Віктор Жердицький: «Біла балаклава» — місцевий божевільний

У Києві невідомий у білій балаклаві та темних окулярах скликав українців на третій Майдан. Починаючи з роликів на YouTube, він пропонував «знести Порошенка».

Віктор Жердицький: «Біла балаклава» — місцевий божевільний

На площі біля Михайлівського забору таємничий чоловік, прозваний «Білою балаклавою» розповів про людей, які мають достатньо зброї, щоб позбутися діючої влади. У своєму виступі він згадував Надію Савченко (підтримати його прийшла сестра колишньої депутатки Віра — ред.) та радив спалити автівки на «євробляхах». Особа «Білої балаклави» залишається досі невстановленою. На жаль, обіцяних реформ не відбулося, а рівень добробуту громадян істотно спав. Саме тому, українці прагнуть змін, але не знають, як їх отримати. Це є одна з причин, чому вони «ведуться» на подібних персонажів. Про те, ким є невідомий чоловік і як українцям отримати довгоочікувані зміни, i-ua.tv поспілкувався з громадським діячем, учасником руху «За Суверенний Розвиток» Віктором Жердицьким.

У Києві невідомий у білій балаклаві та темних окулярах скликав українців на третій Майдан. Починаючи з роликів на YouTube, він пропонував «знести Порошенка». На площі біля Михайлівського забору таємничий чоловік, прозваний «Білою балаклавою» розповів про людей, які мають достатньо зброї, щоб позбутися діючої влади. У своєму виступі він згадував Надію Савченко (підтримати його прийшла сестра колишньої депутатки Віра — ред.) та радив спалити автівки на «євробляхах». Особа «Білої балаклави» залишається досі невстановленою. На жаль, обіцяних реформ не відбулося, а рівень добробуту громадян істотно спав. Саме тому, українці прагнуть змін, але не знають, як їх отримати. Це є одна з причин, чому вони «ведуться» на подібних персонажів. Про те, ким є невідомий чоловік і як українцям отримати довгоочікувані зміни, i-ua.tv поспілкувався з громадським діячем, учасником руху «За Суверенний Розвиток» Віктором Жердицьким.

— На Вашу думку, чому виникають в Україні такі персонажі, а деякі громадяни їм вірять?

— Ми повинні не стільки турбуватися за людину, що закликає до якихось дій, стільки про можливі наслідки, які можемо отримати, якщо на них поведемося. Чому люди реагують — це абсолютно зрозуміло. Стан справ для українців з кожним місяцем погіршується і погіршується. Це стосується різних галузей: економічної, правової, культурної і так далі. При тому, ми бачимо цинічну гру представників найвищої влади: президента, парламенту і голів ОДА. Вони говорять правильні речі, закликають до правильних дій, декларують правильні наміри, але насправді роблять на 180 градусів протилежне. Це призводить того, що протестні і навіть агресивні настрої в суспільстві подовжують наростати. Коли людям не має на що жити, зрозуміло, що вони починають шукати способи виходу. Активні громадяни повиїжджали за кордон, а ті, хто не може собі цього дозволити за сімейними обставинами, чи через стан здоров’я, лишаються в Україні. Тому ось такими агресивно-протестними настроями суспільство намагається розв’язати проблеми. Тобто, ми маємо себе зберегти і знести цю агресивну до українського народу владу. Але нам потрібні правильно організовані дії.

На мою особисту точку зору, влада чудово розуміє як наростає градус цих агресивно-протестних настроїв. І зверніть увагу, до відповідних знакових дат у житті нашого суспільства, таких як початок Революції Гідності, річниця масових розстрілів на Майдані, події під Іловайськом, влада регулярно підготовлює і подає якогось чергового провідника, чи групу людей, що закликають до рішучих дій. І це в суспільстві знаходить відгук. Правда, кожен день на нього ведеться все менша кількість людей. Хтось свідомо, а хтось підсвідомо розуміє, що такі бунтарські виступи ні до чого хорошого не призводять. Вони лише допомагають владі виявити найбільш дієвих громадян, нейтралізувати їх і, таким чином, загнати людей в зневіру та апатію. Далі все за планом: правити, грабувати і нищити український народ. Тому, поява «Білої балаклави» була передбаченою напередодні річниці Майдану. Неодмінно, така особистість мала з’явитися.

Тепер поговоримо про цю людину. Я уважно послухав його виступ на Михайлівській площі і поділюся своїм суб’єктивним враженням. «Біла балаклава» говорить дуже емоційно. Є люди, які можуть переконливо описувати те, що відчувають, або майже відчувають. Я не думаю, що його влада навчала спеціально. Шукати актора необов’язково. Можна допомогти пасіонарній людині вийти на публічну арену, зробити так, щоб її почули, а потім спровокувати потрібні події в суспільстві. «Біла балаклава» так, як він це переживає і відчуває. Але усі його пропозиції цілком і кожна окремо є шкідливими для нашого суспільства.

