Музична подорож до Латинської Америки

У Київському муніципальному академічному театрі опери і балету для дітей та юнацтва презентували новий проект, що складається з двох частин: хорової композиції «Тропічний карнавал» та балету «Історії у стилі Танго», що стали своєрідною музичною подорожжю до Латинської Америки.

Музична подорож до Латинської Америки

У Київському муніципальному академічному театрі опери і балету для дітей та юнацтва презентували новий проект, що складається з двох частин: хорової композиції «Тропічний карнавал» та балету «Історії у стилі Танго», що стали своєрідною музичною подорожжю до Латинської Америки.

Балет «Історії у стилі Танго» поставив на сцені театру молодий хореограф, провідний танцівник театру «Київ Модерн-Балет» Артем Шошин. Його одноактні постановки «Пробігаючи життя» і «Ближче, ніж кохання» входять до репертуару «Київ Модерн-Балету», а у Львівській національній опері А. Шошин став одним із балетмейстерів-постановників фольк-опери-балету Є. Станковича «Коли цвіте папороть».

До свого нового одноактного балету Артем підібрав популярні композиції Астора П’яццолли, Карлоса Гарделя, Херардо Родрігеса і Карлоса Елета Альмарана. Доповнюючи одна одну, вони гармонійно складають єдине ціле.

Балет складається з чотирьох історій, в кожній з яких самотні серця шукають собі співрозмовника у подорожі по життю. У постановці балетмейстер намагався поєднати свій досвід класичного балету, модерну і бальних танців, зокрема танго.

Якщо попередні одноактні балети Артема відбуваються під фонограму, то цього разу спільно з музичним керівником і диригентом-постановником Ділявером Османовим вирішили дати артистам можливість працювати «наживо». Адже яка б не була високоякісна фонограма, це зовсім інші відчуття, ніж живий оркестр. Саме оркестр додає драйву, та й артистам в емоційному плані легше виступати на сцені. Оркестр театру дійсно зробив величезну роботу.

Окремо хотілося б відзначити запрошеного на цей проект соліста Національної філармонії, народного артиста України В’ячеслава Самофалова, який не лише здійснив аранжування, а ще й віртуозно і проникливо виконує у виставі соло на акордеоні.

Кілька пар солістів-танцівників: Катерина Шебетовська — Олександр Душаков, Юлія Кузьмич — Василь Мошківський, Маргарита Кузнєцова — Олексій Потьомкін, Міе Нагасава — Олексій Захарченко, Ірина Іванів — Мирослав Черноус, Богдана Бондар — Євгеній Петренко «розповідають» свої історії кохання.

Чийсь виступ можна назвати лише ескізом, а в іншому виконанні це драма, де кохання, зрада і надія сплелися один клубок. Родзинкою постановки став фрагмент вистави на музику відомої пісні Карлоса Елета Альмарана «Історія одного кохання», яку артисти балету танцюють під спів лауреата Всеукраїнського та Міжнародного конкурсів Дмитра Фощанки.

Коли задумувалася ця вистава, керівництво театру вирішило для урізноманітнення програми представити у першому відділі щось колоритне у виконанні хору, що співвідносилося б із другою дією — танго. Головний хормейстер театру Алла Масленнікова та головний режисер Оксана Тараненко зробили своєрідний «мікс», об’єднавши твори, які вже встигли сподобатися слухачам, і познайомити з новинками. Так виникла хорова композиція «Тропічний карнавал». Вперше в Україні в цій композиції виконуються твори кубинських композиторів Елісео Гренета «Сонгоро косонго» і Мойзеса Сімонса «Продавець арахісу». Кубинські ритми дуже складні для виконання, але наші співаки намагалися зробити їх рідними. Ці твори стали новим творчим досвідом для українських артистів.

У «Тропічному карнавалі» є популярний хоровий номер «Імітація зливи», в якому за допомогою рук і ніг колектив майстерно повторює шум дощу і навіть грому. Виконання є дуже ефектним і тепло сприймається глядачами.

Хорова композиція «Тропічний карнавал» підсилюється оригінальним відеорядом, який зробила головний художник театру Людмила Нагорна. Пластику поставила режисер Оксана Тараненко. І в цілому дійство вийшло досить органічним.

Фото з сайта театру