Підсумки засідання НКРЗІ

У блоці питань щодо розгляду проектів законові та нормативно-правових актів Комісія: — погодила без зауважень проект ПКМУ «Про затвердження Порядку доступу до мережі Інтернет», надісланий листом Держспецзв’язку.

27.11.2018 відбулося засідання НКРЗІ.

У блоці питань щодо розгляду проектів законові та нормативно-правових актів Комісія:

— погодила без зауважень

проект ПКМУ «Про затвердження Порядку доступу до мережі Інтернет», надісланий листом Держспецзв’язку.

Зокрема ПКМУ визначає, що Абоненти (у визначенні цього проекту) мають отримувати доступ до мережі Інтернет через Систему захищеного доступу державних органів до мережі Інтернет Держспецзв’язку (далі — СЗДІ) або через власні системи захищеного доступу до мережі Інтернет зі створеними комплексними системами захисту інформації з підтвердженою відповідністю, або через операторів, провайдерів телекомунікацій, які мають захищені вузли доступу до глобальних мереж передачі даних зі створеними комплексними системами захисту інформації з підтвердженою відповідністю або мають дійсний документ, що підтверджує відповідність системи управління інформаційною безпекою, що застосовується при обробці інформації в захищеному вузлі доступу, вимогам стандарту ISO/IEC 27 001 (ДСТУ ISO/IEC 27 001), виданого національним чи іноземним органом з оцінки відповідності, акредитованим національним органом України з акредитації чи іноземним органом з акредитації, який є стороною багатосторонньої угоди про визнання Міжнародного форуму з акредитації (International Accreditation Forum) та/або Європейської кооперації з акредитації (European Co-operation for Accreditation), відповідно до стандарту ISO/IEC 27 001 (ДСТУ ISO/IEC 27 001).

Таким чином, проектом в чергове намагаються примусити операторів, провайдерів заплатити тисячі грн. за створення захищених вузлів з КСЗІ, не передбачивши жодної компенсації, та перекроїти ринок послуг з доступу до мережі Інтернет.

НКРЗІ своїм рішенням відмовилась від власної функції регулювання в цьому сегменті, погодилась на руйнацію принципів діяльності у сфері телекомунікацій, зокрема, заохочення конкуренції, утворення нових робочих місць, сприяння ефективному функціонуванню відкритого і справедливого конкурентного ринку.

За інформацією експертів, новації проекту не відповідають нормам та положенням Конституції України, законодавства України та ЄС. Попередня версія проекту не отримала схвалення громадськості та бізнесу, а також погодження ДРС.

— погодила із зауваженнями

проект ПКМУ «Про внесення змін до Національної таблиці розподілу смуг радіочастот України та Плану використання радіочастотного ресурсу України», надісланий листом Держспецзв’язку.

Проект, зокрема передбачає роботу аматорських радіостанцій в смузі 2400−2401 МГц, що на думку НКРЗІ ускладнить забезпечення умов ЕМС з РЕЗ ТОВ «Телерадіокомпанія Краєвид» у Миколаївській області, ТОВ «ЕС-ЛАЙН» у 6 регіонах, ТОВ «ММДС-Україна» у 20 регіонах та ТОВ «Інтелектуальні комунікації» у 26 регіонах України.

— схвалила

проекти ПКМУ:

«Про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері телекомунікацій та визначається періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю) НКРЗІ»;

«Про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження діяльності, пов’язаної із користуванням радіочастотним ресурсом України, та визначається періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю) НКРЗІ».

Проекти не врахували зауваження громадськості, МЕРТ й ДРС щодо питань, пов’язаних зі скасуванням ліцензування у сфері телекомунікації. НКРЗІ продовжує спротив вимогам Закону «Про ліцензування видів господарської діяльності».

Відповідні документи щодо проектів постанов буде подано на розгляд КМУ;

— затвердила

Зміну до Тарифів на роботи (послуги) ДП УДЦР, пов’язані з користуванням радіочастотним ресурсом України та вимірюванням параметрів телекомунікаційних мереж.

Зміни пов’язані з впровадженням телекомунікаційних послуг із перенесення абонентського номера та їх наданням споживачам.

Проектом визначається вартість робіт (послуг), що буде проводити УДЦР для забезпечення, зокрема:

— доступу операторів телекомунікацій до інформації централізованої бази даних перенесених абонентських номерів — у розмірі 13,14 грн. (без ПДВ) за 1 000 номерів задіяного номерного ресурсу;

— перенесення абонентського номера — у розмірі 0,01 грн. (без ПДВ) за кожне перенесення номера.

За інформацією УДЦР, витрати підприємства на проектування, розроблення та впровадження Автоматизованої інформаційної системи «Центральна база даних перенесених номерів» очікуються на рівні 35 450,6 тис. грн.

Дане рішення буде подано на державну реєстрацію до Мін’юсту та набере чинності з дня його офіційного опублікування;

— внесла зміни

до каталогу пропозицій щодо взаємоз’єднання телекомунікаційних мереж на 2018 рік за пропозицією ПАТ «Укртелеком»;

— вирішила надати

коментарі до проекту національного стандарту ДСТУ «Системи рухомого зв’язку. Показники якості послуг. Методика вимірювання» та направити листа до Технічного Комітету 155 «Радіотехнології» Державного підприємства «Український науково-дослідний інститут радіо і телебачення» щодо їх погодження;

— погодила без зауважень

проект розпорядження КМУ «Про затвердження плану заходів на 2019 рік з реалізації Стратегії кібербезпеки України», надісланий листом Держспецзв’язку;

— вирішила затвердити

річний план здійснення заходів державного нагляду (контролю) на 2019 рік та внести ці відомості до інтегрованої автоматизованої системи державного нагляду (контролю) до 1 грудня 2018 року;

— затвердила

зміни до переліку уповноважених НКРЗІ складати протоколи про адміністративні правопорушення та розглядати справи;

— затвердила

подання щодо нагородження працівників НКРЗІ державними нагородами.

Незважаючи на відміну ліцензування у сфері телекомунікацій з 01.01.2018 НКРЗІ:

видала ТОВ «СУЧАСНІ ТЕХНОЛОГІЇ ІНФОРМАЦІЇ ТА БЕЗПЕКИ» ліцензію на надання послуг з технічного обслуговування та експлуатації телемереж на території м. Київ строком на 5 років;

продовжила строк дії трьох ліцензій:

• ТОВ «Сетілайт» — ліцензію на надання послуг з технічного обслуговування та експлуатації телемереж на території м. Київ з 07.05.2019 по 06.05.2024;

• ТОВ «КОНТЕНТ ДЕЛІВЕРІ НЕТВОРК» — ліцензію на надання послуг з технічного обслуговування та експлуатації мереж ефірного телемовлення на території м. Харків та Харківської області з 18.03.2019 по 17.03.2024 та ліцензію на надання послуг з технічного обслуговування та експлуатації телемереж на території м. Київ, м. Харків, м. Донецьк, м. Рівне, м. Одеса, м. Запоріжжя, м. Дніпро, м. Луганськ, м. Полтава, м. Суми, м. Чугуїв, смт Пісочин Харківської області з 18.03.2019 по 17.03.2024.