із середини 90-х років великий бізнес почав активно шукати прикриття для вивезених капіталів. І він віднайшов його у вигляді паспорту інших країн. Цей документ дає можливість убезпечити їх від катаклізмів, коли, скажімо, ситуація в Україні під не за їх планом.

Пам’ятаєте панамський паспорт Павла Лазаренка? Це далеко не одиничний випадок. Більшість представників великого бізнесу роблять як Павло. Так само чинять і ті, хто сьогодні займають депутатські і міністерські крісла, або сидять на Банковій. Всі користуються двома паспортами, щоб захистити свій бізнес.

Ми не будемо говорити, що їх привело до такої системи. Думаю, це не просто бажання вивести капітали і сховати їх закордоном. Це значно глибше питання наших соціальних стосунків: відносин між державою і бізнесом, між громадянським суспільством і державою…

Але за фактом, наші можновладці хочуть узаконити свій статус. Вони ж розуміють, що не можуть ставити це питання відкрито і будуть використовувати ті зовнішні фактори, які є для всіх зрозумілими і нібито об’єктивними. Йдеться про бажання угорців і румун узаконити права людей, які мають паспорти цих держав отримати й українські паспорти. Вони працюватимуть не стільки в інтересах України, скільки на допомогу Московії, чи скажімо, Угорщині. Тому, у наших можновладців інтерес інший: узаконити те, що вони мають за своїм обслуговуючим персоналом, сім’ями, колегами і так далі.

— За вашими прогнозами, подвійне громадянство — це лише балачки, чи будуть реальні дії? Адже, Конституцією України передбачене одне громадянство — українське.

— Думаю, Клімкін за вказівкою з Банкової намагається перевірити реакцію суспільства. Йому треба дізнатися його думку на запровадження подвійного громадянства. Не більше і не менше. Але цю ініціативу підтримає тільки невеличкий відсоток людей, які мешкають у прикордонних областях і мають два паспорти, а також представники великого бізнесу. Решта суспільства таким спробам протистоятиме. Ми маємо навести лад у нашій державі. А це можна зробити тільки тоді, коли всі дотримуватимуться, у першу чергу, Конституції, а потім решти законів. Не потрібно йти на поступки людям, які порушили Основний Закон і узаконювати його порушення. Суспільство однозначно виступатиме проти цього. Думаю, реакція буде відповідною, і Клімкін отримає негативну відповідь від українців.