— Чому пропозиції «Білої балаклави» є шкідливими?

— Момент перший. Якщо активні громадяни піднімаються і не досягають бодай найменшої перемоги, це означає, що суспільство і далі впадає в апатію, зневіру і наступного разу людям буде ще складніше піти на протест. Ті, хто в громадському секторі після Майдану намагаються сприяти об’єднанню зусиль громадських організацій різного роду і виду діяльності, знають, що об’єднати всі громадські організації формально у одну потужну неможливо. Чому? Такою є суб’єктивна природа їх очільників і провідників. А об’єднати партії, хоча б візьмемо дві — взагалі неможливо. Партії завжди є конкурентами. Вони не об’єднуються. Тим паче у спосіб заклику, коли пропонується обрати провід і провідника. Таким чином, наперед ставиться невиконувальне завдання. Люди будуть очікувати, але їх надії виявляться марними. Тоді відбудеться програш, апатія зростатиме і організувати громадян до рішучих дій буде ще важче.

Другий момент ще гірший. Будь-яка людина, що не обізнана зі спеціальними операціями, але читала хоча б три книжки про шпигунів, ніколи в житті не запропонує зібратися у конкретний час у певному місці, взяти амуніцію, піти штурмувати СІЗО та урядові будівлі, проголосити імпічмент президенту і забрати владу. Скажіть мені особа, що закликатиме маси до таких дій адекватна, чи ні?

— На мою думку ні. Напевно, таких називають лжепророками.

— Він щось середнє між пророком і лжепровідником і намагається сформувати політичну секту. Це є найчистішою авантюрою. Правда, є 60% вірогідності, що «Біла балаклава» — патріот, який переживає і турбується за Україну. Він на своєму емоційному зриві міг «запустити» людей на дії. Але коли він закликає оголосити імпічмент президенту і захопити урядові будівлі, це — авантюра. Вона приречена на дещо гірше, ніж на поразку. Вона може нейтралізувати активну частину тих, хто здатен повестися на такі заклики.

— Очевидно, людина не розуміє процедуру імпічменту.

— Це було повторення того, що кричали прихильники Саакашвілі. Який імпічмент? Є Верховна Рада, оточуйте її та змушуйте депутатів вирішувати це питання. Такі заклики лише профанація і дурня. Вони йдуть у руслі, вигідному для влади.

— Ким є «Біла балаклава»? Вічним революціонером?

— Ні, таких як «Біла балаклава» називають міськими божевільними. Він є одним з них. Існують міські божевільні, які розробляють геніальні плани перебудови світу. Потім вони бігають з ними по всім конференція і дістають оточуючих. Але є міські божевільні готові на руйнацію тут і зараз. Мовляв, зібралися три особи, оголосили правильну владу. Все. З завтрашнього дня почнеться добре життя. Саме такі міські божевільні завжди будуть долучатися, голосно кричати і лізти на сцену. Але їх треба відстороняти від основної лінії суспільних протестів, аби їх активність не вела в неправильному напрямку велику масу людей.

— Що робити українцям, аби не вестися на таких персонажів?

— Чітку вибудувати послідовність дій. Для початку, поставити перед собою завдання перебудувати державу. По-перше, ми маємо знести цю владу і одночасно встановити правильні і справедливі соціальні відносини. Наголошую: одночасно. Не можна діяти за принципом: сьогодні зносимо, а завтра робимо невідомо що. Це є авантюра. Тому, на емоційних настроях завжди з’являлися і будуть з’являтися такі «білі балаклави». І вони вестимуть суспільство у хибному напрямку.

Відповідно, ми ставимо за мету збудувати нову державу. Її концепція вже напрацьована. Більшість людей, задіяних в громадянській діяльності, це знають і бачать. Залишилося лише її відшліфувати. Крім того, нам потрібні структури, які втілюватимуть цю концепцію у життя. Я маю на увазі організовані групи людей, спроможніх знести владу. До речі, це не обов’язково робити методом штурму у силовий спосіб. Цілком підійдуть вибори, або створення ситуації, коли влада буде змушена піти, а ми поставимо потрібних для суспільства людей.

Коли ж будуть готові структури, потрібні виконавці. Йдеться про людей, готових, відповідно до послідовного плану дій, через ці структури провести необхідні дії: виборчі, протестно-блокадні, або революційні. Коли ці три фактори будуть готовими, ми в один момент зможемо організовано встановлювати нові соціальні відносини, зносячи олігархічно-кланову владу. Але хочу застерегти: не можна брати одну з цих частин окремо. Це означатиме поразку, зневіру, нейтралізацію активних людей. Такий хід лише укріпить діючу владу.