Вихідні з оперою

У приміщенні Малої опери (м. Київ) відбувся Перший український фестиваль камерних одноактних опер «Оперний вікенд». Проект реалізували за підтримки Українського культурного фонду. Автор ідеї і куратор Галина Дуб. Проект реалізували спільно з культурно-мистецьким об’єднанням Hronotop.UA

Вихідні з оперою

Організатори проекту прагнули популяризувати оперне мистецтво, зробити його зрозумілим і доступним для ширшої аудиторії. Аби опери зарубіжних авторів стали ближчими, їх переклали українською мовою.

Впродовж фестивалю показали 4 опери, які створили молоді українські оперні режисери (Лада Шиленко, Антон Литвинов, Олександр Співаковський і Дмитро Тодорюк) спільно з професійними дизайнерами одягу (Мариною Рибалко, Поліною Веллер, Ланою Тесленко, Оленою Майстрою та Світланою Карповою). Прозвучали музичні твори класичного і романтичного періодів та ХХ століття. Усі постановки мали оригінальне режисерське рішення, стильне візуальне оформлення і зрозумілі сюжети. Режисери опер — випускники Національної музичної академії України ім. Петра Чайковського, а дизайнери, які працювали над костюмами, неодноразові учасники вітчизняних та міжнародних конкурсів дизайнерів і подіумних показів.

Розпочали фестиваль комічною оперою Гаетано Доніцетті (Італія) «Ріта». Разом з режисером-постановником молоді актори Дар’я Литовченко, Олександр Вознюк та Павло Денисенко намагалися дати відповідь на питання що робити, якщо ваша дружина ладна за розбиту чашку зробити з вас лазанью… Напевне необхідне рішуче і термінове втручання. Аби приборкати вічно невдоволену і сварливу жінку потрібен запеклий двобій. Слід влаштувати поєдинок двох «титанів» — колишнього і теперішнього чоловіка. Але за що вони будуть боротися, за Ріту? Навпаки, за право здихатися цієї Фурії. Комічна опера Г. Доніцетті «Ріта» є наочним прикладом-рецептом як з норовливою дружини зробити люблячу і слухняну.

Продовжився оперний форум оперою-жартом Ірини Губаренко (Україна) «Ведмідь». Цей композиторський опус був написаний майже тридцять років тому за однойменним літературним шедевром Антона Чехова, але сценічне втілення отримав уперше. Після смерті чоловіка вдовиця «з ямочками на щоках» поринає у скорботно-ностальгійний стан та ізолюється від світу. Її усамітнення порушує неочікуваний візит кредитора Смірнова, який вимагає негайно повернути борг небіжчика. Відмова поміщиці спричиняє затяжну суперечку, фінал якої закінчується зовсім не очікувано. Свій погляд на цю відому чеховську історію показали артисти Соломія Приймак, Дмитро Воронов, Сергій Бортник і Євген Фомін.

Старт другому фестивальному дню дала містична трагедія Джанкарло Меноттті (США) «Медіум», яку представили талановиті виконавці Анастасія Поліщук, Дар’я Миколенко, Сергій Дерун, Олеся Матей, Роман Лещов, Інна Калугіна та Олександра Шевельова. «Любовний приворот», «змова на удачу та успіх», «гадання на картах», зняття псування та пристріту" - і це ще не повний перелік послуг, які надає Мадам Флора. Клієнти у захваті від чудодійних сеансів у її маленькому «театрі ритизму». І навіть не здогадуються, що вся «магія» Медіума — суцільний блеф, який допомагають їй створювати діти — Моніка і Тобі. Та одного дня щось пішло не за планом… Ворожка відчуває на сеансі присутність темних сил…

А завершився Перший «Оперний вікенд» ситком-оперою Вольфганга Амадея Моцарта (Австрія) «Бастьєн і Бастьєна». Свій зінгшпіль Моцарт написав у 12-річному віці. Це комічна історія про двох закоханих, які не можуть порозумітися. Допомогти їм береться хитрий і мудрий знайомий Колас. Прообразом персонажа став віденський лікар-гіпнотезер Антон Месмер, на замовлення якого юний Моцарт і написав оперу. Примирити закоханих допомогли чарівні слова Коласа — Дігі-дагі, шури-мури, хорум-харум, лірум-ларум. У сучасній режисерській інтерпретації події опери ототожнюються зі зйомкою фільму. А гарний настрій глядачам забезпечують актори Дар’я Миколенко, Олександр Харламов і Дмитро Фощанка.

Судячи з бурхливих оплесків київській публіці припав до душі новий фестиваль. Залишається чекати другого «Оперного вікенду», який теж напевне принесе багато цікавих сюрпризів.

Фото Вікторії КОТЕНОК

Вихідні з оперою
Вихідні з оперою